Hyppää sisältöön

Matilda Castren 23. LPGA Championshipissa: ”Onnellinen menestyksestä, sakot hitaasta pelistä tuntuivat epäreiluilta”

Matilda Castren pelasi elämänsä ylivoimaisesti parhaan kilpailun ja teki suomalaista golfhistoriaa. Majorin ensikertalaista jäi harmittamaan yhteensä 14 sekunnin ajan ylitykset, joista Castren maksaa 5 000 dollarin sakot.

Matilda Castrénin esitys Pensylvaniassa, Aronimink Golf Clubilla pelatussa majorissa oli hätkähdyttävän upea.

23. tila ensikertalaiselle maailman parhaiden joukossa on kovin suomalaissaavutus naisten puolella sitten Minea Blomqvist-Kakon menestysten vuosina 2004-2008.

Eikä Minnikään pystynyt USA:ssa pelatuissa majoreissa sijoitukseen, jonka Castrén saavutti sunnuntaina.

Ensimmäinen ja kolmas kierros sujuivat Castrénilta kärjen tahtiin, yhteenlasketuissa lyönneissä näillä kierroksilla (69+68) hän oli lyönnin päässä kolmesta parhaasta.

Toisen päivän notkahdus (77, +7) oli pudottaa hänet jatkosta. Viimeisenä palasena sunnuntain (70, par) aamukierros, jolla Castrén hilautui kuusi sijaa ylöspäin tuloslistan sijalle 23:s.

”Olen tyytyväinen, tämä oli vasta ensimmäinen major. Kenttä oli viritetty vaikeaksi ja pitkäksi. Se sopi minulle, lyönti oli mainiossa tikissä, toista päivää lukuunottamatta. Draivi erityisesti toimi, wedgetkin, vaikka niitä ei päästy lyömään kuin par-viitosilla. Sain lähestymisiä välillä tosi lähelle, ne olivat avaimia menestykseen. Putteri toimi enimmäkseen hyvin, muutaman pidemmän upottamalla sain vaikeilla hetkillä pidettyä scoren kasassa”, Castrén purkaa viikkoaan.

Kisakierrosten lisäksi kaksi harjoituskierrosta pelanneen Castrénin ääni on pari tuntia viimeisen putin uppoamisen jälkeen selvästi väsynyt.

”On tämä ollut melkoinen härkäviikko. Kentän tutustumisessa auttoi uuden caddieni Trey Bilardellon aiemmat kokemuksest Aroniminkin kentästä. Yöunet jäivät kuitenkin lyhyiksi, harkkakierrosten lisäksi kolme kisakierrosta käynnistyivät aamulla. Nyt tuntuu siltä, että kun lennän täältä illalla seuraavaan (Symetra Tour) kisapaikkaan Orlandoon, voin nukkua koko maanantain.”

Castrénille kaksi sakkoa hitaasta pelistä

Tulostaso pysyi kolmen ensimmäisen päivän aikana kohtuullisena, neljännellä kierroksella kisan voittaja Sei Young Kim (63,-7) ja kolmonen Hasa Natoka (64, -6) alittivat ainoina 65 lyönnin rajan.

Peli sujui hitaammin kuin järjestäjät olivat ennakoineet, tästä johtuen tuomaristo oli hanakasti kehottamassa ripeämpään peliin, varoittamassa ja ääritapauksissa myös sakottamassa kuhnijoita.

Matilda Castrénin ryhmä joutui seurantaan toisena päivänä. 

”Emme pysyneet tuomareiden mielestä edellisen ryhmän kintereillä ja jouduimme aikatarkkailuun. Kolmikostamme yksi pelaaja oli hidas. Hankaluuksia vauhdissa pysymiseen tällä kentällä toivat myös kireä kenttä ja sen huomioiden liian kireä aikataulu.”

Kolmikko joutui aikaseurantaan, jota kesti sen  alkamisesta 13 reikää. Kuhunkin lyöntiin oli Castrénin kertoman mukaan aikaa 30 sekuntia.

”Minulla ei ole koskaan aiemmin ollut vaikeuksia pelata riittävän ripeästi. Sikäli tilanne tuntui kummalliselta ja inhottavalta tietysti. Aronimink Golf Clubilla on erityisesti viheriöillä kohtia, joiden lukemiseen menee helposti aikaa.”

Tuomarit eivät kellotuksen aloitettuaan kertoneet tuloksiaan, vaan tuomio tuli kullekin pelaajalle kierroksen jälkeen.

”Ryhmämme hidas pelaaja sai sakkoja, samoin minä. Kolmas jäsen, joka karsiutui usean lyönnin marginaalilla, otti valmistautumiset rennommin ja selvisi ilman sakkolappuja.”

Castrénin havaittiin ylittäneen sallitun ajan kahdesti.

”Ensimmäisellä kerralla olin käyttänyt kuusi sekuntia liikaa. Toisella aikarikkkeeni oli kahdeksan sekuntia. Ensimmäisestä sakkoja tuli 2 000, toisesta 3 000 taalaa. Tuntui todella pahalta ja epäreilulta, ne ovat isoja summia.” 

”Kolmannesta rikkeestä olisi tullut 4 000 dollaria lisää maksettavaa. Vaikka ei pitäisi, niin kyllä minä kentälläkin rahaa monasti mietin, sitä miten saan elantoni tehtyä ja kulut maksettua”, Matilda Castrén kertoi tuntemuksistaan 5 000 taalan sakkolapun saatuaan.

Tavoitteena top 10 -sijoitus ja paikka Tourin finaaliin

Women´s PGA Championships oli Matilda Castrénille kauden ja uran seitsemäs kilpailu pääkiertueella. Hän on päässyt viidesti peräkkäin jatkoon. Ennen majoria paras sijoitus oli 25:s. 

Kilpailun suurin yllättäjä oli viidenneksi sijoittunut big hitter Bianca Pagdanganan, jonka sijoitus maailmanlistalla oli ennen viikonloppua päälle 700:n. 

”Tämä kisa lisäsi itseluottamustani siihen, että pärjään hyvin LPGA Tourilla. Uskon pystyväni saavuttamaan vielä tällä kaudella top 10 -sijoituksen. US Open ja Tour Final, jotka pelataan vasta joulukuussa ovat luonnollisia tavoitteitani. Niihin pitää antaa lisänäyttöjä seuraavissa kisoissa.”

Majorista Castrén tienasi (ennen sakkoja) reilut 39 000 dollaria, jotka nostavat kokonaisansiot summaan 83 832 dollaria.

”Viihdyn hyvin kiertueella ja pelaan väliin myös Symetra Touria, kuten seuraavalla viikolla. On tämä tietysti yleisön puuttumisen ja matkustamisen osalta kovin erilaista siihen, mihin LPGA Tourin pelaajat on totutettu.” 

”Olen saanut paljon uusia ystäviä. Caddie on vaihtunut lähes joka kisassa. Trey Bilardellon kanssa tämä oli toinen yhteinen kisa. Hän on erinomainen ja mainio lukemaan puttilinjoja, joissa olisin mennyt tälläkin viikolla muutaman kerran vipuun ilman Treyn osaamista. Hän  on mukana ainakin kahdessa seuraavassa kisassa”, Castrén kertoo.

Korealaisten ylivoimaa majoreissa – 22 ykköstilaa 46 kilpailussa 

Kauden kolmannen majorin voitti Korean Sei Young Kim (-14), joka jätti huomattavasti nimekkäämmän maannaisensa, seitsemän majoria voittaneen ikonin Inbee Parkin viiden lyönnin päähän. 

Sei Young Kim on tuorein korealainen major-voittaja. Ykköstila tuotti 645 000 dollaria

Sei Young Kim on tuorein korealainen major-voittaja. Ykköstila tuotti 645 000 dollaria

GETTY IMAGES

Espanjan Carlota Ciganda jakoi kolmatta sijaa, joka on hänen paras sijoituksensa majoreissa. Ruotsin Anna Nordqvist oli viides.

Castrén (+4) hävisi voittajalle 18 lyöntiä, jota lähemmäksi ei ykköstä ole suomalaisista päässyt kukaan Minea Blomqvist-Kakkoa lukuunottamatta.

Se Ri Pak villitsi kahdella 1990-luvun major-voitollaan korealaiset harrastamaan ja kilpailemaan golfissa. Ne tulivat 11 vuoden jaksossa (44 kisaa) 1990-2000 ensimmäiset ja ainot korelaisten major-voitot.

Seuraava kymmenen kauden jakso 2001–2010 (40 kisaa) tuotti naisten sarjoissa jo upeasti yhdeksän ykköstilaa majoreissa korealaisille. Näistä Pak vastasi kolmesta.

Tähän kauteen päättyvä tuorein kymmenen kauden jakso on tuonut korealaisille jo 22 ykköstilaa naisten  majoreista. Kisoja on Evian Championshipin noustua majoriksi pelattu 2011-2020 välillä 46, joten korealaisten voittoprosentti on  typerryttävän kova 47,8.

Kun korealaisten ykköstiloihin lisätään muiden Aasian maiden pelaajien sekä Uutta-Seelantia edustavan, Koreassa syntyneen Lydia Kon ykköstilat majoreissa, päästään 30 voittoon 46:sta ja 65,2 prosenttiin major-voitoista.

Naisten golfvaltikka on vuosituhannen vaihteeen jälkeen siirtynyt vahvasti Aasiaan.

Women´s PGA Championshipin tulospalvelu

Etsi luettavaa