Hyppää sisältöön

Matilda Castrénin tuloskunto kateissa – Nelly Kordalle kauden viides ykköstila uusinnan kautta

Matilda Castrénin pelin taso on heilahdellut Solheim Cupin jälkeen laidasta laitaan

Ennen viikonloppua viidentenä ollut Castrén (67-64-72-74,-3) pelasi kahdella viimeisellä kierroksella heikoimman yhteistuloksen Belleairissa Pelican Golf Clubilla.

Matilda Castrén ilahdutti suomalaisia neljän vaisusti sujuneen kisan jälkeen torstaina ja perjantaina nousemalla maailmantähtien joukossa kärkitaistoon.
Lauantaina vire katosi jo kierroksen alussa, Castrén oli kymmmenen reiän jälkeen kuusi yli parin. Ryhdikkäästä neljän birdien putkesta huolimatta helpolla kentällä tulos 72,+2 oli päivän toiseksi heikoin.

Finaalipäivään sijalta 23:s lähtenyt suomalainen ei saanut parasta peliään esiin, vaan teki sunnuntaina kuusi bogia ja vain kaksi birdietä. Viikonlopun tulokset 72-74, +6 olivat yhteenlaskettuina tuloslistan heikoimmat.

Sijaluvuksi tulee 52:s. Eroa voitosta uusineeseen nelikkoon Lexi Thompson, Nelly Korda, Lydia Ko ja Sei Young Kim kertyi lopulta peräti 14 lyöntiä.
Samassa ryhmässä viikonlopun molemmat päivät pelanneet Thompson ja Korda etenivät sunnuntaina 17:lle asti lähes tasatahtiin ja kisan johdossa.

Korda teki 17:lla triplan ja voitto näytti kallistuvan Thompsonille. Huolimatta siitä, että hän teki bogeyn ottamalla kolme puttia eron ollessa kaksi ennen viimeistä.

Viimeisellä, kentän vaikeimmmalla reiällä Korda teki näyttävän birdien. Thompson otti lähestymisensä vettä varoen viheriön eteen ja vasemmalle. Ensimmäinen putti päätyi reiluun metriin, josta 11 kertaa LPGA:lla voittaneelle Lexille jäi mahdollisuus sinetöidä kisa itselleen.

US Openissa ison johdon päätöspäivänä menettänyt Thompson missasi puttinsa. 
Uusinnassa Thompson pääsi neljästä osallistujasta lähimmäs lähestymisellään, noin kahteen metriin.
Korda ei taipunut, vaan upotti toistamiseen noin neljästä metristä birdieputtinsa.

Thompsonin asetelma oman birdiputtinsa upottamiseksi ja uusinnan jatkamiseksi oli enemmän kuin epäkiitollinen. Hän missasi ja Nelli Korda pääsi juhlimaan voittoa, joka oli olympialaisten kulta huomioiden kauden viides.

Castrénin avaukset toimivat – pelin muut osa-alueet sakkasivat Pelican Championshipissa

Viidessä viimeisessä kilpailussaan Castrénin sijoitukset ovat olleet 27:s, 42:s, MC, 82:s (kolmanneksi viimeinen kaikista osallistujista)  ja nyt siis 52.
Heikkoja jaksoja tulee kaikille pelaajille, mutta loistavan kesäkauden sekä Solheim Cupin sankaruuden jälkeen odotukset etenkin Suomessa ovat  Castrénin kohdalla armottomankin korkealla.

LPGA:lla on tarjolla vain perustilastot pelaajien edesottamuksista. Pelican Golf Clubilla pelatussa kilpailuista niistä on nostettavissa Matilda Castrénin osalta joitain huomioita:

  • Lyhyellä (5 700 m) kentällä avaukset osuivat kiitettävästi, jopa useita kärkipelaajia tarkemmin väylään (52/56)
  • Lähestymisissä viheriöosumien määrä jäi kentän pituuteen ja väyläosumien määrään nähden tavanomaista pienemmäksi (54/72). Eroa kärkinaisiin ei luvuissa juuri ollut, mutta oletettavasti putattavat matkat ovat olleet keskimäärin pidempiä ja pallon sijoittelu edullisiin paikkoihin heikompaa.
  • Puttien määrät viikonloppuna ovat todella suuria (33 ja 32)  kahden viimeisen päivän alhaisiin viheriöosumien lukumäärään nähden (13 ja 11),
  • Matilda Castrén missasi lähestymisensä kisan aikana kuudesti bunkkeriin. Hän ei onnistunut kertaakaan saamaan hiekasta palloa kahdella lyönnillä reikään

Castrénin superkauden viimeinen kilpailu, Tour Championship pelataan torstaista sunnuntaihin Naplesissa, Floridassa. Mukaan pääsee kiertueen 60 parasta.
Voittajalle on luvassa viiden miljoonan taalan kokonaispotista peräti 30 prosenttia, eli 1,5 miljoonaa dollaria.

Lexi Thompsonin (kesk.) voitottomien kisojen ennätyksellisen pitkä putki (40 kilpailua) jatkuu ainakin alkavalle viikolle. Nelly Korda (oik.) on kaudella voittanut jo viidesti.

Lexi Thompsonin (kesk.) voitottomien kisojen ennätyksellisen pitkä putki (40 kilpailua) jatkuu ainakin alkavalle viikolle. Nelly Korda (oik.) on kaudella voittanut jo viidesti.

GETTY IMAGES

Matilda Castrénin lähtökohta kisaan edellisten viiden kisan tulosten perusteella vähintäänkin haastava.
Mitalin kääntöpuolena on toki se, että menesyspaineita ei pitäisi olla, suurimmat suosikit löytyvät Pelican Championshipin voitosta uusineiden ja muiden kärkikymmenikköön yltäneiden tähtien joukosta.

Osallistujille oli tarjoilla hole-in-onesta 12:lla reiällä Lamborghini kahdeksi vuodeksi käyttöön. Su Oh oli sunnuntaina jo kolmas onnistuja ja tuuletukset sen mukaiset.

Tulospalvelu

Etsi luettavaa