Hyppää sisältöön

Mikä sijoitus riittää Tapio Pulkkaselle European Tourin finaaliin?

Tapio Pulkkaselle riittänee sijoitus 15 parhaan joukkoon Etelä-Afrikassa paikkaan ET:n finaalikisaan

Tapio Pulkkasen nousukunto tuli parhaaseen mahdolliseen aikaan. Jo kertaalleen ”päättynyt” kausi jatkuu vähintään tällä viikolla legendaarisessa Nedbank Challengessa, mutta paikka finaaliin on täyttä realismia.

European Tourin kolmesta finaalikilpailusta keskimmäinen käynnistyy torstaina Etelä-Afrikan Sun Cityssa. Gary Playerin isännöimässä kilpailussa ovat mukana Mikko Korhonen ja upean loppukauden pelannut Tapio Pulkkanen

Pulkkanen kerkesi ajatuksissaan jo kertaalleen lopettamaan kauden 2018, ennen kuin paikka Turkish Airlines Openiin aukesi. Upea kymmenes sija varmisti paikan myös Nedbank Challengeen, eikä jättänyt edes mahdotonta tehtävää paikan saavuttamiseksi finaaliin. 

Kauden toiseksi viimeiseen kisaan lähdettäessä Pulkkasen sijoitus European Tourin pistelistalla on 76. Kun kauden päättävään Race to Dubain finaaliin otetaan mukaan 60 pelaajaa, tarkoittaisi se yksinkertaisella matematiikalla vaativan 16 sijan nousua Etelä-Afrikan kisan aikana. 

Todellisuudessa tilanne on kuitenkin vähän helpompi. Kun tarkastellaan Dubain kisan historiaa, mukaan on päässyt sijoilta 62 ja 63 – aina on löytynyt pari pelaajaa, jotka eivät pelaa Dubaissa, vaikka siihen olisi oikeus. 

Tänä vuonna tilanne lienee vähintään sama, mutta todennäköisesti vielä löysempi. USA:sta on vaikea uskoa kovin monen pelaajan lähtevän mukaan Dubaihin yhden kisan takia (listoja Dubaihin ei ole vielä saatavilla). Muun muassa Patrick ReedXander Schauffele ja Matt Kuchar saattavat jopa todennäköisesti jättää saapumatta, sillä kokonaiskisan voittoon ei ole teoreettistakaan mahdollisuutta. 

Pitkän kauden rasitukset näkyvät monella pelaajalla myös kropassa. Muun muassa Henrik Stenson ei ole pelannut Ryder Cupin jälkeen kierrostakaan kilpagolfia. Jos ennustus pitäisi paikkansa, voisi Dubaihin hyvinkin päästä mukaan jopa sijoilta 65-66 European Tourin rahalistalta. 

Pulkkasella on matkaa sijaan 65 vain noin 41 000 pistettä. Kun Etelä-Afrikassa jaetaan 7,5 miljoonaa pistettä ei tuon eron saavuttaminen vaadi varsinaisia supersuorituksia. Toki pitää muistaa, että muutkin tienaavat pisteitä. 

Käytännössä Pulkkasella on kohtalainen mahdollisuus nousta finaaliin tienaamalla 70 000 pistettä. Tämä tarkoittaisi sijoittumista kisassa 25 parhaan joukkoon. Turkin kisassa (7 miljoonaa pistettä) sijoittumalla jaetulle sijalle 23-30 sai matkaan 71 871 pistettä. 

Lähes tulkoon varmaksi tilanteen tekisi sijoittuminen kisassa 15 parhaan joukkoon. Sijalla 15 tienaisi pisteitä noin 115 000 kappaletta. Ennen muiden pelaajien pisteitä tämä nostaisi kotkalaislähtöisen pelurin sijalle 58-59. Muiden pisteiden jälkeen todellinen sijoitus olisi varmaan luokkaa 61-62. 

Sijoittumalla Nedbank Challengessa sijalle kymmenen tienaisi Pulkkanen pisteitä noin 175 000 kappaletta. Tämä nostaisi ennen muiden pisteitä Pulkkasen jo sijalle 54 ennen muiden pelaajien edesottamuksia. Tällä sijoituksella ei tarvitse käytännössä jännittää lainkaan miten muut pelaavat ristiin. 

Pulkkasen nykykunnolla nouseminen European Tourin finaaliin on siis täyttä realismia! 

ET Race to Dubai -lista näyttää 60 parhaan ympärillä tältä

ET Race to Dubai -lista näyttää 60 parhaan ympärillä tältä

Etsi luettavaa