Hyppää sisältöön

Matilda Castren nousi tuhkasta menestykseen: ”Voitto antoi hurjasti lisää itseluottamusta”

Matilda Castren kulki menestyksen osalta lähes kahden vuoden ajan syvissä vesissä. Kuva elokuulta 2019 Talmasta

Matilda Castrenin seitsemän viimeisen kilpailun menestyssarja on kuin satukirjasta. Vuosi sitten hän oli vaipunut jonon jatkeeksi, jonka itseluottamus oli varsin matalalla tasolla.

Matilda Castren on pelannut elokuun alusta alkaen upeaa golfia LPGA Tourilla sekä lauantaina voittamassaan Symetra Tourin Floridan osakilpailussa. 

Uran ensimmäisen majorin, Women´s PGA Championshipin upea 23. sija, sekä Mission Inn Resort & Club Championshipin voitto ylivoimaiseen tyyliin olivat silti häkellyttävän komeita esityksiä entiseltä amatööritähdeltä, joka oli pelannut 2018-2019 kaudet varsin vaatimattomasti.

Kerrataan vielä kahden viimeisen kisan saavutukset.

-Majorissa maailman parhaiden pelaajien  joukossa Castren oli avauskierroksella kaikista pelaajista yhdeksäs. Kolmantena päivänä 75:n jatkoonpääsijän joukossa kuudes ja finaalikierroksella 16. 

Toinen päivä meni suomalaisittan fiaskoksi, järjestäjien jouduttua kellottamaan osallistujia aikatauluongelmien vuoksi. Castren sai ansiottakin ja epäonnen kautta kuraa niskaansa,  5 000 dollarin sakot, sekä pelinsä sotkettuaan vaatimattoman tuloksen 77+7, jolla hän nipin napin pääsi jatkoon.

Lähipeli eri osasissaan on valmentaja Petteri Nykyn painotuksissa suuressa roolissa Castrenin valmennuksessa

Lähipeli eri osasissaan on valmentaja Petteri Nykyn painotuksissa suuressa roolissa Castrenin valmennuksessa

Teemu Tyry

Lauantaina päättyneessä Symetra Tourin kilpailussa kenttä erotti reilulla tavalla jyvät akanoista. Castren osoittautui kultajyväseksi, joka otti tahtipuikon käsiinsä. Ammattilaiskisoissa tapahtuu harvoin sitä, että yksi pelaaja tekee kahdella ensimmäisellä kierroksella parhaat tulokset, jääden kolmannellakin vain lyönnin parhaista.  Castren ylsi tähän ja saavutti uransa ensimmäisen voiton haastajakiertueella  vastustamattomasti viiden lyönnin marginaalilla.

Sijalukua 39. jakaneisiin pelaajiin Castren kasvatti eroa kolmen kierroksen aikana 17 lyöntiä, joka kertoo todella vahvasta esityksestä

Kuntopiikki on nyt huipussaan, seitsemästä viimeisestä kierroksestaan hän on kahdesti ollut ykkönen, viides, kuudes, yhdeksäs, 16. ja sakkokieroksellaan heikoin jatkoonpäässeistä. Vakuuttavaa menoa, jollaista suomalaisnaiset tällä tasolla eivät ole sitten Minea Blomqvist-Kakon esittäneet.

”Ykköstila anta hurjasti itseluottamusta Pelini on hyvässä mallissa, haluan pelata paljon, joten olen kiitollinen siitä, että näitä kisoja järjestetään vaikeassa tilanteessa”, Matilda Castren kertoi voittopuheessaan.

Kun heinäkuu vaihtui elokuuksi, oli Castrenin sijoitus maailmanlistalla 942:s.  Kuudessa seuraavassa kisassa hän oli viidesti LPGA Tourilla sijoilla 23-58, ainoassa Symetra Tourin kilpailussaan 29.

Floridan kisan voiton jälkeen Castren nousee taas raketin lailla ohittaen myös Suomen ykköspelaajaksi edellisvuonna nousseen Sanna Nuutisen (264.).

Loistavan amatööriuran jälkeen seinä nousi vastaan

Matilda Castren suuntasi ylioppilaasi kirjoitettuaan Florida State Universityyn, jonka perinteitä pursuavassa ilmapiirissä hän nousi elementtiinsä koulun ykköspelaajana. Menestykset seurasivat toisiaan jo tulokaskaudella, jonka ”Madde”on nostanut jopa uransa parhaaksi. Ykköstiloja kertyi seitsemän, menestystä tuli neljän vuoden aikana myös maajoukkueen edustustehtävissä.

Maailmanlistallakin Castren oli 20:n joukossa ja odotukset ammattilaisuran käynnistyessä vuonna 2017 olivat todella korkealla. 

LPGA Tourin karsinnat eivät tuoneet paikkaa ykköskiertueelle. Symetra Tourille hän pääsi, ja tästä kahden vuoden jaksosta näytti muodostuvan suomalaiselle todellinen waterloo.

Ensimmäisellä kaudella Castren pelasi 15 kisaa, joissa pääsi jatkoon vain neljästi. Pelien päätyttyä hän lähti Suomeen nuolemaan haavojaan ja miettimään peliuransa jatkumista. Varmaa tuloa tuova työpaikkakin löytyi Alkon tiskiltä ruuhka-apulaisena. 

Castren palasi lopputalvesta USA:han ja pelasi toisella kaudella jo aavistuksen paremmin. Käänne parempaan tuli kahdessa viimeisessä kisassa, jotka antoivat itseluottamusta LPGA Tourin karsintoihin. 

Finaalissa Matilda Castren pelasi neljä ensimmäistä kierrosta valmentajansa Petteri Nykyn toimiessa mailapoikana upeasti. Tahti ei hiipunut toisessakaan neljän kierroksen rupeamassa, ja historiallinen paikka pääkiertueelle avautui. 

Karsintafinaalissa onnistuminen oli Castrenille käänteentekevä saavutus uralla. Vaikka pelaajien taso Symetra Tourilla on kova ja keskinäinen kilpailu kehittää, taloudellisesti kiertäminen on julman kallista. 

Ennen viikonlopun voittoa suomalaisen ansiot olivat 30:ssa kisassa 15 128 dollari. Pelkästään osallistumismaksuja (a´500 dollari) hän oli maksanut tasan 15 000.

”Ammatilaisurani alkuvaiheilla loin itselleni suuria odotuksia ja paineita, joita en hallinnut. Olen kehittynyt paljon tällä tärkeällä saralla”, Castren totesi viimeksi Symetra Tourin nettisivuille antamassaaan haastattelussa.

Elokuusta alkaen Matilda Castrenin pelissä on ollut jokaisella kerralla hienoja vaiheita, jotka kantoivat menestykseen kahdessa viimeisessä.

Jatko-ohjelma vielä avoinna

Seuraavalla viikolla hän pelaa LPGA Touria Georgiassa. Caddieksi tulee neljänteen peräkkäiseen kisaan Trey Bilardello, jolle Castren antaa paljon krediittiä viheriöiden linjojen luvussa.

Epävarmuustekijöitä mutta myös mahdollisuuksia jatko-ohjelman suhteen on paljon ilmassa.  Pääkiertueen kisoihin varma sisäänpääsy on toistaiseksi vain Georgiaan. Sijoittumalla kärkikymmenikköön pääsee varmuudella mukaan myös seuraavaan.

Kolmen viimeisen kauden aikana kisoja  USA:n puolella on kertynyt varsin vähän, LPGA ja Symetra yhteenlaskien vain 38.

”Kilpailut tulevat ryppäittäin. Edellisvuonna hän pelasi yhdessä vaiheessa 11 viikon aikana niitä yhdeksän. Nyt on mahdollista, että perättäisiä kisoja ilman taukoa tulee kuusi”, Petteri Nykky kuvaili tilannetta.

Matilda Castren mielii kauden päätteeksi joulukuussa pelattaviin US Openiin sekä LPGA Tourin finaalikisaan. Kumpaankin pitää antaa vielä lisänäyttöjä. LPGA Tourin kisojen lisäksi menestys tulevissa Symetra Tourin kisoissa voi avata portit kauden päättäviin megatapahtumiin.

LPGA Tourin pistelistalla hän on 78:s,  Symetra Tourilla voiton myötä 15:s. 

In the #MissionInnChamp Winner’s Circle with @CastrenMatilda #Road2LPGA

Read Here ⬇️

Etsi luettavaa