Hyppää sisältöön

Matilda Castrenin unelma omasta talosta toteutuu Teksasissa: ”Golfurani ei jatku loputtomiin”

Matilda Castren pääsi syyskuussa 2021 ensimmäisenä suomalaispelaajana mukaan naisten Solheim Cup -joukkueeseen. Kuva: Getty Images

Vaikka Matilda Castrenilla on ikää vasta 28 vuotta, hän on silti alkanut jo pohtia uran jälkeistä aikaa ja perheen perustamista. Lyhyen tähtäimen suunnitelmissa on muutto Teksasiin ja oman talon ostaminen sieltä.

Matilda Castren ja hänen avomiehensä Daniel Moreno muuttivat Floridasta Kaliforniaan pian sen jälkeen, kun Castren saavutti pelioikeuden LPGA:lle kiertueen karsinnoista syksyllä 2019.

Matilda Castren ja Daniel juhlivat Pinehurstissa LPGA:n karsinoista ansaittua pelioikeutta.
Kuva: Petri Castren

Syynä San Diegoon siirtymiseen oli USA:n merijalkavoimien palveluksessa työskentelevän Morenon työkomennus.

Morenon uusi työkomennus vie pariskunnan seuraavaksi Teksasiin, jossa kotikaupungiksi tulee yli 2 000 kilometrin päässä San Diegosta sijaitseva Austin. Se on osavaltion neljänneksi suurin kaupunki, ja yksi nopeimmin kasvavista USA:ssa.

Muutto on edessä jo maaliskuussa. Castren ja Moren ovat päättäneet hankkia oman talon.

“En olisi vielä muutama vuosi sitten voinut kuvitellakaan, että minulla olisi varaa ostaa talo USA:sta. Elämä on siltä osin muuttunut merkittävästi.” 

“Olin Austinissa jo katsastamassa tarjolla olevia asuntoja. Pari oikein hyvää löytyikin. Tarjouksia tehdään ja työstetään muita muuttoon liittyviä asioita”, Castren kertoi toimista, jotka ovat pitäneet häntä kiireisenä vuoden ensimmäisten viikkojen aikana.

“Daniel on ollut uutta työtehtäväänsä varten jo pari kuukautta koulutuksessa Arizonassa, joten suurin osa käytännön asioista on jäänyt minun harteilleni.”

Austinissa golfkulttuurilla on vahvat juuret

Teksasiin muuttaminen ei ole New Yorkissa syntyneelle Castrenille hyppäys tuntemattomaan, sillä hän asui yhden tähden osavaltiossa perheensä kanssa ensimmäisinä elinivuosinaan isänsä työkomennuksen vuoksi.

Austinissa sijaitseva University of Texas oli Castrenin amatööriaikojen seurakaverien ja hyvien ystävien Anne Hickok (ent. Hakula) ja Toni Hakulan opinahjo.

NCAA:n mestaruuden yhdessä Jordan Spiethin ja Dylan Frittellin kanssa voittanut Toni asuu edelleen Austinissa. Anne on muuttanut reilun 300 kilometrin päähän Dallasiin PGA Tourilla pelaavan miehensä Kramer Hickokin kanssa.

Austinin tunnetuimmat golflegendat ovat golfvalmentajana lähes 70-vuotisen uran tehnyt Harvey Penick. Hänen opetuskirjoistaan anekdoottien pohjalle rakenettu Little Red Book nousi 1990-luvulla maailman myydyimmäksi lajissaan.

Penick valmensi University of Texasin golfjoukkuetta yli 30 vuotta. Henkilökohtaisiin valmennettaviin kuuluivat niinikään Austinissa asuva Ben Crenshaw, Tom Kite, Kathy Whitworth ja Mickey Wright.

Austinissa asuu perheineen osan vuodesta myös Sergio Garcia, jonka vaimo on kotoisin kaupungista.

Kun Harvey Penick (kesk.) puhui golfista ja filosofoi elämästä, huiput kuuntelivat. Vasemmalla Tom Kite, oikealla seisoo Ben Crenshaw.
Kuva: Getty Images

University of Texasin golfjoukkueessa eli Texas Lonhornseissa kypsyi ammattilaiskentille Spiethin lisäksi toinenkin maailmanlistan ykkönen eli Scottie Scheffler, joka asuu Dallasissa.

Teksasissa ylpeillään syystäkin myös Ben Hoganin ja Byron Nelsonin mittavista menestyksistä heti toisen maailmansodan jälkeisinä aikoina, jolloin golf nosti USA:ssa nopesti suosiotaan.

Teksasista ovat kotoisin myös naisten huippugolfin ensimmäisen sukupolven kirkkaimmat supertähdet Kathy Whitworth ja Babe Zaharias.

Peliuran jälkeiseen aikaan valmistautuminen jo käynnissä

Teksasiin muutosta kertoessaan Castren pohdiskelee myös tulevaisuuttaan. Myös sitä, että maailman ykköskiertueella pelaaminen saattaa jäädä jo viiden vuoden kuluttua.

“Jos miettii omaa uraa, golf ei tule olemaan minulle lopullinen ammatti”, hän sanoo ja jatkaa. ”En tiedä, tulenko pelaamaan sen jälkeen, kun tulee lapsia. Sitäkin täytyy alkaa miettiä. Olen nyt 28 vuotta ja varmasti viiden vuoden sisään pitäisi alkaa miettiä myös perheen lisäystä, jos sitä haluaa.”

Castren jättää vielä avoimeksi sen, jatkuvatko pelit mahdollisen perheenlisäyksen jälkeen.

“En tiedä mitä tapahtuu sen jälkeen. Monilla kroppa muuttuu niin paljon, kun saa lapsia ja LPGA:lla on niin kova taso”, hän sanoo avoimena.

Sijoitusneuvoja apuna

Ensimmäisten elinvuosiensa lisäksi Castren on asunut synnyinmaassaan USA:ssa yhtäjaksoisesti loppukesästä 2013 eli yhteensä puolet elämästään. Sinne hän on myös tulevaisuuttaan rakentamassa.

Castren on ansainnut keväällä 2018 käynnistyneellä ammattilaisurallaan 1,36 miljoonaa dollaria. Tämän lisäksi pesämunaa ovat kasvattaneet yhteistyösopimukset.

Hän on pestannut avukseen taloutensa, sijoitustoiminnan sekä vero- ja eläkeasioihin liittyvään suunnitteluun ja toteutukseen alan ammattilaisen

“Haluan taata perheelleni hyvän tulevaisuuden. Asun maassa, jossa rahaa tarvitaan, jos haluaa laittaa lapset kouluun ja asua hyvillä paikkakunnilla. Pitää tietysti ajatella tuollaisia juttuja”, hän muistuttaa lopuksi.

Matilda Castren kotisivut

Etsi luettavaa