Hyppää sisältöön

Mika Piltz on ollut ratkaiseva suunnannäyttäjä Samoojan tiellä voittajaksi: ”Olen Kallen puolesta niin onnellinen”

Kalle Samoojan peli on kehittynyt isoin askelin Mika Piltzin valmennuksessa. KUVAT: GETTY IMAGES JA MIKA PILTZIN ALBUMI

Kalle Samooja ja Mika Piltz ovat tehneet yhteistyötä seitsemän vuotta. Koko tuon ajan Samoojan peli on mennyt eteenpäin.

Kalle Samooja aloitti golfin kahdeksanvuotiaana Turussa isänsä innoittama. Kenttä oli Aura Golf, jota Samooja edusti pitkään, kunnes vaihtoi muutama vuosi sitten Kultaranta Golfiin.

Samooja, 34, pelasi erinomaisen amatööriuran voittaen kotimaassa merkittävimmät kilpailut, muun muassa lyöntipelin SM-kisat sekä Erkko Trophyn. Hän edusti Suomea useiden vuosien ajan arvokilpailussa ympäri maailman.

Vuonna 2009 Samooja voitti Coupe Muratin eli Ranskan amatöörimestaruuskilpailun. Seuraavana vuonna hän siirtyi ammattilaiseksi.

Samooja pyrki karsintojen kautta European Tourille viisi kertaa, siinä kuitenkaan onnistumatta. Karsintojen välissä hän pelasi ja karaistui pitkälti Asian Tourilla, jolla sijoittui kaksi kertaa kymmenen parhaan joukkoon.

Samooja oli kuitenkin jo kolmekymppinen, kun ammattilaisura lähti kunnolla lentoon.

Vuonna 2016 hän pelasi ensimmäisen täyden kauden Challenge Tourilla. Hän sijoittui rankingissa 69:nneksi ja uusi korttinsa kiertueella. Seuraavana vuotena hän paransi sijoitustaan pykälällä 68:nneksi napaten jo neljä top 10 -sijoitusta.

Vuonna 2018 tärähti, kun Samooja sijoittui rankingissa neljänneksi ja voitti Hainan Openin Kiinassa.

Vuodesta 2019 lähtien Samooja on pelannut DP World Tourilla hyvällä menestyksellä. Hänen ranking-sijoituksensa ovat olleet 62, 42 ja 73. Hänellä on entuudestaan kaksi kakkossijaa ja kaksi kertaa hän on sijoittunut kolmanneksi.

European Openin myötä Samooja on tienannut pelkästään European Tourilla ja DP World Tourilla lähes 1,9 miljoonaa euroa. Kun tähän lisätään Challenge Tour -kisoista ansaitut noin 200 000 euroa, nousee Samoojan uran kokonaistienestit yli 2 miljoonan euron.

Mika Piltz: ”Kalle Samooja on huippu-urheilija”

Kun puhutaan Kalle Samoojan ammattilaisurasta, hänen valmentajansa Mika Piltzin roolia ei ole mahdollista korostaa liikaa.

”Aloitimme yhteistyön noin seitsemän vuotta sitten, kaudella jolloin Kalle pelasi enimmäkseen Nordic Leaguella”, Piltz muistelee.

Samoojan nousu kaikilla listoilla käynnistyi pian tämän jälkeen.

”Kävimme etenkin alkuvaiheillla erittäin paljon läpi teknisiä asioita, joista Kalle otti varsin kiitettävästi kopin nopeasti. Hän on siviilissä ja urheilijana itseohjautuva, elämäntavoiltaan huippu-urheilija parhaasta päästä. Päivittäisen tekemisen taso on todella korkealla”, Piltz kuvailee suojattiaan.

Kun menestystekijöistä puhutaan, Piltz nostaa esiin Kalle Samoojan ympärille rakentuneen monihenkisen tiimin sekä perheen.

”Vaimo Laura ja lapset ovat luonnollisesti isossa roolissa Kallen elämässsä, ja se näkyy monilla tavoin.”

Omaa rooliaan Piltz vähättelee, vaikka käännekohdaksi Samoojan uralla muodostui Euroopan Tourilla ensimmäisenä suomalaisena yhdessä Anssi Kankkosen kanssa pelanneen Piltzin valmennukseen siirtyminen.

”Merkittävä saavutus, jonka Kallen kanssa olemme saavuttaneet on mielestäni se, että svingiin liittyvillä kehitystöillä saimme lisävuosia ammattilaisena pelaamiseen. Tapa, jolla Kalle aiemmin mailaa liikutteli, oli etenkin alarangalle kuluttavaa.”

Kyyneleet silmissä TV:n edessä

Nykyisin Piltz ja Samooja tapaavat keskimäärin kerran kuukaudessa, mutta ovat yhteydessä myös monin muin nykytekniikan mahdollistamin tavoin.

”Ehjää ei kannata korjata, näin on joku minua fiksumpi valmentaja tainnut sanoa. Tämä pätee golfvalmennukseenkin. Huomaan monasti toppuuttelevani valmennettaviani, joilla on kova vauhti päällä”, Piltz tuumaa.

Sunnnuntaina Piltz seurasi Kalle Samoojan peliä televisiosta ja itki.

”Olen Kallen puolesta niin onnellinen. Kun tietää, miten paljon työtä ja uhrauksia hän on tehnyt, ei voi kuin nostaa hattua ja iloita siitä, että saa olla mukana.”

Samoja tuntemuksia MIka Piltz muistaa toisen valmennettavansa, Roope Kakon pääkiertueen voitosta kaudella 2015.

”Eikä ole mitään syytä vähätellä tätä hienoa tilannetta, että meillä on jo viisi pääkiertueen voittajaa miesten puolella ja neljä naisissa. Suomessa on syytä iloita menestyksestä joka on yhdessä saavutettu”, Mika Piltz painottaa haastattelun lopuksi.

Etsi luettavaa