Hyppää sisältöön

Michael Blockin menestysresepti PGA Championshipissa – 5 lyöntiä kierrosta kohden pois normituloksesta

Justin Rosella (vas.) ja Michael nauttivat lauantain yhteisestä pelistä. Molemmat paransivat sijoituksiaan ennen finaalikierrosta. KUVA: Getty Images

46-vuotias golfvalmentaja pelaa sunnuntaina Rory McIlroyn kanssa. Kun McIlroy saavutti 2014 PGA Championshipissa toistaiseksi viimeisen major-voittonsa, Block karsiutui häviten McIlroylle 36-reiän aikana 18 lyöntiä.

Michael Block oli varannut lentoliput takaisin NewYorkista Kaliforniaan PGA Championshipin kolmantena kisapäivänä. Suunnitelma oli varsin ymmmärrettävä, sillä neljällä aiemmalla osallistumiskerralla on paikka viikonlopun kierroksille jäänyt reilun marginaalin päähän.

Block kirjautti kuitenkin meneillään olevassa kisassa kahdella ensimmäisellä kierroksella tuloslistaan Oak Hill Country Clubin ihannetuloksen (70-70,-par) ja oli vain viiden lyönnin päässä kärkikolmikosta.

Eikä meno hyytynyt lauantain rajuilmassakaan Justin Rosen seurassa. Kolmas perättäinen 70 lyönnin kierros oikeuttavat jaettuun kahdeksanteen sijaan, joka tuo kirittäjäksi Rory McIlroyn (-1).

Uran seitsemäs major-turnaus

Kun Block ansaitsi ensimmäisen kerran paikkansa PGA Championsipiin 2014 golfvalmentajien karsintakisan kautta, oli voittajana majorissa samainen Rory McIlroy yhteistuloksella 268,-16.

Block poistui Valhalla Golf Clubin kentältä Kentuckyssa kahden kierroksen kokemuksia (73-78,+9) rikkaampana.

Jos joku olisi tuon kisan jälkeen veikannut, että Block ja Rory McIlroy pelaavat yhdeksän vuotta myöhemmin PGA Championshipissa yhdessä, kärkikymmenikössä, ja McIlroyn major-voittojen määrä olisi edelleen neljä, hän olisi saanut hypoteettiselle vedolleen ennätyksellisen suuren kertoimen.

Näin siinä kuitenkin pääsi käymään, Michael Block on yllättänyt itsensä lisäksi lähipiirinsä, kisaviikon aikana myös yleisön, median ja asiantuntijat, joista lähes kaikki ovat odottaneet yllätysmiehen vauhdin loppuvan jo seuraavaan vastoinkäymiseen.

Block ei ole kuitenkaan mikään eilisen teeren poika, kun hänen menestystään ja kilpailukokemustaan mitataan.

Ansiolistalla on lukuisia kilpailujen voittoja etenkin kotiosavaltiosta Kaliforniasta, sekä valinta Southern California Player of the Year -palkinno saajaksi yhdeksänä eri vuonna.

PGA Championshipiin Block on karsinut itsensä mukaan viidesti, US Openiin kaksi kertaa.

Kyseesssä on siis opetustyön kanssa aikansa jakava kilpapelaaja, joka 46-vuoden iässä on pulpahtanut PGA Championshipissa käsittämmättömään flow-olotilaan.

Putteri käy kuumana

Oak Hillin kentällä Block on pärjännyt maailmantähtien kanssa kaikilla pelin osa-alueilla. Hänen kierroskeskiarvonsa on keskivertoa yli kolme lyöntiä parempi.

Kärkikymmenikköön nousemiseen ei pelkkä pärjäily muiden tahtiin riitä.

Block on loistanut etenkin putteri kädessään. Kolmannella kierroksella hän nousi kokonaistilastossa puttitilaston kakkoseksi.

Onnistumisia omaan normitasoon verrattuna on tullut kolmena päivänä ja kaikilla rintamilla.

Viiden lyönnin tulosparannus on hurja saavutus

PGA Championshipissa Block on pelannut aiemmin neljästi. Tulosten keskiarvo on kahdeksalla kierroksella tasan 75 lyöntiä.

U.S. Openissa kyyti on ollut huomattavasti kylmempää. Kahdessa kisassa yhteensä neljä kierrosta, keskiarvo on 79,75.

Oak Hill Country Clubilla hän on kyennyt rapsimaan keskimäärin, ja vieläpä jokaisella kierroksella viisi lyöntiä aiemmasta PGA Championshipin keskiarvostaan paremman tuloksen.

Block pelaa potentiaalinsa ylälaidalla päivästä toiseen majorissa, jonka kenttä on osoittautunut PGA Championshipin pitkän ajan keskiarvoja vaikeammaksi.

Jäätävän kova suoritus, tarina jonka toivoisi saavan finaalikierroksella vielä yhden komean luvun.

Tommy Bolt ja Sam Snead kirjoituttivat historiaa

PGA Championshipiin valmentajien statuksella paikkansa selvittäneistä ei yksikään ole noussut kärkikymmenikköön sitten vuoden 1974.

Sam Snead oli tuolloin 61-vuoden iässä kolmas, kahden edellisen vuoden kisoissa legendan sijoitus oli neljäs ja yhdeksäs. Varsinaisen aktiiviuransa aikana Snead tuli kisaan normireittiä ja voitti sen kolmasti.

Aktiiviuransa pääkiertueella lopettanut Tommy Bolt oli niinikään kolmas 1971 valmentajastatuksella pelatessaan.

Nämä mestarit eivät kuitenkaan taustansa vuoksi mene kategoriaan jota Michael Block edustaa.

Opetustunteja jo maanantaina?

Sunnuntai on Michael Blockille golfuran suurin juhlapäivä, tuloksesta riippumatta.

TV-haastattelussa kisan piristäjä kertoi, että oppitunteja on ohjelmassa jo maanantaille bookattuna Arroyo Trabuco Golf Clubilla, jossa hän toimii Head Professional -tittelillä.

Ehkä ne on jo siirretty parempaan ajankohtaan, sillä kukaan ei perjantai-illan jatkoon selviämisen jälkeenkään voinut uskoa, että Michael Block pelaisi sunnuntaina iltapäivän kuumissa ryhmissä.

Varmaa on ainakin se, että mielenkiinto Blockin oppitunteja kohden kasvaa, samoin hänen kotikenttänsä suosio vieraspelaajien keskuudessa.

Elisa Viihde Viaplay näyttää PGA Championshipin suorana klo 20.00 alkaen. Selostuksesta vastaavat Antti Vaalas ja Riku Soravuo.

Block ja McIlroy lähtevät kierrokselleen kello 21.00.

Michael Block:

  • 46-vuotias golfammattilainen Kaliforniasta
  • pelaa seitsemättä kertaa majorissa, näistä kaksi U.S. Open
  • kuusi aiempaa kisaa päättyneet selvällä marginaalilla karsiutumiseen
  • PGA Championshipissa kahdeksantena ennen viimeistä kierrosta (70-70-70, par)
  • PGA Tourilla yhteensä 24 kilpailua, neljästi jatkoon, paras sijoitus 69.
  • Voittanut California State Champion -kilpailun
  • Opettaa Arroyo Trabuco Golf Clubilla
  • Kenttäennätys Blockin nimissä, 59 lyöntiä

Michael Block, PGA Championship

Michael Block, Arroyo Trabuco Golf Club

Etsi luettavaa