Hyppää sisältöön

Miesten maajoukkue voitti B-lohkon – naiset kymmenensiä EM-kisoissa

Suomen joukkue jäi lyöntipeliosuudessa kymmenenneksi ja päätyi B-lohkoon, jossa kolme voitettua maaottelua tuottivat Petteri Nykyn (vas.) suojateille lohkovoiton ja yhdeksännen sijan. KUVA: GOLFLIITTO

Miehet kukistivat viimeisessä ottelussa Walesin varmistaen B-lohkon voiton ja yhdeksännen sijan. Siipirikoisen poikien joukkueen voitto Belgia takasi paikan myös ensi vuoden 1-divisioonan EM-joukkuekilpailuihin.

Naiset

Emilia Väistö, Oona Kuronen, Henni Mustonen, Katri Bakker, Anna Backman ja Krista Junkkari pääsivät kisojen jälkeen viettämään illallista muiden joukkueiden kanssa,
KUVA:JUHA HAKULINEN

Suomi sai B-lohkon finaalissa vastaan Tanskan, ja matsi oli tiukkaa vääntöä alusta loppuun. Suomi kuittasi voiton foursomesta Krista Junkkarin ja Anna Backmanin voimin, mutta kolmessa keskimmäisessä ottelussa tanskalaiset olivat niukasti suomalaisia parempia. Henni Mustosen ja Emilia Väistön pelit päättyivät vasta viimeisellä reiällä niukkoihin tappioihin.

Viimeisessä matsissa pelannut Oona Kuronen päätti kotikisat 10-metriseen birdieen 17. reiällä, ja pääsi tuulettamaan matsivoittoa kotiyleisön edessä. Se ei kuitenkaan enää auttanut, kun Tanska sai samaan aikaan 18. reiältä voiton Mustosen ottelussa.

Viime vuonna ensimmäisissä naisten EM-joukkuekilpailuissaan mukana ollut Kuronen sanoi, että Tawast Golfin viheriöillä nähtiin parempaa peliä kuin viime vuoden kisoissa Walesissa.

”Pelasimme joukkueena silloin kehnosti, niin tämä oli kaikin puolin paljon parempi kisaviikko. Nyt on kaikkensa antanut fiilis. Ihan pieni karvas maku suussa, ettei saatu joukkueena voittoa. Oli siistiä kuitenkin lopettaa yksilövoittoon”, Kuronen mietiskeli kisojen viimeisen matsin jälkeen.

”Top-kymppi on kova juttu, ja kovia maita saatiin kaadettua. Näytettiin kaikille, että oli meistä johonkin.”

EM-kisojen jälkeen on ohjelmassa päätösillallinen, johon kaikki joukkueet osallistuvat. Kuroselle ja koko Suomen joukkueelle se on tärkeä osa kisaviikkoa.

”On kiva käydä juttuja läpi ja jättää tämä viikko taakse. Olemme tosi läheisiä kavereita, niin kiva päästä joukkueena vielä pitämään vähän hauskaa”, Kuronen päätti.

Kymmenenteen sijaan päättyneiden kisojen isompi analysointi tapahtuu myöhemmin, mutta heti tuoreeltaan kisat saivat positiivisen arvosanan valmentaja Pasi Purhoselta.

”Oli tiukkoja matseja, eikä kukaan saanut mitään ilmaiseksi. Osa voitettiin ja osa hävittiin. Onneksi kuitenkin voitettiin enemmän kuin hävittiin, se on positiivista”, Purhonen sanoi.

Purhonen antoi voiton vieneelle Tanskalle reilun tunnustuksen voitosta. Pienet asiat ratkaisevat tiukoissa matseissa, ja tänään Tanska oli parempi.

Koko viikon ajan reilusti yleisöä Tawast Golfiin houkutelleet kisat olivat Oona Kuroselle upea mahdollisuus pelata EM-kilpailuja kotiyleisön edessä.

”Olen tosi iloinen Oonan puolesta. Hän sai varmasti ikimuistoiset kotikisat, ja hän vielä voitti viimeisen matsin. Pitkään näytti, että se matsi ratkaisee koko ottelun”, Purhonen nosti esiin.

”Hieno esitys naisilta, olen ylpeä heistä jokaisesta.”

Purhonen halusi vielä erikseen nostaa esiin loistavat kisat järjestäneen Tawast Golfin. Kaikki sujui nappiin, ja sekä Suomi että kaikki muut maat olivat todella tyytyväisiä kisajärjestäjän toimintaan.

”Tawastille tosi iso kiitos meidän puolelta. Kaikki suhtautuminen meihin on ollut positiivista. Me olemme olleet kuin kotonamme täällä. Tämän yhteisön kannustus on ollut sydäntä lämmittävää.”

Espanjan joukkue oli lyöntipeliosuuden jälkeen. Reikäpeliotteluissa matkalla kultaan kukistuivat Tsekki, Saksa ja Englanti.
KUVA: JUHA HAKULINEN

Naisten EM-kultaa voitti Espanja, joka kukisti finaalissa Englannin.

Miehet

Miehet lähtivät lauantain B-finaaliin kirkastamaan viimevuotista 10. sijaa, ja onnistuivat tehtävässä täydellisesti. Suomi kukisti Walesin 3–2, ja sijoittui lopulta yhdeksänneksi.

Valmentaja Jussi Pitkänen summasi kisat osuvasti, vaikka paikka A-lohkosta jäikin tällä kertaa haaveeksi.

”Mieluummin kolme voittoa ja yhdeksäs sija kuin kolme tappiota ja kahdeksas sija. Parempi maku jäi näin. Ensi vuotta odotellessa.”

Ratkaisevan pisteen tuonut Oskari Nikku oli mielissään kisojen päätteeksi.

”Hyvät fiilikset. Oli tiukka matsi itsellä ja muillakin pojilla. Nyt kävi näin ja saatiin ratkaistua voitto.”

”Otettiin se mitä oli otettavissa, eli B-lohkon voitto. Tärkeintä, että saatiin voitto ja parannettiin viime vuodesta se yksi sija”, samoilla linjoilla ollut Veikka Viskari jatkoi.

Pojat

Veitsi kurkulla viimeiseen matsiin lähtenyt poikien joukkue osoitti sitkeytensä voittamalla Belgian komeasti 4-1. Voitto tiesi sitä, että Suomi jatkaa 1-divisioonassa myös ensi vuonna.

Joukkueen pelaava kapteeni Ville Virkkala nosti hattua joukkuekavereilleen vaiherikkaan viikon jälkeen.

”Tänään hoidettiin se, mitä piti hoitaa. Pidettiin huolta, että pelataan nousujohteinen viikko. Se oli meidän tavoite”, Virkkala sanoi.

”Pidettiin joukkue ykkösdivarissa. Se ei tullut helpolla, eikä ollut helppo viikko, mutta olen tyytyväinen, että saimme sen tehtyä. Olen ylpeä koko jengistä, vaikka ei ollut helpoimmat lähtökohdat.”

Kaikki tulokset

EUROPEAN LADIES TEAM CHAMPIONSHIP – SUOMI, TAWAST GOLF 

Suomi 2 – Tanska 3

Krista Junkkari–Anna Backman, voitto 2/1
Krista Bakker, tappio 3/1
Henni Mustonen, tappio 1/0
Emilia Väistö, tappio 1/0
Oona Kuronen, voitto 2/1

Valmentaja Pasi Purhonen 
Kapteeni Matti Lindholm

EUROPEAN AMATEUR TEAM CHAMPIONSHIP – BELGIA, ROYAL WATERLOO GOLF CLUB

Suomi 3 – Wales 2

Markus Luoma–Jaapo Jämsä, tappio 4/2
Elias Haavisto, voitto 5/3
Veikka Viskari, voitto 4/3
Eeli Kujanpää, tappio 6/5
Oskari Nikku, voitto 1/0

Valmentajat Jussi Pitkänen ja Petteri Nykky
Kapteeni Jukka Pennanen

EUROPEAN BOYS TEAM CHAMPIONSHIP – SVEITSI, GOLF CLUB OF GENEVA

Suomi 4 – Belgia 1

Topi Lindström–Arttu Kulmala, voitto 2/1

Ville Virkkala, voitto 1/0
Saku Ellilä, voitto 5/3
Viggo Talasmäki, voitto 4/3

Viidennen ottelun Suomi joutui luovuttamaan. Joukkueen kuudes pelaaja suljettiin kisasta avauspäivän jälkeen vakavan sääntörikkomuksen vuoksi.

Valmentajat Mikael Mustonen ja Ville Vaimala
Kapteeni Ville Virkkala

Tulospalvelu

Etsi luettavaa