Hyppää sisältöön

Miesten maajoukkue säväytti MM-kisojen kymmenennellä sijalla – Elias Haavisto 11:s henkilökohtaisessa sarjassa

Markus Luoma, Elias Haavisto ja AJ Lintunen muodostivat odotukset ylittäneen joukkueen MM-kisoissa. Matti Lindholm (kesk.) toimi kapteenina ja Jussi Pitkänen (oik.)valmentajana. KUVA: USGA

Kolmikko Elias Haavisto, Antti-Jussi Lintunen, Markus Luoma saavutti amatöörimaajoukkueen kautta aikojen neljänneksi parhaan sijoituksen Pariisissa lauantaina päättyneissä MM-kisoissa.

Suomen maajoukkue nousi MM-kisojen neljäntenä päivänä kolme sijaa kymmeneneksi Pariisin Ryder Cup -kentällä, Le Golf Nationalilla.

Antti-Jussi Lintunen oli neljännen päivän avainpelaaja.
KUVA:JUHA HAKULINEN

Päivän parhaasta suomalaistuloksesta vastasi Antti-Jussi Lintunen, joka löi viiden birdien ja kahden bogin myötä tauluun 68/-3. Elias Haavisto komppasi hienosti pelaten 69/-2 heikon alun jälkeen, joten joukkueen päivän tulokseksi muodostui -5. 

Markus Luoman päivän tulos oli 76/+5. Kokonaistuloksella -16 Suomen loppusijoitukseksi tuli 10.

Pelaajien sinnikkyys ja nousuvire toi tulosta

”Lähdettiin tänään 10.tiiltä ja takaysi pelasi haastavana, lipunpaikat olivat tosi kireät ja tuulikin oli eri suunnasta. Sinniteltiin kuitenkin ja saatiin hyödynnettyä viimeiset 9 reikää hyvin”, valmentaja Jussi Pitkänen summasi lauantaita.

Suomen tulos -5 oli Le Nationalia pelanneista kärkijoukkueista neljänneksi paras. Tasaisuus ja virheiden välttäminen olikin sinivalkoisten vahvin ase Ranskassa.

”Pojat olivat pirun kovia, todella ehjä viikko kaikkiaan vaikka pöljä päivä jäi puuttumaan. Kaikki päivät alle parin ja nousimme koko ajan tuloslistalla. Kaikki yhdessä sovitut tavoitteet saavutettiin”, Pitkänen jatkoi.

Viikon huippusuorituksesta nousi erityisesti esiin Elias Haaviston tappavan tasainen varmuus. Kierrokset 68-68-70-69 haastavilla maailmanluokan areenoilla johtivat tulokseen -11 ja vaikuttavaan sijoitukseen jaettu 11. henkilökohtaisessa sarjassa.

”Jokainen osa-alue toimi. Hyvä pallonlyönti palkittiin näillä kentille, joten olin jatkuvasti pelipaikoilla. Tänään oli ensimmäinen kerta koko viikolla, että jouduin taistelemaan – olen ylpeä miten sain käännettyä heikon alun”, Haavisto pohti.

Elias Haavistolla on pakettti kasassa

Elias Haavisto johtaa kotikentällään alle 21-vuotiaiden sarjaa.
Elias Haavisto sai kymmenen vuotta maajoukuepelaajia sparranneelta Matti Lindholmiilta todella kovan luokan tunnustuksen.
KUVA: GOLFLIITTO

Vuodesta 2012 MM-joukkueen kapteenina ja fysiona toiminut Matti Lindholm lisäsi, että Haavisto on sinä aikana hänen tapaamistaan pelaajista kaikista tasapainoisin kokonaisuus – harjoittelu, tekemisen taso, itseluottamus ja itsensä kantaminen kentällä. Kiitosta hän jakoi myös koko joukkueelle.

”Kundit tehneet ahkerasti töitä omien koutsien ja maajoukkuekoutsien kanssa, ja se näkyy. Kaikilla on hyvät rutiinit tekemisessä ja he ovat tietoisia myös palautumisestaan. Upea viikko ja kokemus, jonka pohjavalut luotiin jo miesten EM-kisoissa heinäkuussa.”

Kisojen päätyttyä joukkue kävi fiilistelemässä taulun edessä.
Matti Lindholm, Markus Luoma, Jussi Pitkänen, Elias Haavisto, Antti-Jussi Lintunen ja Mikael Mustonen.

Joukkueesta välittyi koko viikon ajan rento läsnäolo, joka siirtyi myös tuloksiin.

”Vaatii mukavaa tekemistä ja yhdessäoloa myös kentän ulkopuolella puristamisen sijaan, ja siitä saatiin nyt mahtava tulos”, Pitkänen päätti.

Italia niukasti Ruotsia parempi

MM-kulta meni tiukan taistelun jälkeen Italiaan tuloksella -31. Mestaruus oli maan ensimmäinen.

Ruotsi jäi hopealle lyönnin päähän. Balsamia kultamitalin lipuamiselta käsistä toi Tobias Jonssonin (-17) ykköstila henkilökohtaisessa sarjassa.

Pronssimitalit ripustettiin USA:n joukkueen kaulaan (-27) kahden lyönnin erolla ennen hienosti venynyttä Norjaa.

Kyymmenen parhaan joukossa oli kahdeksan eurooppalaista joukkuetta. Edelliskerran (2018) mestari Tanska oli 11.

Kisaa ensimmäisinä päivinä hallinnut Japani ei saanut konettaan toimimaan kahtena viimeisenä päivänä, ja hiipui seitsemänneksi.

Suomalaispelaajien henkilökohtaiset tulokset, World Amateur Team Championships 31.8.-3.9.:

11.Elias Haavisto  68-68-(70)-69/-11

40.Antti-Jussi Lintunen (75)-71-70-68/-2
93.Markus Luoma 74-(75)-68-(76)/+7


Elias Haavisto, Markus Luoma ja Antti-Jussi Lintunen kruunasivat menestyksensä lauantaina Le Natioanilla,
Kuva: Matti Lindholmin kotikansio

Tulospalvelu, henkilökohtaiset tulokset

Tulospalvelu, joukkueet

Lähde: Golfliiton tiedote

Suomen joukkue kahdesti viidentenä, naisille pronssia 2012

MIesten kymmenes sija MM-kisoista on kova ja yllättäväkin suoritus. Amatöörien menestys kauden aiemmissa kisoissa ja sijoitukset maailmanlistalla eivät luoneet Pariisissa loistaneelle tiimille ennakkoon suosikin paineita.

Väheksymättä mitenkään 2022 joukkueen saavutusta on hyvä muistaa, että 90-luvun lopulla ja vuosituhannen vaihteessa miesten joukkueet olivat kolmasti peräkkäin joukkuekisassa kymmenen joukossa.

1996 ja 1998 sijoitus oli häkellyttävästi viides, 2000 yhdeksäs.

Kalle Aitala oli veturina 1996 joukkueessa, hän voitti henkilökohtaisen sarjan. Kaksi vuotta myöhemmin viidettä sijaa avitti Mikko Ilosen toinen sija ennen Luke Donaldia (3.) ja Sergio Garciaa (7.)

Vuoden 2000 (9.) joukkueen neljästä pelaajasta European Tourille pääsivät Ilosen lisäksi Toni Karjalainen ja Tuomas Tuovinen. Neljäs lenkki Panu Kylliäinen lukeutui hänkin amatöörinä kivikoviin menestyjiin, ammattilaisena peli ei kulkenut odotusten mukaisesti.

Kymmenennen sijan Pariisista saavuttaneet Elias Haavisto, Antti-Jussi Lintunen ja Markus Luoma ovat vielä kaukana siitä tasosta, joka riittäisi DP World Tourilla menestymiseen. Pariisin saavutus antaa heille ja taustajoukoilleen sitäkin enemmän uskoa siihen, että pääkiertueille nouseminen on hyvää työtä tekemällä tulevaisuudessa mahdollista.

Naisten joukkueella on kaksi sijoitusta kymmenen joukkoon. 2012 Krista Bakker oli henkilökohtaisessa sarjassa toinen Lydia Kon jälkeen. Joukkuekisassa Bakkerin lisäksi pronssimitalin saivat kaulaansa Noora Komulainen ja Sanna Nuutinen. Koko kolmikko kiertää pääkiertueilla.

Ensimmäisen kerran naiset nousivat kymmenen joukkoon jo 1996.

Kolmikon kuuluisin pelaaja Riikka Hakkarainen sai seurakseen amatööriyteen pelaamisensa päättäneet Anna Hokkasen ja Niina Laitisen. Espoon Golfseuraa edustanut ja USA:ssa opiskellut Laitinen oli joukkueen tähti. Hän oli henkilökohtaisen sarjan kolmas ja nosti joukkueen yhdeksänneksi.

Etsi luettavaa