Hyppää sisältöön

Miehet ja pojat kymmenensiä EM-kisoissa – Ruotsi paras Pohjoismaista

Miesten joukkue voitti sijoista 9-16 taistellessaan kaksi ensimmäistä peliä, mutta hävisi finaalin Hollannille.

Golfin amatöörien EM-joukkuekisat päättyivät lauantaina ympäri mannerta. Suomen maajoukkueista miehet sekä pojat taipuivat B-lohkon finaalissa 10. sijalle, mutta onnistuivat päätavoitteessaan eli säilyttämään paikan 1-divisioonassa ensi vuodelle.

Naiset lopettivat Walesin linkseillä voittoon ja 15.sijalle, kun taas erittäin kovan tuulen takia välillä keskeytetty tyttöjen turnaus Islannissa päättyi tappioon ja suomalaisten osalta sijalle 12.

Espanja rohmusi kolme mitalia – Ruotsi loisti kaikissa sarjoissa

Kaikissa neljässä sarjassa mestaruus meni eri maihin. Espanja saavutti miesten mestaruuden lisäksi pronssia naisten sarjassa sekä poikien joukkueellaan.

Kahteen mitaliin ylsivät yhden kultamitalin napanneet Englanti ja Saksa, sekä miesten ja tyttöjen sarjassa hopealle finaaleissa jäänyt Ruotsi.

Länsinaapurien panos oli todella vahva, hopeamitalien lisäksi kaksi muuta joukkuetta olivat pronssipelissä jääden neljänsiksi.

Tanska saavutti pronssia miesten sarjassa ja oli lisäksi naisissa viides, tyttöjen sarjassa kuudes.

Suomi jäi selkeällä erolla Pohjoismaista kolmanneksi.

Miehet lähimpänä mitalipelejä

Kahden päivän lyöntipeliosuudet antavat kymmenen lasketun kierroksen perusteella näkymän siihen, kuinka kauas Suomen joukkeet jäivät pääsystä ensimmäiseen flitghtiin (sijat 1-8)

Miehet jäivät laskettu kierrosta kohden kahdeksannesta sijasta vain 0,4 lyöntiä.

Naisilla ja pojilla ei ollut nokan koputtamista kärkikahdeksikkoon kipuamiseksi.

Ero kertyi kummallakin joukkueella 2,4 lyöntiä kierrosta kohden.

Kaikkein kauimpana rajasta oli tytöt, jotka jäivät vaaditusta tulostasosta 3,8 lyöntiä kierrosta kohden.

Neljän joukkueen keskimääräinen sijoitus oli reikäpelien jälkeen lopullisessa listauksessa 11,75.

Ruotsi (3) oli tässä vertailussa paras, jopa kolme mitalia saavuttaneen Espanjan (3,5) edellä.

Kolme joukkuetta ensimmäiseen flightiin (sijat 1-8) lyöntipelien jälkeen saanut Tanska (6,5) lukeutui myös kisan menestyjiin.

Norja oli EM-kisojen A-sarjassa mukana vain poikien joukkueella joka oli 13.

Suomen joukkueiden pelit lauantaina ja sijoitukset:

Miehetpallo pomppi finaalissa vastustajille

Englannissa Royal St. George’s toimi miesten upeana kisa-areenana läpi viikon, ja viime vuoden The Open -kenttä haastoikin pelaajat todelliseen links-testiin. Ottelu Hollantia vastaan oli tasainen alusta asti ja joukkueet olivat rintarinnan. Loppumetreillä Hollanti käänsi edun itselleen, ja vei B-lohkon finaalin nimiinsä 1,5-3,5. Suomen täyden pisteen toi Elias Haavisto ja puolikkaan Santeri Lehesmaa.

”Päivän ottelu ratkesi putteihin, vastustajilla meni kaikki sisään ja saivat siitä momentumia. Pelattiin hyvin, mutta lopussa pomput meni vastustajille”, Oskari Schuvalow pohti.

Valmentaja Mikael Mustonen oli tyytyväinen otteluun ja koko viikon saldoon, 10.sijaan.

”Matsi tänään oli todella tiukka ja molemmat esittivät korkeatasoista golfia. Olen ylpeä, miten miehet tämän viikon pelasivat ja tästä on hyvä jatkaa matkaa eteenpäin. Kaikkiaan hieno kisaviikko ja on kunnia olla osa tätä joukkuetta.”

Miesten kisan kultamitali meni Espanjaan, hopeaa Ruotsiin ja pronssi Tanskalle. Isäntämaa Englanti jätettiin neljänneksi.

Naiset – viimeisen pelin voitto toi sijaluvun 15.

Walesissa Conwy Golf Clubin huikean hieno links-kenttä pelasi ennakko-odotusten mukaisesti – luvassa oli reilusti tuulta ja pallojen pomputtelua perinteiseen links-tyyliin koko viikon ajan.

Lauantaina naisten joukkue kohtasi Islannin. Suomi sai terävöitettyä peliään edellispäivistä, otti 3-2 voiton sekä 15.sijan. Suomen pisteet toivat uusi foursomepari Anna Backman-Katri Bakker, Henni Mustonen ja Tia Teiniketo.

”Viimein voitto, peli-ilme ja pelirohkeus oli aiempia päiviä parempia ja pääsimme hyödyntämään avainpaikat otteluissa. Tuulikaan ei päässyt tänään enää kypärän sisälle”, valmentaja Pasi Purhonen summasi.

Naisten turnauksen EM-kulta matkasi Englantiin toista vuotta peräkkäin, hopealle Italia ja pronssille Espanja.

Pojat – joukkueen asenne ja 10:s sija ilahduttivat valmentajaa

Saksassa St.Leon Rotin tunnetulla kentällä tulostaso oli äärimmäisen kova, ja birdiejä täytyi tehdä kasapäin. Poikien joukkue raivasi tiensä ennakkoluulottomasti B-lohkon finaaliin, mutta joutui tiukan väännön jälkeen toteamaan tappion Irlannille 2-3. Suomen pisteet puristivat foursomepari Viggo Talasmäki-Roope Juslin ja Ville Virkkala.

Asenne ja 10.sija lämmittivät valmentaja Jussi Pitkästä.

”Viikkoa voi kutsua onnistuneeksi. Tavoitteemme oli yksinkertainen – varmistaa paikka 1-divisioonassa ensi vuodelle. Lyöntipeli oli vielä kankeata, liian monta helppoa virhettä kostautui ja oli lähellä ettei päästä edes B-lohkoon. Erittäin hyvällä sykkeellä pojat vetivät kolme päivää kuumassa kelissä. Tänään voitto oli lähellä, pari lyöntiä siellä täällä hieman tarkemmin niin tilanne olisi ehkä toinen. Irlanti teki esimerkiksi kaksi eaglea par4-väylillä. Nyt saman tien suunnittelemaan miten parannetaan ensi vuonna Sveitsissä.”

Pojissa Saksa otti EM-kultaa kotiyleisön edessä, hopealle Englanti ja pronssi Espanjaan.

Tytöt – latautuminen kuumissa lähteissä toi sijaluvun 12.

Islannissa Oddur Golf Clubin kentällä äärimmäiset sääolosuhteet koettelivat kaikki joukkueita. Kylmää, tuulta ja sadetta – viimeisenä päivänä kisa jouduttiin jopa keskeyttämään hetkeksi myrskytuulen takia, kun pallot eivät pysyneet griineillä.

Suomen joukkue haki lämpöä ja latautumista kuumista lähteistä, mutta viimeisessä ottelussa Sveitsiä vastaan vastustaja oli parempi luvuin 1-4. Peli oli jälleen tiukkaa, ja kolme otteluista venyi viimeiselle viheriölle. Suomen ainoan pisteen nappasi June Weckman.

Tyttöjen EM-kulta meni Ranskaan, hopea Ruotsiin ja pronssi Saksaan.

Tulospalvelu EM-kisat

Lähde: Golfliiton tiedote

Etsi luettavaa