Hyppää sisältöön

Mikke Merinen astuu suuriin saappaisiin: Hillsin tuleva kenttämestari hoitaa kenttiä suurella sydämellä

Mikke Merinen aloittaa Hillsin kenttämestarina ensi helmikuussa.

Hillsin tuleva kenttämestari tuntee kentät kuin omat taskunsa. Se on hänen kotikenttänsä, jolla hän myös aloitti uransa kentänhoidon ammattilaisena.

Vihdissä sijaitseva Hill Side Golf aukesi vuonna 2006. Seuraavana vuonna Mikke Merinen käynnisti siellä golfharrastuksensa. Neljä vuotta myöhemmin Merinen, 29, puki haalarit ylleen ja aloitti kentänhoitajan työt nykyään Hills by GoGolf -nimellä toimivana kenttänä.

Jossain vaiheessa Merinen huomasi tekevänsä myös apulaiskenttämestarille kuuluvia töitä.

Vuonna 2015 Merinen siirtyi vuodeksi töihin Taliin, josta hän vaihtoi Hirsalaan, kun hänen ystävänsä Janne Lehto aloitti Kirkkonummella sijaitsevalla kentällä kenttämestarina.

Vaikka työpaikat ovat vaihtuneet side Hillsiin on säilynyt. Hän on ollut koko ajan Hill Side Golf ry:n jäsen.

“Kentänhoito on minulle intohimoammatti. Työ vienyt mukanaan vuosien aikana”, Merinen sanoo.

Ylpeä ammatistaan

Jussi Rajasvuo on Golf Holdings Finlandin pääkenttämestari.

Jussi Rajasvuo on Golf Holdings Finlandin pääkenttämestari.

Jussi Miettinen

Ensi vuoden Merinen toimii tittelillä apulaiskenttämestari. Vuoden siirtymäajan jälkeen hänestä tulee 36-reikäisen golfkeskuksen kenttämestari. Kaudella 2021 kokonaisuudesta vastaa GoGolf-konserniin kuuluvan Golf Holdings Finlandin tekninen johtaja, pääkenttämestari Juuso Rajasvuo.

Rajasvuon mukaan Hills saa Merisestä kovan luokan osaajan.

”Mikellä on ollut tasaisesti kasvava vastuu kentänhoidossa eri kentillä ja ennen kaikkea tahtotila tehdä työt hyvin. Hän on ylpeä työnjäljestään ja työstään”, Rajasvuo perustelee.

”Hänellä on vahva kentänhoidon tausta. Tästä kertoo sekin, että hän on työskennellyt alusta asti pitkiä kausia kentillä – lähes ympärivuotisesti. Hän on oppinut vuosien varrella näkemään koko kauden työt kentällä. Se on tärkeää, kun hän ottaa nyt uuden hypyn urallaan.”

Myös Merinen itse kokee, että kymmenen vuoden kokemuksen jälkeen hän on valmis ottamaan seuraavan askeleen urallaan.

Pelaajien vaatimustaso noussut

Merinen valmistui Hämeen ammatti-instituutista kenttämestariksi vuonna 2017. Sitä ennen hän suoritti Lepaalla kentänhoitajan tutkinnon. Ammattitaitoaan hän on kehittänyt myös ulkomailla. Nuori mies vaikuttaa myös Suomen kentänhoitajien yhdistyksen FGA:n hallituksessa.

”Päivääkään en vaihtaisi pois. Kentänhoidossa näkee oman käden jäljen lyhyellä ja pitkällä tähtäimellä. On hienoa päästä tekemään konkreettisia asioita ja tehdä töitä golfin parissa”, Merinen sanoo.

”Myös se on hieno tunne, että ihmiset pääsevät nauttimaan tekemästäni työstä.”

Suomalaisten golfkenttien hoitotaso on parantunut päntiönään viimeisten vuosikymmenten ajan. Rajasvuo karrikoi, että aiemmin riitti, että kenttä vihersi juhannukseen mennessä.

”Nyt moni pelaaja odottaa, että viheriöt ovat virheettömät ja stimpit yhdessätoista heti kenttien auetessa. Tähän toki voidaan päästäkin, mutta kentänhoidossa täytyy aina ottaa kokonaiskuva ja heinän kasvuedellytykset huomioon”, hän kommentoi

Stimp-lukemalla kuvataan viheriöiden nopeuksia, ja yksitoista on jo tour-tasoa.

Nuoria mestareita muuallakin

Hills by GoGolf -kentällä toimivan Hill Side Golfin jäsenyys on Suomen edullisin Kurk Golfin kanssa vuonna 2021.

Hills by GoGolf -kentällä toimivan Hill Side Golfin jäsenyys on Suomen edullisin Kurk Golfin kanssa vuonna 2021.

Juha Tuukkanen

Golfkenttien parantunut kunto johtuu pitkälti tietotaidon lisääntymisestä.

Nykyään moni golfkenttä luottaa nuoriin, motivoituneihin tekijöihin. Alle 30-vuotias kenttämestari ei ole enää mikään poikkeus.

Esimerkiksi Rajasvuo aloitti aikoinaan Kurk Golfin kenttämestarina 25-vuotiaana. Hirsala Golf puolestaan palkkasi taannoin rohkeasti Janne Lehdon, vaikka miehellä oli silloin ikää 24 vuotta. 

Nyt Lehto on vakiinnuttanut asemansa yhtenä Suomen arvostetuimmista kenttämestareista, joka tekee oman toimen ohella töitä kentänhoidon konsulttina monella kotimaisella golfkentällä.

Myös Merinen kokee nyt olevansa valmis ottamaan enemmän vastuuta. 

“Seuraava askel uralla on ollut ilmoilla, ja olen odottanut oikeaa hetkeä. Kun Juuso otti yhteyttä, sain tilaisuuden, jota en voinut ohittaa. Etenkin kun kyseessä on oma kotikenttä”, Merinen sanoo.

Kovatasoinen pelaaja

Merinen voi hyvällä omallatunnolla sanoa tuntevan Hillsin kuin omat taskunsa. Viiden vuoden työkokemuksen lisäksi hän on pelannut kentällä arviolta noin 500 kierrosta. Hän on itsekin kovan luokan peluri, jonka tarkka tasoitus on 3,9.

“Tänne ajaessa tulee nostalginen fiilis, koska olen viettänyt täällä tosi paljon aikaa. Aikoinaan töiden jälkeen tuli pelattua 70-80 kierrosta töiden jälkeen”, Merinen laskeskelee.

Nykyään hän ei enää yllä samoihin kierroslukemiin, sillä kotona häntä pitävät kiireisenä puolitoistavuotiaat kaksostytöt.

”Seuranmestaruuskilpailut olen pyrkinyt kuitenkin pelaamaan täällä joka vuosi”, Hill Side Golf ry:n jäsen numero kymmenen sanoo.

Hillsin vahvuutena Merinen pitää sitä, että siellä on kaksi täysin erilaista kenttää. Mutta kumpi niistä on hänen suosikkinsa? Kysymys on selvästikin vaikea, mutta vaakakuppi taitaa kääntyä vienosti Valley-kentän puoleen.

”Valley Course on pelurin kenttä ja usein huippukunnossa, joka kärsii maineeltaan edelleen siitä, että sitä myytiin yhdessä vaiheessa pay and play -kenttänä”, Merinen harmittelee.

”Hill Course on kaunis kenttä, varsinkin kun noustaan ylös mäelle, josta avautuu upeat maisemat. Se sopii nautiskelijoille, jotka tykkäävät estetiikasta. Se on hyvä myös pelillisesti.”

Dunhill Linksissä apuna

Kingsbarns on Mikke Merisen suosikkikenttä maailmassa.

Kingsbarns on Mikke Merisen suosikkikenttä maailmassa.

Getty Images

Vuosien varrella Hillsissä on pelattu ammattilaiskisoja. Valley-kenttä emännöi useana vuonna LETAS-kiertueen osakilpailua, jolloin Merinen sai kokemusta siitä, kuinka kenttä viritetään kisakuntoon. 

Kentän virittämisestä hän on hakenut myös oppia ulkomailta. Vuonna 2017 hän oli viikon ajan hoitamassa Skotlannissa sijaitsevaa Kingsbarnsin kenttää European Tourin Dunhill Links -kilpailua varten.

”Se on toistaiseksi ikimuistoisin kokemus urallani. Olisi mahtavaa päästä tekemään se myös joskus toiste uudelleen. Sain sieltä hyviä kontakteja eri puolilta maailmaa”, hän sanoo.

Kilpailun jälkeen työntekijät pääsivät pelaamaan kisaviritetyn kentän samoilta tiiauspaikoilta kuin ammattilaiset. Merisen tulos oli tuulisissa olosuhteissa loistava: 76 lyöntiä.

Se oli sama kuin maailmantähti Tommy Fleetwoodilla samalla kentällä kaksi päivää aiemmin.

Kentänhoitajat palkataan talven aikana

Oleksandr Pogribniak, Juuso Rajasvuo ja Mikke Merinen ovat Golf Holdings Finlandin kentänhoidon avainhenkilöt.

Oleksandr Pogribniak, Juuso Rajasvuo ja Mikke Merinen ovat Golf Holdings Finlandin kentänhoidon avainhenkilöt.

Jussi Miettinen

Golf Holdings Finland pyörittää nyt kolmea golfkenttää: Kurkia Golfia, Hillsiä ja GoGolf Isosaarta. Kentänhoidon avainhenkilöt ovat pääkenttämestari Rajasvuo ja apulaiskenttämestarit Merinen ja Oleksandr ”Sasha” Pogribiak, joka vastaa Kurk Golfista. Lotta Järvimaan vastuulla on GoGolf Isosaaren kenttä.

Koko palettia pitää hyppysissään toimitusjohtaja Petteri Patjas.

”Meillä on nyt kentänhoidon avainhenkilöt kasassa”, Patjas iloitsee.

Rajasvuon kertoo, että Hillsiin palkataan ensi kaudeksi 12–16 kentänhoitajaa.

”Tulemme panostamaan Hillsiin, että saamme homman hyvin käyntiin heti keväästä lähtien. Otan alkuun Mikeltä toimistotyötä itselleni, mutta hänen käsissään on ensi kaudella päivittäinen ja viikoittainen tekeminen Hillsissä”, Rajasvuo sanoo.

”Mikke ja Sasha vastaavat kentistä, minä vastaan puhelimeen”, Rajasvuo letkauttaa.

Golf Holdings Finlandin toimitusjohtaja Petteri Patjas.

Golf Holdings Finlandin toimitusjohtaja Petteri Patjas.

Jussi Miettinen

Patjas myöntää, että Hillsissä on edessä kiireisiä kuukausia, että kaikki on valmista maaliskuussa, kun uusi kausi koittaa.

”Talven aikana rekrytoidaan kentänhoidon, asiakaspalvelun ja ravintolan henkilökunta. Työlistalla korkealla on myös uusien koneiden hankkiminen kentälle”, Patjas sanoo.

Merisen työt alkavat helmikuun alussa. Hän on luvannut saattaa Hirsala Golfin talvikuntoon, ja pitää myös hieman lomaa.

”Mikke on tehnyt erinomaista työtä Hirsalassa, ja on hienoa, että hänelle avautui tällainen mahdollisuus päästä kehittymään ja laajentamaan osaamistaan. Haluamme kiittää Mikkeä loistavasta panoksesta Hirsala Golfin eteen ja toivottaa tsemppiä uuteen tehtävään Hillsiin”, Hirsala Golfin toimitusjohtaja Jussi Kuusela kiitti.

Etsi luettavaa