Max Homa varasti shown BMW Championshipissa – Jon Rahmin kuntokäyrä osoittaa jyrkästi alas

Max Homa (oik.) ja luottocaddie, lapsuudenystävä Joe Greiner ovat paalupaikalla ennen lauantain kierrosta. KUVA:GETTY IMAGES

Max Homa nousi FedEx Cupin keskimmäisessä finaalissa kisan kärkeen perjantaina laittamalla uusiksi Olympia Fields Country Clubin kenttäennätyksen tuloksella 62,-8. Putteri oli tulikuumana, sisääntulossa Homa teki kuusi birdieä.

Ryder Cupin käynnistymiseen on päivää vaille kuusi viikkoa. Meneillään olevan BMW Championshipin jälkeen sunnuntaina on selvää, ketkä kuusi saavat USA:n joukkueeseen suoran paikan pisteiden perusteella.

Loput kuusi kapteeni Zach Johnson nimeää harkintansa mukaan seuraavan viikon Tour Championshipin jälkeen.

Max Homa (-10) antoi perjantaina mailojensa puhua.

Hän oli vahva kaikilla pelin osa-alueilla, mutta erityisesti putissa. Strokes Gained -tilasto toisen päivän osalta näytti kovaa lukua (+4.31) jolla hän oli ykkönen. Kahden päivän yhteissaldo (+6.69) oikeuttaa myös listan kärkipaikkaan.

Kenttäennätys nosti hänet kisan kärkeen ennen Chris Kirkia (-8), Matt Fitzpatrickia (-7) ja Brian Harmania (-7).

Supertähdet Scottie Scheffler (-5), Rory McIlroy (-5) ja etenkin Jon Rahm (+2) ovat kovan työn edessä viikonloppuna noustakseen BMW Championshipin voittoon.

”FedEx Cupin finaalien käynnistyttyä määritin itselleni, että haluan pelata itselleni suoran paikan Ryder Cupiin”, Homa kertoi perjantaina.

Tähän riittäisi varmuudella toinen sija. Voitto nostaisi Homan todennäköisesti FedEx Cupin kärkeen ennen Tour Championshipia.

Menestys isoissa kisoissa uupuu

”Saavutin jo yhden tärkeän rajapyykin sijoittumalla The Openissa kymmenenneksi”, hän viittasi uran ensimäiseen top 10-sijoitukseen majoreissa.

Vaikka Homalla kuusi PGA Tourin ykköstilaa, joista viisi viimeisten 2,5 vuoden aikana, isojen kisojen menestykset uupuvat.

”Tavoitteisiini yltäminen vaatii viikonloppuna erinomaista golfia. Rima on korkealla, kilpakumppanit ovat maailman parhaita lajissaan”, Homa muistutti itseään siitä, että BMW Championshipia on vielä kaksi kierrosta pelaamatta.

Avauspäivän jälkeen johtopaikkaa jakanut Rory McIlroy oli perjantaina omaan tasoonsa peilaten heikko kaikilla osa-alueilla. Torstaina hän osui kaikista pelaajista heikoimmin väyliin (3/14), perjantaina leipälaji avaukset oli Strokes Gained -tilastossa miinuksella ja sijoitus tällä listalla 33.

Jon Rahm sivuraiteella

Jon Rahm oli alkukaudesta liekeissä. Yhdeksästä ensimmäisestä kisastaan hän voitti neljä. Juhlahumu oli korkeimmillaan espanjalaisen yllettyä ykköseksi The Mastersissa selvällä neljän lyönnin marginaalilla ennen Brooks Koepkaa.

Maailmanlistan ykkösen kruunu oli tiukasti Rahmin hallussa.

Viimeisen neljän kuukauden aikana Rahm on pudonnut tavallisten kuolevaisten joukkoon. Kahdeksan kisaa ovat tuottaneet uran parhaan sijoituksen The Openissa (2.), toisen sijan myös Meksikossa, mutta myös muutaman ns. ohikilpailun, joissa pelinsä kanssa takellellut Rahm on jäänyt huolestuttavan paljon kärjelle.

Perjantaina sarja sai jatkoa, tulos (+4) oli kierroksen heikoin.

Jon Rahm on 50 pelaajan kisassa sijaluvulla 35:s. Hän johtaa ennen kisaa FedEx Cupin pistelistaa, mutta tulee sen lähes varmasti menettämään.

Discovery+ ja Eurosport 2 näyttävät kisan suorina lähetyksinä.