Hyppää sisältöön

Matilda debytoi tänään major-turnauksessa: ”Täällä pitää olla kärsivällinen” – Osallistu kilpailuun ja voita 100 euron lahjakortti Golf Skyhin

Matilda Castrén sai vaatimattomasti sujuneen toisen kierroksen jälkeen torstaina kirivaihteen päälle

Matilda Castrén starttaa tänään klo 19.06 Suomen aikaa uransa ensimmäiseen major-turnaukseen. Kilpailua hän lähtee pelaamaan yksi lyönti kerrallaan.

Kun Matilda Castrén astelee tänään illalla Suomen aikaa ykkösen tiille, hänellä on normaalia enemmän perhosia vatsassa. Silloin 25-vuotias golfammattilainen aloittaa uransa ensimmäisen major-turnauksen, KPMG PGA Championshipin.

Vaikka yleisöä ei koronaepidemian vuoksi lasketa seuraamaan maailman parhaiden naispelaajien suorituksia paikan päälle, ilmassa on suuren urheilujuhlan tuntua.

”Yleisön puute on vähän harmillista, mutta kiva, että pysytään turvassa ja pidetään kupla pienenä”, Castrén sanoo.

Kilpailu pelataan Aronimink Golf Clubilla Philadelphiassa. Matilda saapui kiertueen kisakuplaan maanantaina, jolloin hän ehti pelata yhdeksän reikää. Tiistaina hän pelasi täyden kierroksen ja keskiviikkona hän pelasi jälleen puolikkaan kierroksen. Kahden kierroksen aikana Matilda on ehtinyt ihastua kisakenttään.

”Tämä on ihan sika hieno kenttä”, hän hehkutti GoGolfille. ”Kenttä on pitkä ja muutamalla par 4 -reiällä olen joutunut lyömään spoonia päälle.”

Matilda kuuluu lyöntipituuden osalta kiertueen keskikastiin, joten lyhytlyöntisillä pelaajilla mailat saattavat loppua näillä rei’illä kesken. Kentän vaikeusastetta nostavat muodokkaat viheriöt.

”Palloa pitää lyödä lähestymissä keskelle viheriötä, ja lähteä siitä puttaamaan johonkin nurkkaan lipulle”, hän sanoo.

”Tulee olemaan haastavaa, mutta pitää olla kärsivällinen. Onneksi olen pelannut ihan hyvin harkkakierrokset.”

-Juttu jatkuu kilpailulomakkeen jälkeen-

Kierroskeskiarvossa 24:ntenä

Matildan debyyttikausi LPGA-kiertueella on sujunut vähintäänkin tyydyttävällä arvosanalla. Ennen tämän viikon arvoturnausta, hän on kiertueen rankingissa sijalla 83. Kilpailuja on takana kuusi.

Hän pääsi aloittamaan kauden koronaepidemian vuoksi vasta kesäkuussa. Kahdessa ensimmäisessä kilpailussa hän putosi jatkosta, mutta neljässä seuraavassa hän on selviytynyt jatkoon parhaana sijoituksenaan jaettu 25. sija.

Viime viikon kisassa hän oli kahden kierroksen jälkeen hyvissä asemissa, mutta viikonloppuna tahti hieman hyytyi ja sijoituksena oli jaettu 58. sija.

”Ainahan sitä on jotain hampaankolossa, mutta olen tyytyväinen. Kiva, että on päässyt tutustumaan kenttiin ja nähdä, mikä on tämän kiertueen taso”, hän sanoi.

”On ollut hieno huomata, että pärjään täällä omalla hyvällä pelilläni, vaikka vielä onkin vähän parannettavaa.”

Lupauksia herättää erityisesti Matildan kierroskeskiarvo 71,05, joka on kiertueen 24:nneksi paras. Hyvästä pallon lyömisestä kielii se, että Matilda on osunut kiertueen pelaajista 15. tarkimmin viheriöihin osumaprosentin ollessa 71,93 %.

”Pelillisesti olen mennyt eteenpäin, mutta se ei ole ollut mikään megaharppaus. Kehitystä on tapahtunut enemmän mentaalipuolella. Se on auttanut minua pääsemään kisoissa hyvään mielentilaan, ja olen pystynyt pelaamaan välillä omaa parasta peliäni”, hän sanoo.

Uusi caddie koeajalla

Matildan sanoo olevansa yhteydessä säännöllisesti suomalaiseen valmentajaansa Petteri Nykkyyn. Valmennustiimiin liittyi helmikuussa uusi tekniikkavalmentaja Chris Mayson, joka valmentaa nykyään useaa LPGA-pelaajaa ja paria PGA Tour -ammattilaista, joista tunnetuin lienee yhdysvaltalainen Brendan Steele.

”Olen tehnyt muutaman pienen tekniikkamuutoksen, jotka ovat tuoneet vähän turvaa, sillä svingi toimii nyt paineen alla”, Matilda sanoo.

Isoin ero svinginsä on nyt se, että se aiempaa pystympi. Matildan mukaan se auttaa ”pakettia pysymään paremmin kasassa”.

Uusi caddie Trey Bilarderdello astui kuvioihin mukaan viime viikolla. Matilda on sopinut hänen neljän kilpailun ”koeajasta”. Miehellä on ikää 34 vuotta, mutta hän on työskennellyt caddienä 16 vuotta, pääosin LPGA-kiertueella mutta myös muutaman vuoden PGA Tourilla.

”Katsotaan, miten tämä viikko ja kaksi seuraavaa viikkoa menevät. Olisi kiva saada vakioicaddie, ja hän on hyvä ehdokas”, Matilda kertoi.

Lyönti kerrallaan eteenpäin

Matilda ei ole asettanut sijoitustavoitetta kilpailuun, koska ei voi vaikuttaa muiden pelaamiseen. Koska kyseessä on major-kilpailu, vastassa ovat luonnollisesti lähes kaikki maailman parhaat pelaajat.

”En ole edes katsonut, keitä muita pelaajia täällä on. Koetan vain keskittyä omaan tekemiseen. Toki täällä näkee major-voittajia rangella ja puttiviheriöllä”, hän sanoo.

Hänellä ei myöskään ole tulostavoitetta, vaan lähtee pelaamaan järkevästi yksi lyönti kerrallaan.

”Tällä kentällä tuuli ja breikit pitää katsoa huolellisesti”, hän sanoo.

Loppukaudeksi Matildalla on kuitenkin yksi tavoite: päästä mukaan kiertueen finaalikilpailuun Tour Championshipiin, johon pääsevät rankingin 60 parasta pelaajaa. Eroa rajaan on ennen tämän viikon kisaa 151 pistettä.

”Muutama kisa jää väliin, koska ovat pienemmän fieldin kisoja, mutta tällä olisi onnistumalla mahdollisuus ottaa iso harppaus. Olisi supermahtava juttu päästä sinne pelaamaan”, hän sanoo.

Paineita kortin uusimisesta Matildalla ei ole, sillä LPGA päätti jo keväällä, ettei koronaepidemian takia tyngäksi jäävän kauden vuoksi kiertueelta ei voi pudota alemmalle tasolle.

”Mikään ei muutu ensi kaudelle, ellen voita kisaa”, hän sanoi.

”Tämä kausi on ollut hyvää treeniä tälle tasolle ja olisi kiva saada vähän ensi kauden budjettia kasaan.”

Matildan lähtöaika kilpailuun on klo 12.06 paikallista aikaa. Suomessa kello on tuolloin klo 19.06. 

Kilpailu on katsottavissa suorana Viaplayltä ja V Sport Golf -kanavalta. Suora lähetys alkaa klo 20.

Etsi luettavaa