Hyppää sisältöön

Matilda Castrénilla toistaiseksi portit kiinni Solheim Cupiin – LET:n jäsenyys puuttuu

Matida Castrén pelaa Euroopassa Gant Ladies Openin lisäksi ainakin Evian Chamipionshpin sekä Women´s Openin

Euroopan kuumimman pelaajan on voitettava yksi LET:n kisoista voidakseen tulla valituksi naisten golfin suurimpaan tapahtumaan, joka pelataan syyskuussa Ohiossa.

Matilda Castrén nousi Dallasin kisan toisen sijansa myötä tulikuumaksi kandidaatiksi Euroopan Solheim Cup -joukkueeseen.

”Solheim Cupissa pelaaminen on minulle sellainen koko uran tavoite”, Castrén määritti viimeksi pari viikkoa sitten GoGolfille antamassaan haastattelussa.

Matilda Castrén  toteuttaa unelmaansa, pelaa ja menestyy LPGA:lla, jossa hän on kuluvalla kaudella voittanut, ollut kakkonen ja 12:s. US Open (30.) oli myös kova näyttö osaamisesta.

Kolmen viimeisen viikon aikana tulleet voitto (San Francisco) ja toinen tila sunnuntaina (Dallas) ovat osittain yllättäneet myös Castrénin.

”En olisi uskonut, että voitto tulisi näin pian”, hän myönsi uransa 15:nnessä LPGA:n kisassa tulleen ykköstilan jälkeen.

Castrén nousee maailmanlistalla maanantaina arviolta 50:n paikkeille, mikäli kisasta jaettava pistemäärä pysyy edelliskauden tasolla. 

Tällä sijoituksella hän on 4–6 ensimmäisen eurooppalaisen joukossa.

Elokuun toisella puoliskolla, Ladies Openin jälkeen maailmanlistalta otetaan neljä parasta suoraan joukkueeseen. 

Kaksi pelaajaa tulee mukaan LET:n pistelistalta, jolla Sanna Nuutinen on nyt kakkosena.

Näiden lisäksi kapteeni Catriona Matthew’lla on kuusi villiä korttia. Nämä on perinteisesti lähes poikkeuksetta lähetetty LPGA Touria pelaaville eurooppalaisille.

Matilda Castrén on viikonlopun jälkeen LPGA:n pistelistalla 17:s. Toiseksi paras eurooppalainen, myös ainoa, joka on voittanut kiertueen kisan kaudella 2021.

Nykyisessä tilanteessa hän olisi varma valinta joukkueeseen.

Tällä hetkellä Castrénia ei kuitenkaan voida valita millään kolmesta kriteeristä joukkueeseen.

Castrén on LPGA:lla pelaavat tähdet mukaanlukien käytännössä ainoa eurooppalaistähti, jolla ei ole LET:n jäsenyyttä. Useimmat heistä ovat ennen USA:han siirtymistään pelanneet LET:lla.

Voimassa oleva jäsenyys LET:lla on ehdoton vaatimus joukkueeseen valinnalle. 

Jäsenyyden voi saada vain osallistumalla kiertueen karsintoihin tai voittamalla yhden kisan. 

Tilanne on selkeä, samalla varsinkin LET:lle kiusallinen. 

Mikäli Castrén jatkaa hyviä pelejään siirtyessään kuluvan viikon Ohion kisan jälkeen Eurooppaan, hänen valintansa joukkeeseen pitäisi olla selviö.

Jäsenyyden puutteen vuoksi se ei kuitenkaan ole mahdollista. Tilanne on monella tavalla absurdi.

Miksei Castrén sitten ole jäsenyyttä hankkinut?

Hän on pelannut koko aikuisikänsä USA:ssa yliopistogolfia ja ammattilaiseksi siirryttyään Symetra Touria sekä LPGA:ta, joille on ansainnut paikkansa karsimalla.

Viimeisten vuosien aikana LET:n karsintoihin meno ei ole ollut käytännön vaihtoehto.

Vuonna 2019 Castrén sai LPGA:n karsinnoista kortin pelattuaan ensin kaksi kautta kakkoskiertueella, Symetra Tourilla.

Vuotta myöhemmin LET:n karsintoja ei koronapandemian takia järjestetty. Ja vaikka olisi järjestetty, hyvän kauden USA:ssa pelannut Castrén tuskin olisi niihin lähtenyt.

Voitto Gant Ladies Openissa on ratkaisu tilanteeseen

Matilda Casténilla on kuitenkin vielä kortteja käännettävänä. Hän pelaa alkavan viikon jälkeen Turussa uransa ensimäisen LET:n kisan.

Sen mahdollinen voitto avaisi portit jäsenyyden pikaiseen lunastamiseen, ja entisestään vahvistaisi Kaliforiassa asuvan Castrénin valintaa joukkueeseen.

LET:n kisoja (karsinta-ajan puitteissa) ovat myös LPGA:n kanssa yhteiskisat (Evian Championship,  Ladies Open, Scottish Open sekä Handa World Invitational).

Yhden ykköstilan Castrén siis näistä viidestä tarvitsee. Kisojen välissä ovat myös Tokion olympialaiset.

Varmaa on ainakin se, että lähtiessään pelaamaan Aura Golfissa Gant Ladies Openia Matilda Castrénilla on tavanomaistaksin suurempi motivaatio tavoitella kisan voittoa.

LET:n kilpailuohjelma 2021

Etsi luettavaa