Hyppää sisältöön

Matildaa kutsuu LPGA Tour

Matilda Castren putosi päätöspäivänä tuloslistalla yli 20 sijaa

Matilda Castrén pelasi upean amatööriuran jälkeen kaksi vuotta ammattilaisena alle hurjien ennakko-odotusten. Kaikki muuttui marraskuun alussa päättyneissä LPGA Tourin karsinnoissa.

MARRASKUUN ENSIMMÄINEN viikonloppu Yhdysvaltain suurimmassa golfresortissa Pinehurstissa. LPGA Tourin karsintafinaalin päätöskierroksella kuuden reiän jälkeen Matilda Castrén tuntee yhtäkkiä olonsa epävarmaksi.

”Negatiivinen ajatus valtasi mielen. Sitä ei kyennyt välttämään.Tässäkö tämä huolellisesti kahden karsintavaiheen kautta rakentamani paikka LPGA Tourille kaatuu kahden viimeisen päivän epäonnistumiseen”, Matilda kertoi kisan jälkeen.

Syy epävarmaan oloon johtuu siitä, että Matilda oli pelannut kuusi ensimmäistä kierrosta mallikkaasti ja oli kaksi kierrosta ennen loppua turvallisesti 22. sijalla hermoja raastavassa ja aina dramaattisessa kisassa.

Seitsemännen kierroksen Matilda pelasi kuitenkin kuusi yli parin (78 lyöntiä), minkä takia sijoitus valahti 36:nneksi, kun karsintojen 45 parasta pelaajaa saisi paikan LPGA Tourilla. Ennen tätä päivää paikka oli vaikuttanut lähes selvältä, mutta yhtäkkiä se ei enää ollutkaan sitä.

Epävarmuus nousi pintaan myös viimeisellä kierroksella, kun Matilda teki alkuun kaksi bogia ja valui lähemmäksi karsintarajaa.

”Olen niin onnellinen. Ei tämä ole vielä oikein mennyt tajuntaan.”

ONNEKSI MATILDA tunnetaan erittäin hyvänä ja kylmähermoisena kilpailijana, joka on parhaimmillaan tiukoissa paikoissa. Elämänsä toistaiseksi tärkeimmän kilpailun ratkaisuhetkillä hän osoitti tämän jäätävällä tavalla.

”Valmentajani Petteri Nykyn ja henkisen valmentajani kanssa tekemämme mallit vaikeiden hetkien hallintaan auttoivat”, Matilda sanoo.

”Uskoin itseeni ja tein pian ensimmäiset kaksi birdieä lähes kahteen vuorokauteen. Sen jälkeen pääsin taas olotilaan, jonka avulla olin kivunnut kortin saajien joukkoon jo avauspäivänä.”

Matildan nousu tuloksellisesti sekasortoisesta vaiheesta kahden viimeisen päivän aikana on hatunnoston arvoinen suoritus. Kahdella viimeisellä kierroksella hän pelasi 24 ensimmäistä reikää kahdeksan yli parin, mutta 12 viimeistä kolme alle kruunaten onnistumisensa kahdella viimeisen reiän birdieihin.

Matilda sijoittui kisassa 26:nneksi ja pääsi tuulettamaan 44 muun pelaajan kanssa nousua LPGA Tourille.

”Olen niin onnellinen. Ei tämä ole vielä oikein mennyt tajuntaan, on vähän epäuskoinen olo. Iso kiitos kuuluu kaikille läheisilleni, Petteri Nykylle ja yhteistyökumppaneilleni, jotka ovat uskoneet minuun vaikeinakin hetkinä”, Matilda sanoi GoGolfille pian karsinnan päättymisen jälkeen kuulostaen yllättävän rauhallisena.

NE JOTKA ovat tunteneet Matilda Castrénin pitkään, tietävät, että rauhallisuus kortin saamisen jälkeen kumpuaa paitsi Matildan luonteesta myös siitä, että hän on jo pitkään tuntenut kuuluvansa LPGA Tourille.

Siitäkin huolimatta, että kaksi edellistä vuotta eivät ole tuottaneet lainkaan sellaisia tuloksia, joita maailman parhaisiin amatööreihin kaudella 2017 kuuluneelta ”Maddelta” on odotettu.

Matildan usko omiin kykyihin vankistui Florida State Universityssä vuosina 2013–2017, jolloin hänestä kehkeytyi opinahjon tähtipelaaja. Hän rikkoi lähes kaikki mahdolliset yliopistonsa ennätykset voittaen muun muassa seitsemän henkilökohtaista kilpailua.

Suomen lippua hän piti korkealla EM-kisoissa voittamalla henkilökohtaisessa sarjassa pronssia ja joukkuekisassa hopeaa. Amatöörien maailmanlistalla hän oli parhaimmillaan 19:s.

Matildan amatööriura on kaikista kotimaisista naispelaajista – Minea Blomqvist-Kakko mukaan lukien – ylivoimaisesti paras.

Oli siis luonnollista, että Matilda päätti opiskelujen päätyttyä siirtyä ammattilaiseksi. Uraansa hän ryhtyi rakentamaan Yhdysvalloissa. Hän jäi asumaan yliopistokaupunkiinsa Tallahasseen, joka sijaitsee Floridan osavaltion pohjoisosassa.

Syksyn 2017 LPGA Tourin karsinnat päättyivät Madden osalta toiseen vaiheeseen, mutta hän sai seuraavaksi kaudeksi rajoitetun pelioikeuden Symetra Tourille eli Yhdysvaltain kakkoskiertueelle.

Menestys jäi kuitenkin vaatimattomaksi. Matilda pelasi 15 kilpailua, pääsi neljästi jatkoon ja ansaitsi 4 100 dollaria.  Kierroskeskiarvokin painui yli 74 lyönnin.

Ero kiertueen huippupelaajien ja keskikastin välillä oli selkeä, ja LPGA Tourin karsinnoissa hänen tiensä katkesi jo toistamiseen toiseen vaiheeseen.

”Symetra Tourin kova taso yllätti minut. Kentät olivat huomattavasti pidempiä ja vaativampia kuin yliopistosarjoissa. Havaitsin, että normaali pelini, jolla menestyin hyvin amatöörinä ei enää riittänyt. Onnistumisia ja hyviä kisoja ei tullut, ja ajauduin henkiseen lukkoon. Tunsin hakkaavani päätä seinään”, Castren myöntää.

Kun toinen kausi ammattilaisena oli ohi, hän palasi Suomeen ja otti etäisyyttä golfiin.

”Olin yli kuukauden koskematta mailoihin ja kävin läpi kulunutta vuotta Petteri Nykyn, henkisen valmentajani ja vanhempieni kanssa. Tunsin ottaneeni paineita myös minuun kohdistuneista odotuksista, ja tulosteni olleen pettymys yhteistyökumppaneilleni. Taloudellisesti vuosi oli erittäin raskas. Itsetuntoni ja luottamus omiin kykyihin olivat matalalla tasolla. Olin uupunut.”

Loppusyksystä Matilda pisti työhakemuksen Alkoon, joka haki jouluapulaisia. Hän sai paikan Tapiolan myymälästä, jossa hän työskenteli reilun kuukauden ajan.

”Se oli erittäin virkistävä ja tarpeellinen kokemus. Sain ajatukset pois heikosti menneestä kaudesta. Myös palkan saaminen tehdystä työstä lämmitti.”

Matilda aloitti taas lajiharjoittelun Nykyn johdolla ja alkoi suunnitella kautta 2019.

Vaikka visiitti Suomeen venyi peräti neljän kuukauden mittaiseksi, missään vaiheessa hän ei vakavasti miettinyt peliuransa lopettamista.

”Onnistumisia ja hyviä kisoja ei tullut, ja ajauduin henkiseen lukkoon. Tunsin hakkaavani päätä seinään”

MATILDALLA OLI vuodelle 2019 rajoitettu pelioikeus Symetra Tourille. Palattuaan Floridaan hän pelasi ensin minitourien kisoja Linda Henrikssonin kanssa. Huhtikuussa Masters Tournamentia edeltäneellä viikolla Augusta National järjesti kentällään ensimmäisen naisamatöörien turnauksen.

Osanottajien joukossa oli monta Matildan kanssa aiemmin pelannutta. Heidän avullaan Matilda sai itselleen ja Henrikssonille liput viimeiselle päivälle. 

”Augusta National on aivan omassa luokassaan, kuin toisesta maailmasta. Tuo päivä oli kokemuksena aivan fantastinen ja etenkin kisan kärkiparin, hyvien ystävysten Jennifer Kupchon ja Maria Fassin esitykset olivat parasta mahdollista markkinointia naisten golfille”, Matilda sanoo.

”Paikalla ollut yleisö oli haltioissaan, ja kilpailu nousi kerralla yhdeksi tulevien vuosien tärkeimmistä koko maailmassa. Augusta National Women´s Amateur on osa Mastersia.”

Ympäri maailman televisioitavalla tapahtumalla tulee olemaan valtavan suuri vaikutus naisten golfin kehittymiseen. Mikäli kilpailu olisi järjestetty jo kaksi vuotta aiemmin, myös Matilda olisi päässyt maailmanlistan sijoituksensa perusteella mukaan.

Matilda Castrén tarvitsee lauantaina huomattavasti paremman tuloksen selvitäkseen jatkoon

Matilda Castrén tarvitsee lauantaina huomattavasti paremman tuloksen selvitäkseen jatkoon

Symetra Tour

MATILDA CASTRÉN sanoo pelanneensa elämänsä parasta golfia ensimmäisen yliopistovuotensa aikana, jolloin hän voitti kaksi kisaa.

”Tulin ilman ennakko-odotuksia ja paineita mukaan joukkueeseen. Pelit lähtivät rullaamaan tosi hyvin. Olin huoleton ja rento.”

Samoja ominaisuuksia hän nostaa esiin menestyneiden ammattilaisten ja amatöörien osalta.

”Tour-elämä on monella tavalla etuoikeutettua ja hauskaa. Symetra Tourilla gloria on kuitenkin kaukana. Matkustaminen on raskasta, palkintopotit pieniä ja perhe-elämää arvostaville golfammattilaisen elämä on kovaa. Jos on vielä taipumusta stressata kentällä ja sen ulkopuolella, Symetra Tour on todella kova koulu.”

”Omalta kohdaltani olen oppinut, että rentous kentällä on aivan ratkaisevan tärkeä  ominaisuus kierroksen aikana. Tämä mielestäni yhdistää lähes kaikkia menestyjiä golfin huipulla. Pelon tai stressin vieminen mukaan kilpailutilanteeseen ei tuota tulosta.”

Matilda hankki opiskelut aloitettuaan autoksi Volkswagen Golfin. Matkamittarissa on nyt lähes 140 000 kilometriä, joista suurin osa on tullut kahden ensimmäisen ammattilaiskauden aikana kertyneistä pitkistä reissuista ympäri Yhdysvaltoja.

Palkintorahoja hän on kuitannut Symetra Tourilta noin 13 000 dollaria. Suuri osa pelaajista maksaa vuodessa enemmän osallistumismaksuja kuin tienaa.

Osallistumismaksu Symetra Tourin kisaan on 500 dollaria, mutta LPGA Tourin karsintojen osallistumismaksu on finaaliin asti yltäville peräti 5 500 dollaria, joten myös Matildan saldo on mennyt molempina vuosina reilusti miinukselle.

”Olen aina halunnut pelata Havaijilla, myös Korean-kisa kiehtoo. Mutta niin se tietysti on, että kaikkiin kisoihin joihin pääsen, on syytä lähteä.”

VAIKKA MATILDAN pää meni ensimmäisen ammattilaiskauden aikana jumiin, hän sai irtautumisjaksostaan Suomessa valtavasti uutta virtaa uransa kehittämiseen.

”Muistan tunteen, kun päättyneen kauden ensimmäisissä Symetra Tourin kisoissa näin kavereitani ja pääsin kilpailemaan. Tiesin olevani oikeassa paikassa valmiina tekemään kaikkeni sen eteen, että jossain vaiheessa pelaan LPGA Tourilla, saan tavoitella paikkaa Solheim Cupissa ja voittaa majorin.”

Toisella ammattilaiskaudella peli lähti sujumaan vasta kesän lopulla. Matilda hätyytteli kärkeä kahden kierroksen ajan Symetra Tour Championshipissa ja venyi ammattilaisuransa ehdottomasti parhaisiin suorituksiin karsintojen toisessa vaiheessa ja finaalissa, jossa taakse jäi kymmenittäin kivikovia pelaajia LPGA Tourilta, Symetra Tourilta ja amatöörikentiltä.

”Matilda on erinomainen kilpailija. Hän on ottanut isoja askelia eteenpäin pelissään kauden toisen puoliskon aikana”, sanoo Nykky, joka toimi suojattinsa caddiena karsintafinaalin neljällä ensimmäisellä kierroksella.

Matilda Castrén syntyi New Yorkissa, josta hän muutti perheensä kanssa Suomeen neljävuotiaana. Golfia hän ryhtyi harrastamaan samoihin aikoihin. Juniorivuosien kotimainen ja kansainvälinen menestys ohjasivat Matildan opiskeluihin Floridaan.

Karsintojen jälkeen Matildan ja hänen poikaystävänsä Daniel Morenon ohjelmassa oli muutto San Diegoon, ensimmäiseen yhteiseen kotiin. 

”Olen asunut Tallahasseessa jo yli kuusi vuotta vuotta. Nyt on oikea aika hakea uutta. Muutto Kaliforniaan on golfin osalta mahdollisuus. San Diegon ilmasto on Tallahasseeta parempi ja hyviä kenttiä on kymmenittäin”, Matilda kertoo.

Joulukuussa on edessä matka Suomeen, mutta joulun pariskunta viettää Yhdysvalloissa.

LPGA Tourin kausi käynnistyy tammikuussa. Kisoja on yhteensä hieman yli 30, mutta karsinnoista ansaittu kategoria antaa Matildalle alustavan ennusteen mukaan pelipaikan noin 15 kisaan.

”Haluan olla mahdollisimman valmiina heti ensimmäisessä kisassa. Siinä jatkoonpääsy voi olla erittäin iso mahdollisuus kisamäärän kasvattamiseen heti kauden alkuvaiheilla.”

Matilda ei ainakaan kauden alkuvaiheilla pääse valitsemaan kisojaan. 

”San Diegon kupeessa pelattava kisa on tietysti toivelistalla ensimmäisiä. Olen aina halunnut pelata Havaijilla, myös Korean-kisa kiehtoo. Mutta niin se tietysti on, että kaikkiin kisoihin joihin pääsen, on syytä lähteä.”

Symetra Tourin tavoin myös LPGA Tourin pelaajat majoittuvat matkoillaan usein paikallisiin perheisiin.

LPGA Tourin kisoja pelataan USA:n lisäksi myös muissa maissa. Kaukaisimmat kohteet ovat Japani, Korea, Kiina, Thaimaa, Taiwan ja Australia.

”Kuluja tulee huomattavasti lisää lentomatkoista, mutta auton ratissa kauden aikana saan myös istua melkoisen paljon”, hän toteaa.

RIMA MENESTYMISEEN tarvittavan pelitason osalta nousee Symetra Touriin verrattuna merkittävästi. Matildan on tarkoitus palkata caddie ja Kaliforniasta valmentaja Nykyn rinnalle.

”LPGA Tourilla on paljon kavereita ja tuttuja, joiden kanssa olen pelannut amatöörinä Euroopassa, yliopistosarjoissa ja Symetra Tourilla. Parhaat pelivuoteni ovat vielä edessä. Avoimin mielin ja sopivan rennolla otteella lähden mittaamaan omaa tasoani tähtien kanssa.”

”Työpaikan uusiminen eli sadan ensimmäisen joukkoon sijoittuminen on ensimmäinen tavoite. Solheim Cupissa pelaaminen ja majorin voittaminen ovat juniorista asti olleet haaveitani. LPGA:n karsinnoista kortin saavutettuani nekin ovat askeleen lähempänä”, Matilda muistuttaa haastattelun lopuksi.

Matilda Castrén…

…täyttää tammikuussa 25 vuotta.

…muutti marraskuussa San Diegoon ja asuu avoliitossa Daniel Morenon kanssa.

…harrastaa mm. joogaa, kuntosalilla käymistä ja sisustamista.

Etsi luettavaa