Matilda Castrenilla vaikea päivä New Jerseyssa – Etelä-Afrikan tähti nousi sankariksi LPGA:n kisassa

MATILDA CASTREN näytti parhainta osaamistaan kahtena ensimmäisenä päivänä, kolmannelle veto ei pysynyt vaadittavalla tasolla. Kuva: Getty Images

Matilda Castren (68-67-74,-4) putosi finaalikierroksella neljänneltä sijalta 30:ksi. Ashleigh Buhaille (-14) ykköstila Seaview Golf Clubilla oli jo neljäs 12 kuukauden jaksossa.

Matilda Castrenin loistovire Shoprite LPGA Classicissa kantoi kaksi ensimmäistä kierrosta, mutta ei enää kolmatta

Lähtiessään finaalipäivään yhdessä Atthaya Thitikulin kanssa neljä lyöntiä Dani Holmqvistia jäljessä, suomalaisella oli realistinen mahdollisuus jopa voittoon, joka olisi tuonut mukanaan kutsun U.S. Women´s Openiin Pebble Beach Golf Linksille.

Avausreiän tuplabogey pudotti Castrenin välittömästi kärkikymmenikön ulkopuolelle. Kolmannella väylällä tekemänsä birdie jäi päivän ainoaksi, sisääntulossa korttiin merkattiin vielä kaksi bogeya.

Sunnuntain tulos (74,+3) oli kymmenen lyöntiä päivän parasta heikompi. Kisan kärkikymmenikön keskimääräinen tulos finaalikierroksella oli yli seitsemän lyöntiä Castrenia parempi.

Voittajaksi nousi Etelä-Afrikan erittäin kokenut Ashleigh Buhai, jonka kenttäpeli oli kahdella viimeisellä kierroksella todella hyvää. Hän osui sunnuntaina avauksillaan kaikkiin väyliin ja lauantain tavoin 16 kertaa oikealla lyöntimäärällä viheriöihin.

Kolmen päivän aikana Buhain viheriöosumien määrä oli 42.

Sunnuntaina voittotaistoon nousi odotetusti tähtiä haastamaan maailmanlistalla sijalla yli 400 olevan Dani Holmqvistin kärkipaikkaa. Ruotsalainen ylsi uransa parhaaseen sijoitukseen, neljänneksi.

Ainoana Buhain voittoa kykeni kuitenkin uhkaamaan Hyo Joo Kim, jonka nosto 40 metrin päästä viimeisellä jäi reiän viereen. Sisään mennessään ykköstilasta olisi käyty uusinta.

Castrenin viheriöosumat haasteena

Matilda Castrenilla oli väyläosumia sunnuntaina vain kahdeksan 14:sta. Viheriöosumia kertyi kolmen päivän aikana kahdeksan vähemmän kuin kisan ykkösellä.

Koko kauden saldo viheriöosumissa on Castrenilla odotettua huomattavasti heikompi. Superkaudellaan 2021 hän oli viheriöosumissa LPGA:n tilastoissa seitsemäs. Birdieä hän pääsi puttaamaan 76 kertaa sadasta.

Kuluvalla kaudella prosenttiluku on pudonnut yli kymmenellä (66 %), sijaluku listalla on päälle 70:n

Sijaluvuksi New Jerseyssa tuli 30:s yhdessä kahdeksan muun pelaajan kanssa. Palkintorahaa Castren kuittaa lähes 12 000 dollaria.

Unelma U.S. Women´s Openissa pelaamisesta on edelleen mahdollinen, mutta se vaatisi käytännössä joko voittoa alkavan viikon kisassa Minnesotassa, tai sijoittumista kahden ensimmäisen joukkoon juhannusviikollla pelattavassa Women´s LPGA Championshipissa.

Castrenin paras sijoitus kuluvalla kaudella täyden fieldin kisoissa on 25. Voittaja on ollut kaikissa kisoissa, joissa Castren on pelannut täydet kierrokset 10-21 lyöntiä suomalaista parempi.