Matilda Castren jakaa toista sijaa – Linn Grant karkuteillä LPGA:n Ohion kilpailussa

Matilda Castren (vas.) starttaa finaalikierrokselle klo 19.28, Linn Grant (oik.) 11 minuuttia myöhemmin. Kuva: GETTY IMAGES

Ruotsin Linn Grantilla (-18) on ennen viimeistä kierrosta vahva ote uransa ensimmäiseen voittoon USA:ssa. Matilda Castren (-12) jakaa neljän muun pelaajan kanssa toista sijaa Highland Meadows Golf Clubilla.

Kahden ensimmäisen kierroksen jälkeen viidentenä ollut Matilda Castren (66-68-67,-12) nousi lauantaina jakamaan toista sijaa Dana Openissa U.S. Women´s Openin sankarin Allisen Corpuzin, Maria Fassin, Emily Kristene Pedersenin ja Stephanie Kyriacoun kanssa.

Kärjen osalta kisa eteni kahden päivän ajan erittäin tasaisena, mutta kolmannella kierroksella Linn Grant (64-69-62,-18) karkasi omille teilleen. Hän teki kahdeksan birdien lisäksi yhden eaglen ja bogeyn.

Matilda Castrenin kierrosten sarja on tasaisempi. Lauantain hän teki seitsemän birdien lisäksi kolme bogia, joka oli kärkikuusikon pelaajista eniten. Viimeinen näistä tuli 18:lla, par-viitosella. Par olisi pitänyt Castrenin yksinään kisan kakkosena ja tuonut paikan Linn Grantin parina.

Matilda Castrenilla iso mahdollisuus edessään

Viimeisen kierroksen pelikaveri on Meksikon Maria Fassi.

Castrenin kolme ensimmäistä kierrosta ovat muodostaneet kauden ylivoimaisesti parhaan kokonaisuuden. Kalenterivuoden 14 ensimmäistä kisaa ovat sujuneet heikosti, paras sijoitus täyden pelaajakatraan kisoissa on 25.

Tammikuussa pelatussa voittajien kisassa Castren oli 29:n pelaajan joukossa 21.

LPGA:lla hän on vuosien 2020-2023 aikana sijoittunut henkilökohtaisissa kisoissa kolme kertaa kymmenen joukkoon.

Castren voitti alkukesästä 2021 San Franciscossa. Missattuaan tämän jälkeen cutin Women´s PGA Championshipissa hän taisteli Teksasissa viimeiselle reiälle asti voitosta maailmalistan pitkäaikaisimman ykkösen Jin Young Kon kanssa jääden hopealle.

Kolmas top ten-sijoitus, kymmenes tila on marraskuulta 2022 Floridasta.

Sunnuntain kierros on iso mahdollisuus saavuttaa neljäs kärkikymmenikön sijoitus, joka sijaluvusta riippuen nostaa häntä reilusti kaikilla mahdollisilla listoilla.

Katsoja muistutti Grantia haamurajasta

Ohion kisan kolmas kierros jakautui kärkipelaajien osalta kahteen jaksoon, joiden välissä oli lähes neljän tunnin mittainen tauko kovan sateen vuoksi.

Grantin kierroksen huippuhetki tuli tauon jälkeen 11:lla (par-4).

”Löin todella hyvän draivin, sen perään upean lähestymisen. Pallo otti viheriöllä yhden pompun ja upposi reikään. Se tuntui todella ”coolilta”, Grant luonnehti.

Eaglen jälkeen ruotsalainen teki birdiet kahdella seuraavalla ja oli viisi reikää ennen loppua yhdeksän alle. Hän olisi tarvinnut näillä kolme birdieä alittaakseen 60:n lyönnin rajan, jonka LPGA:lla on tehnyt vain Annika Sörenstam.

”En ajatellut rajan alittamista, kunnes yksi katsojista huusi minulle sen mahdollisuudesta. Pyrin kuitenkin sulkemaan sen mielestäni”, viisi viimeistä pariin pelannut Grant kertoi.

Päivän tulos (-9) oli kolme lyöntiä seuraavaa pelaajaa parempi. Grant osui yhtä lukuunottamatta kaikkiin viheriöihin oikealla lyöntimäärällä.

Matilda Castrenin kierrosten sarja on tasaisempi. Lauantain suomalaistähti teki seitsemän birdien lisäksi kolme bogia, joka oli kärkikuusikon pelaajista eniten. Viimeinen näistä tuli 18:lla, par-viitosella. Par olisi pitänyt Castrenin yksinään kisan kakkosena ja tuonut paikan Linn Grantin parina.

Sunnuntaina pelikaveri on Meksikon Maria Fassi.

Linn Grant hakee kahdeksatta voittoaan

24-vuotias Grant on pelannut ammattilaisena kaksi vuotta ja voittanut jo seitsemän kisaa. Viisi näistä LET:n kilpailuja, yksi Let Access Seriesilta ja yksi SunShine Tourilta Etelä-Afrikasta.

Historian kirjoihin Grant meni jo kauden 2022 LET:n ja DP World Tourin yhteiskisassa, jonka hän voitti yhdeksän lyönnin marginaalilla.

USA:ssa hän on pelannut vain kolme kilpailua kieltäydyttyään ottamasta maahantulijoilta toukokuuhun asti vaadittua koronarokotusta. Women´s PGA Championship ja U.S. Women´s Open eivät tuottaneet menestystystä.

Ohiossa on sunnuntaina tarjolla ensimmäinen ykköstila kovassa seurassa. Osallistujien listalla on viisi pelaaja maailmanlistan kärkikymmeniköstä. Grantin sijoitus on 28.

Elisa Viihde Viaplay näyttää neljännen kierroksen muutettujen ohjelmatietojen mukaan seuraavasti kahdessa jaksossa: