Hyppää sisältöön

Michael Jordan ykkösenä, askeleen Tiger Woodsin edellä urheilijoiden ansiolistalla

Tiger Woods (vas.) ja Michael "Air" Jordan ovat tavanneet golfkentillä kymmeniä kertoja

Sportico listasi 25 maailman parhaiten tienannutta urheilijaa. Yli miljardi dollaria ansainneista neljä on golfareita.

Urheilijoiden ansioden mittaaminen ja tilastoiminen on suosittua viihdettä, jossa golfarit pärjäävät erinomaista paremmin. Laskelmiin kun otetaan mukaan yhteistyösopimukset pelikenttien ulkopuolella, sekä yleensä omaan lajiin ainakin mutkan kautta liittyvät tienestit.

Sportico.com on erikoistunut käsittelemään urheilua busineksen kannalta. Viikolla julkaisemassaan tuoreimmassa raportissa se on listannut maailman 25 parhaiten ansainnutta urheilijaa koko työuran ajalta.

Listan ykkösnimi, koripalloilija Michael ”Air” Jordan on aktiiviuransa jälkeen tehnyt Niken kanssa nimeään kantavista vaatteista ja urheilukengistä käsitteen, sekä loppumattoman rahalingon. 
Jordan on myös innokas golfin harrastaja, sekä penkkiurheilija lajin suurkilpailuissa. Hän on on ollut jopa USA:n Ryder Cup -joukkueessa hengennostattajana. Jordan oli narujen sisäpuolella kannustamassa ystäviään myös syksyllä pelatussa ottelusarjassa, vaikka ei joukkueeseen virallisesti kuulunutkaan.

Rahanarvon muutokset huomioiden Jordan on ainoa urheilija, jonka tulot ylittävät kaksi miljardia dollaria.

Jordanin ystäviin lukeutuva Tiger Woods kipuaa listan kakkoseksi (1,66 miljardia dollaria.

Woods on ansainnnut pelikentillä PGA Tourilla reilut 120 miljoonaa taalaa, tämän lisäksi useita kymmeniä miljoonia muissa kilpailutapahtumissa.
Nyrkkisääntönä hänen kohdallaan voidaan kuitenkin pitää sitä, että 90 prosenttia tuloista on kertynyt yhteistyösopimuksista yritysten kanssa, näihin sisältyvät myös parhaimmillaan 2-3 miljoonan starttirahat kisaa kohden (PGA Tourin ulkopuolella)

Arnold Palmer jättää Jack Niclauksen niukasti taakseen

Arnold Palmer ja Phil Mickelson yhdessä vaimonsa Amyn kanssa Palmerin kotikentällä Bay Hillissa

Arnold Palmer ja Phil Mickelson yhdessä vaimonsa Amyn kanssa Palmerin kotikentällä Bay Hillissa

GETTY IMAGES

Arnold Palmer nousi kilpakumppaniaan Jack Nicklausta huomattavasti suositummaksi yleisönsuosikiksi jo 1950-luvun lopulla. Hänen suosionsa ja monet megaluokan pitkät sopimukset kestivätä hänen kuolemaansa (2016) asti.
Palmer on Sportigon listalla kolmantena, nykyrahaksi muutettuna 1,5 miljardin taalan ansioilla.

Myös Jack Nicklaus (4.) jättää kaikki nykyiset aktiiviurheiljat taakseen, kokonaisansiot ovat reilut 1,4 miljardia dollaria.

Miljardöörejä listalla on 12.

Phil Mickelson (11.) on niukasti tämän viivan yläpuolella. Vaikka vasurin ura normisarjoissa käy viimeisiä vuosiaan, hänessä on ainesta kehkeytyä vielä pitkäksi aika nykyistäkin suurempi vaikuttaja ja haluttu yhteistyökumppani.

Greg Norman on rakentanut huolella brändiään

Greg Normanin isovanhemmat ovat syntyneet Suomessa,  Toini-äiti puolestaan Australiassa.

Greg Normanin isovanhemmat ovat syntyneet Suomessa, Toini-äiti puolestaan Australiassa.

Getty Images

Kilpakentät pian 50 vuotta täytettyään jättänyt Greg Norman on Sporticon listalla korkeimmalle noussut australialainen. Inflaatio huomioiden ansiot yli 700 miljoona taalaa, sijoitus 15.

”The Shark” on vaikuttanut ja asunut viimeiset vuosikymmenet USA:sa, Floridassa. Liiketoimintojen osalta pelikenttä on huomattavasti laajempi. 
Norman on tietoisesti pyrkinyt olemaan kosmopoliitti, joka on myynyt tehokkaasti palvelujaan USA:n lisäksi etenkin Kiinaan ja muualle Aasiaan näiden kehittäessä golfia liiketoimintana ja urheiluna. 

Normanin kotisivuilla on näyttävä listaus eri toimialoista, joilla hänen konsernillaan on liiketoimintaa.

Viimeisin ulostulo on yhteistyön aloittaminen Saudi-Arabian mahtimiesten kanssa uuden supertähdille tarkoitetun kilpailukiertueen synnyttämisestä. The Shark ei ole koskaan pelännyt lähteä kilpailemaan olemassaolevien instituutioiden kanssa. PGA Tour  on usein aiemminkin ollut maalitauluna, kuten tässä tapauksessa on kysymys. 

The Shark

PGA Tourin rahalista, koko uran ansiot

Sportico

Lähde: Sportico

Etsi luettavaa