Hyppää sisältöön

Mies sai vankeutta ostettuaan golfosakkeita maksukyvyttömille yhtiöilleen

Golfosakkeita haalineen miehen vankeustuomio jäi voimaan hovioikeudessa.

Maksukyvyttömille osakeyhtiöilleen golfosakkeita ostaneen miehen vankeustuomio ja liiketoimintakielto jäi voimaan hovioikeudessa. Mies hyötyi teoistaan toimenpidemaksujen verran.

Hovioikeus on hylännyt golfosakkeita yhtiöilleen hankkineen miehen valituksen käräjäoikeuden päätöksestä, jossa mies tuomittiin vuoden ehdolliseen vankeuteen törkeästä velallisen epärehellisyydestä.

Mies oli hankkinut omistamalleen osakeyhtiölle golfosakkeita eri puolilta Suomea yhden euron kauppahintaa vastaan. Sen jälkeen maksukyvytön ja jo entuudestaan raskaasti velkainen yhtiö oli jättänyt vastikkeet maksamatta.

Kaikkiaan velvoitteita jäi maksamatta yli 76 000 euroa.

Miehen taloudellinen hyöty kaupassa oli se, että hän keräsi jokaisesta osakekaupasta muutaman sadan euron toimenpidemaksun, jonka hän piti itsellään.

Vastapuolena miehen valituksessa hovioikeuteen olivat aluesyyttäjä, kolme golfkenttäyhtiötä (Gumböle Golf Oy, Messilä Golf Oy ja Vakka-Suomen Golf Oy) ja verohallinto. Mies oli kuitenkin ostanut myös muiden golfyhtiöiden osakkeita. 

Valituksessaan mies perusteli kauppoja muun muassa sillä, että hän osti osakkeita nurkatakseen golfkenttäyhtiöitä ja myydäkseen ne sitten eteenpäin rakennusliikkeille, jotka olisivat voinut rakentaa golfkentän tilalle esimerkiksi asuntoja.

Tätä oikeusistuimet eivät pitäneet uskottavana muun muassa siksi, että osa miehen ”nurkkaamista” golfkentistä sijaitsi vuokramailla. Golfkenttien mukaan myös yhtiöjärjestykseen kirjatut äänimäärien leikkurit olisivat estäneet miehen aikeet kentän valtauksesta.

Lisäksi oikeudenkäynnissä todistajana olleiden golfkenttien toimitusjohtajat pitivät valtausyrityksiä mahdottomina, koska kenttien omistus oli niin vahvasti hajaantunut, eikä osakkeita olisi edes ollut riittävästi kaupan.

Golfosakkeiden ostamista varten miehellä oli netissä sivusto, joka markkinoi golfosakkeiden ostamista toimenpidemaksua vastaan. Miehen omistama yhtiö ei ostamisen jälkeen pyrkinyt hyödyntämään osakkeiden sisältämää pelioikeutta vuokraamalla sitä eteenpäin.

Hovioikeuden mukaan golfkenttien osakkeita ostanut yhtiö oli maksukyvytön jo siinä vaiheessa, kun mies osti sen nimiin ensimmäisen golfosakkeen vuonna 2013.

Kun miehen golfkenttien osakkeita haalinut meni konkurssiin, hän jatkoi samaa toimintaa toisen yrityksen nimissä. Myös se oli maksukyvytön.

Miehen osalta golfosakkaiden ostaminen päättyi siihen, kun hänet tuomittiin toisesta asiasta liiketoimintakieltoon. Tämän jälkeen hän jatkoi golfosakkeiden ostamista toisen miehen apuna laatien tälle golfosakkeiden kauppakirjoja maksua vastaan ja vaihtamalla nettisivuilleen tämän yhteystiedot.

Toisen miehen nimiin ostetuista osakkeista jäi yhteensä yli 28 000 euron velvoitteet vuoden aikana.

Hovioikeuden perusteli päätöstään pitää rangaistus ennallaan muun muassa sillä, että miehen motiivi hankkia osakkeita on ollut tämän henkilökohtaisesti itselleen jokaisesta hankinnasta saama palkkio.

Hovioikeuden mukaan mies oli myös tietoinen yritysten heikosta taloudellisesta tilasta, minkä lisäksi miehen tekoa hovioikeus piti suunnitelmallisena.

Tuomiosta on mahdollisuus valittaa vielä korkeimpaan oikeuteen.

”Nämä seikat huomioon ottaen tekoja on pidettävä myös kokonaisuutena arvostellen törkeinä”, hovioikeus totesi päätöksessään.

Etsi luettavaa