Hyppää sisältöön

Matilda Castrenin taistelu Solheim Cupiin pääsemiseksi käynnistyy – asiantuntijat eivät usko suomalaisen mahdollisuuksiin Teksasissa

Matilda Castren (vas.) on pelannut tasaisen vahvasti majoreissa. Solheim Cupiin pääsy edellyttäisi kauden aikana merkittävästi edelliskautta parempaa menestystä. OIkealla Hannah Green. Kuva: Getty Images

Kauden ensimmäinen major-turnaus, The Chevron Championship antaa Matilda Castrenille mahdollisuuden parantaa asemiaan kivikovassa kilpailussa paikasta Euroopan Solheim Cup -joukkueeseen. Edellisvuoden kilpailussa Castren oli mainiosti 25.

Matilda Castren on profiloitunut LPGA:lla kolmella ensimmäisellä kaudella mainioksi tuloksentekijäksi majoreissa. Yhdeksässä pelaamassaan kisassa hän on päässyt kahdeksan kertaa jatkoon. Heikoinkin sijoitus näissä on 44:s, paras 19.

Tilastosta on poistettu edellisvuoden Women´s Open, jonka hän joutui sairastumisen takia jättämään kesken avauskierroksen jälkeen.

Torstaina kello 20.15 Suomen aikaa Castrenilla käynnistyy kova testi yhdessä 131 muun maailmanhuipun kanssa.

Pelaajakatras on viidestä majorista pienin.

Maailmanlistan 50:sta parhaasta peräti kahdeksan on poissa rivistä, näiden joukossa kolme majoria voittanut Anna Nordqvist, sekä Linn Grant.

Viikonlopun kisa pelataan The Club at Carlton Woods -kentällä, joka lukeutuu Jack Nicklauksen nimeä kantavan yrityksen siganature-kenttiin.

Kaikille osallistujille kilpailutilanteessa uusi kenttä voi lisätä yllätyksen mahdollisuuksia, tai vastaavasti nostaa supertähtiä entistäkin runsaammin tuloslistan kärkipäähän.

Castrenin tuloskunto lievässä nousussa

Ennakkoveikkauksissa Matilda Castren lukeutuu siihen suureen joukkoon osallistujista, jonka mahdollisuudet nousta kärkikymmenikköön ovat pienet. Kansainvälisten veikkaustoimistojen kertoimet Castrenin voitolle ovat varsin korkealla, 400-500:n välillä.

Tässä listauksessa hän on osallistujista toisella puoliskolla, alempia kertoimia on yli 80:lla pelaajalla.

Alkaneella kaudella Castren jäi kolmessa ensimmäisessä kilpailussa tuloslistan toiselle puoliskolle. Kaksi viimeistä ovat sujuneet jo pari piirua paremmin.

48:s sija Arizonassa tuli heikon avauskierroksen (+2) jälkeen mainiolla kirillä. Kenraaliharjoituksessaan Los Angelesissa sijaluku oli 25. Castren on pelannut seitsemän viimeistä kierrostaan 16 alle parin.

Tasonnostoa edelliskaudesta tarvitaan

Kaudella 2021 Matilda Castren nousi muutamassa kuukaudessa kolkuttelemaan maailman parhaiden pelaajien kantapäille voittamalla ja sijoittumalla toiseksi LPGA:lla, ja nousemalla ykköseksi LET:n Turun kilpailussa (Gant Open).

Muistaa sopii sekin, että Castren sai runsaasti maailmanlistan pisteitä ja nimeä kolmessa majorissa (30.,19. ja 20.) sekä olympialaisissa (18.).

Nämä yhdessä nostivat Castrenin ”heittämällä” Solheim Cupin joukkueeseen, jossa hän voitti neljästä pelistään kolme päästen juhlimaan joukkueen voittoa kukistettuaan ratkaisevassa ottelussa Lizette Salasin.

LPGA:n pistelistalla hän oli tuolla kaudella hienosti 27.

Kaudella 2022 kärkitiloja ei LPGA:lla tullut henkilökohtaisissa kisoissa, pistelistan sijoitus (57.) putosi merkittävästi, samoin kävi majoreissa.

Kahdella ensimmäisellä kaudella (2020-2021) Castrenin keskimääräinen sijoitus majoreissa oli 23. Näiden lisäksi hän karsiutui kerran.

2022 Castren kunnostautui pääsemällä jatkoon kaikissa pelaamissaan neljässä majorissa.

The Chevron Championshipin 25:s tila jäi kuitenkin parhaaksi. Kolmessa muussa sijaluku oli kahdesti 40:s, kerran 44. Keskiarvoksi tulee 37:s, joka on selvästi kahden ensimmäisen vuoden saldoa heikompi.

Solheim Cupin karsintaa pelataan USA:n ja Euroopan joukkueiden osalta elokuun lopulle. Viisi majoria ovat painoarvoltaan ylivoimaisesti suurimpia.

Matilda Castren on pudonnut maailmanlistalla jo sadannen sijan heikommalle puolelle. Hänellä on vain teoreettiset mahdollisuudet lunastaa joukkueeseen paikka maailmanlistan neljän parhaan eurooppalaisen joukosta. Pestiä ei ole tulossa myöskään kahdesta LET:in pistelistan paikasta.

Suzann Pettersen valitsee peräti kuusi joukkueensa jäsentä harkinnalla. Maailmanlistan sijoitus on tässä iso mittari. Tällä hetkellä Castrenin edellä on 18 eurooppalaista.

”Solheim Cupissa pelaaminen myös kaudella 2023 on minulle luonnollisesti iso tavoite. Saavuuttaakseni sen, minun täytyy pelata varsin hyvin. Maailmani ei siihen kaadu, vaikka jäisin joukkueesta ulos”, Castren määritteli GoGolfille kauden alkuvaiheilla antamassaan haastattelussa.

Majoreissakin on tilaa yllätyksille

The Chevron Championship on kauden ensimmäinen suuri tasonmittaus. Ei vielä ratkaiseva koitos, mutta suuntaa antava suuressa määrin.

Suomalaisten toiveissa Castrenin osalta viidessä majorissa olisi ainakin yksi vahva sijoitus kymmenen joukkoon, kaikkien cuttien selvittäminen ja mieluusti 2-3 muuta sijoitusta 20:n joukkoon. Tämä antaisi jo vahvan pohjan nousulle kaikilla merkittävillä listoilla.

Matilda Castren osoitti kovan potentiaalinsa lukuisissa kisoissa kaudella 2021. Suomalaisten lasien takaa, ja saavutuksiinsa viitaten hänet voidaan luokitella siihen joukkoon pelaajia, joilla onnistuessaan on mahdollisuudet kisata jopa voitosta kaiken osuessa nappiin.

Naisten majorien lähihistoriassa on kaksi suurta yllättäjää. 2018 voiton The Chevron Championshipissa vei Ruotsin Pernilla Lindberg.

Yllätyksen suuruutta kuvaa se, että ennen voittoaan Lindberg oli pelannut yli 30 majoria. Parhaat sijoitukset ennen täysosumaa olivat viides ja 18.

Saksan Sophia Popov järjesti Women´s British Openissa 2020 tätäkin suuremman yllätyksen. Seitsemän ensimmäistä majoria, paras sijoitus 23. Kahdeksas yritys tuotti ykköstilan Royal Troonilla pidetyssä kilpailussa, johon Popov oli ansainnut paikkansa hyvällä sijoituksella LPGA:n kisassa vain muutama viikko ennen majoria.

Maailmanlistalla hän oli Women´s British Openin voittaessaan 304. Seuraavien kahden vuoden majoreissa Popovin menestys on jäänyt varsin vaatimattomaksi.

Kuluvalla kaudella Solheim Cupissa 2021 pelannut Popov ei kilpaile, sillä hän odottaa ensimmäistä lastaan caddienä toimineen miehensä Maxin kanssa.

Lindbergille ja Popoville majoreissa saavutetut ykköstilat ovat myös ainoat pääkiertueilla saavutetuista.

Tulospalvelu

Etsi luettavaa