Hyppää sisältöön

Mikä onkaan tärkein osa-alue golfissa: draivaaminen, lähestymiset vai puttaaminen?

Rasmus Højgaard on taitava draivaaja

Draivaamisen merkitystä on korostettu viime aikoina menestyksen takeena, mutta mitä sanovat European Tourin tilastot päättyneeltä kaudelta?

Drive for show, putt for dough.

Näinhän se kulunut sanonta kuuluu, mutta pitääkö se paikkansa? Siis että puttaamisella tehdään rahat ja draivaamisella vaikutus yleisöön.

Pakkohan tätä oli selvittää, semminkin kun draivaamisen merkitys on ainakin isoissa otsikoissa korostunut viime aikoina. Otimme silmäyksen European Tourin tilastoihin ja saimme ainakin suuntaa antavia vastauksia.

Strokes gained -tilastot kertovat melko luotettavasti sen, miten tour-pelaajat pärjäävät toisiinsa nähden eri osa-alueilla.

Avauspelin vaikutus

Aloitetaan draivaamisesta, jossa strokes gained -tilasto ottaa huomioon paitsi avausten pituuden myös tarkkuuden.

Viiden ensimmäisen pelaajan osalta näyttäisi siltä, että draivaaminen korreloisi rankin, mutta viisi seuraavan osalta tilanne näyttää erilaiselta.

Pelaaja Strokes Gained -avaukset Ranking-sijoitus
Laurie Canter 1. 19.
Wil Besseling 2. 68.
Victor Perez 3. 6.
Rasmus Højgaard 4. 16.
Wilco Nienaber 5. 46.
Ben Stow 6. 163.
Jake McLeod 7. 172.
Robert Macintyre 8. 23.
Oscar Lengden 9. 153.
Brandon Stone 10. 33.

Kymmenen parhaan draivaajan keskimääräinen sijoitus rahalistalla on 70:s.

Mutta miten rahalistalla 150 heikommalle puolelle jääneet McLeod, Stow ja Lengden ovat pärjänneet puttitilastossa.

McLeod on yllättäen keskivertoa parempi viheriöillä. Hän on kiertueen 53:nneksi paras puttaaja, joten hänen heikko kohtansa täytyy olla muualla kuin puttaamisessa.

Sen sijaan Lendgen ja Stow eivät mahdu kiertueen sadan parhaan puttaajan joukkoon. Heidän perusteella vanhassa  sanonnassa saattaa olla vinha perä.

Puttaaminen ja ranking

Loistava puttaaminen ei ole  oikotie onneen, vaikka kymmenen parhaan pelaajan listalta löytyvät myös rankingissa menestyneiden Christiaan Bezuidenhoutin ja Sami Välimäen nimet, sillä European Tourin kymmenen parhaan puttaajan keskiarvosijoitus rahalistalla on 72:s.

Sen sijaan rahalistan sadan parhaan heikommalla puolella olevista huippuputtaajista Jack Singh Brar ja Daan Huizing eivät mahdu rahalistan sadan parhaan joukkoon.

Pelaaja Strokes Gained -putit      Ranking-sijoitus
Jack Singh Brar 1. 137.
Shaun Norris 2. 63.
Dean Burmester 3. 41.
Christiaan Bezuidenhout 4. 7.
Sami Välimäki 5. 11.
Johannes Veerman 6. 78.
Daan Huizing 7. 194.
Marcus Kinhult 8. 59.
Scott Vincent 9. 124.
Alexander Björk 10. 80.

Mutta mitä pitäisi ajatella siitä, että kiertueen yhdeksänneksi paras puttaaja Scott Vincent on itse asiassa myös loistava draivaaja. Hän on näet draivitilastossa 14:ntenä.

Vincentin pelissä täytyy olla jokin muu ongelmakohta, ja se on lähestymiset. Niissä hän on selvästi keskivertoa heikompi pelaaja.

Otetaanpa siis vertailuun myös lähestymisten strokes gained -tilasto. Kuinka hyvät tarkat rautapelaajat ovat menestyneet kiertueen rankingissa?

Pelaaja Storokes Gained -lähestymiset Rahalistan sijoitus
Martin Kaymer 1.  24.
Andy Sullivan 2. 12.
Thomas  Pieters 3. 45.
Garrick Higgo 4. 60.
Matthias Schwabb 5. 99.
Joakim Lagengren 6. 81.
Victor Perez 7. 6.
Joel Sjöholm 8. 82.
Ryan Fox 9. 58.
Lorenzo Gagli 10. 121.

Kymmenen parhaan lähestymislyöjän keskiarvo European Tourin rankingissa on 59:s.

Näin ollen vaikuttaisi siltä, että lähestymislyöntien onnistuminen korreloisi enemmän menestykseen kuin avauspelin tai puttaamisen.

Parhaiden pelaajien vahvuudet?

Mitä opimme tästä lyhyestä tilastoleikistä? No ainakin sen, että yksiselitteistä vastausta menestykseen ei ole. Joku on hyvä puttaaja, toinen avaa pitkälle ja tarkasti ja kolmas osuu lähemmäs lippua kuin toiset.

Tätä tukee myös tämän jutun viimeinen taulukko, joka kertoo sen, kuinka hyvin European Tourin rankingin parhaimmisto on sijoittunut edellämainituissa Strokes Gained -tilastossa.

Otimme tähän taulukkoon kiertueen kymmenen parasta pelaaja, jotka pelasivat kaudella 2020 riittävästi kilpailuja, jotta heidät noteerattiin eri strokes gained -tilastoissa.

Tämän taulukon valossa sijoittuminen  korkealle avauslyöntien keskiarvossa korreloisi parhaiden hyvän ranking-sijoituksen kanssa. Toiseksi tärkein osa-alue on tämän otannan perusteella lähestymiset ja vasta kolmantena tulee puttaaminen.

Pelaaja Ranking Avaukset Puttaaminen Lähestymiset
Lee Westwood 1. 27. 98. 18.
Victor Perez 6. 3. 48. 7.
Christiaan Bezuidenhout 7. 93. 4. 74.
Aaron Rai 8. 21. 71. 83.
Sami  Välimäki 11. 72. 5. 60.
Andy Sullivan 12. 23. 136. 2.
Lucas  Herbert 14. 31. 21. 80.
Rasmus Højgaard 16. 4. 140. 28.
Thomas Detry 18. 44. 54. 21.
Laurie Canter 19. 1. 86. 63.
Keskiarvo 31,9 66,3 43,6

Viimeisestä tilastosta pomppaa esiin 19-vuotiaan Rasmus Højgaardin nimi. Mikäli hän saa puttipelinsä edes kiertueen keskiarvon paikkeille ja pitää avaukset ja lähestymiset nykyisellä tasolla, vain taivas on rajana hänen menestykselleen. Sama pätee Andy Sullivaniin.

European Tourin tilastot

Etsi luettavaa