Hyppää sisältöön

Matilda Castrén upeasti 30. US Openissa: ”Nautin viikosta ja olin kärsivällinen”

Matilda Castrén oli  US Openissa eurooppalaispelaajista viides

Matilda Castrén teki uransa toisessa major-kisassa taas suomalaista golfhistoriaa ja kipusi eurooppalaisista maailman kovimmassa majorissa viidenneksi.

Matilda Castrén (74-71-73-75,+9) ei saanut sunnuntaina kahden edellisen päivän tapaista nousua US Openin tuloslistalla, mutta sijoittui todella kunniakkaasti toisessa majorissaan sijalle 30. Edellisvuonna hän oli debyytissään Women´s PGA Championshipissa 23.
Vastaavaa sarjaa ei yhdelläkään suomalaispelaajalla ole.

Päätöskierroksella Castrén nousi sisääntulon kahdella birdiellään parhaimmillaan sijalle 22.
Kahdella viimeisellä par-viitosella (16,17) tuli lunta tupaan.

”16:lla avaus ja toinen lyönti olivat raffissa, par-putti jäi sentin lyhyeksi. Seuraavalla missasin lähestymisen metrin griinistä vasemmalle raffiin, josta sitä ei meinannut löytyä, tuloksena tupla.”

Matilda Castrénin seuraava iso kilpailu on olympialaiset Tokiossa

Matilda Castrénin seuraava iso kilpailu on olympialaiset Tokiossa

Petteri Nykky

”Kokonaisuutena olen tyytyväinen ekaan US Openiini. Opin, että hyvällä pelillä minulla on mahikset mihin vaan. Nautin koko viikosta ja pysyin kärsivällisenä. Tietysti vähän harmittaa, kun olisi ollut mahdollisuuksia vielä parempaan. Sellaista se golf kuitenkin on.”

17-vuotias amatöörisarjan ykkönen Megha Ganne nousi US Openissa yleisön suureksi suosikiksi

17-vuotias amatöörisarjan ykkönen Megha Ganne nousi US Openissa yleisön suureksi suosikiksi

GETTY IMAGES

”Paras kokemus oli toisen päivän kierros jolloin avauspäivän jälkeen johtanut Megha Ganne toi ryhmämme perään viimeisille reiílle satoja seuraajia. Kun siinä tilanteessa löin par-kolmosella lähes holarin, se hetki jää ikuisesti mieleen.”

Castrénin valmentaja Petteri Nykky oli koko kisaviikon suojattiaan sparraamassa ja seuraamassa pelejä.

”Oli kyllä hämmästyttävän hyvä pelaaja tuo Megha Ganne ikäisekseen. Ja varsinainen velho viheriöillä. Kahden ensimmäisen kierroksen aikana hän ei missannut kertaakaan alle kolmen metrin matkoilta”, Nykky ynnäili.

Ganne oli lopullisella listalla 14:s ja puttilistan kakkonen. Puttien kokonaismäärät Gannen ja Castrénin osalta olivat kisassa murskaavasti 108-130.

Matilda Castrén ja Petteri Nykky olivat ennen San Franciscon kisaviikkoa yhdessä edellisen kerran tammikuussa. Kuva kesältä 2019

Matilda Castrén ja Petteri Nykky olivat ennen San Franciscon kisaviikkoa yhdessä edellisen kerran tammikuussa. Kuva kesältä 2019

Teemu Tyry

”Matilda pelasi todella hienosti läpi kisan, kantaen itseään upealla tavalla. Pitkässä juoksussa tarvitaan vain lisää kokemusta tiukoista kentistä. Puttipelissä on eniten mahdollisuuksia tason nostoon”, Nykky suitsutti suojattiaan.

”Vaikeat kentät tuovat vahvuuksiani esiin, lyön paljon väyliä ja viheriöitä. Tästä on hyvä jatkaa seuraavaan kisaan”, Matilda Castren summaili.

Castrén on käytännössä varmistanut paikkansa Tokion olympialaisiin. Hänellä on varma paikka myös kauden kolmanteen majoriin, Women´s PGA Championshipiin, joka pelataan juhannusviikolla.

Uran toiseksi suurin palkintoshekki ja nousua LPGA:n pistelistalla

US Openin valtavasta 5, 5 miljoonan dollarin palkintopotista Castrénin osuus on 36 988 taalaa, jotka nostavat hänet LPGA:n pistelistalla sijalle 87.
Edellisvuoden Women´s PGA Championshipissa bruttonansioista ( 39 100) vähennettiin sakkoina  5 000 hitaasta pelistä.

Castrénin tilastosijoitukset  US Openissa jäävät suomalaisen golfin historiaan.

  • Avausten pituuksissa hän oli 33:s, keskimitta 227 metriä
  • Väyläosumissa sijoitus oli jaettu kolmas (10-11-12-10) väyliä 14 kierrosta kohden)
  • Viheriöosumien määrä (14-15-12-9) putosi viikoloppuna. Sijoitus loistavasti neljäs
  • Puttien määrässä (34-33-32-30)  Castrén jäi neljä kierrosta pelanneista viimeiseksi 66.

Lexi Thompson romahti – Yuka Saso on US Openin kautta aikojen nuorin voittaja

USA:n vasta 26-vuotiaalle Lexi Thompsonillle osallistumiskerta US Openiin oli  lähes käsittämättömästi jo 15:s perättäinen. Ensimmäisen kerran hän karsi itsensä majoriin 12-vuotiaana.Juniorina lukuisia ennätyksiä tehnyt Thompson on voittanut ”vain” yhden majorin, vaikka odotukset ovat olleet huomattavasti korkeammalla ja paikkoja on ollut runsaasti.

Lexi Thompson juotti itselleen karvaan kalkin. Johtopaikan menettäminen US Openissa oli hänen uransa ylivoimaisesti suurin takaisku

Lexi Thompson juotti itselleen karvaan kalkin. Johtopaikan menettäminen US Openissa oli hänen uransa ylivoimaisesti suurin takaisku

GETTY IMAGES

Sunnuntain kierrokselle hän lähti johtoasemassa ja kasvatti eroa seuraaaviin vakuuttavalla tavalla jo viiteen lyöntiin, kun kahdeksan reikää oli jäljellä.
Edessä piti olla käytänössä vain juhlamarssi viimeisten väylien kautta 18: viheriölle sankariaan odottavan yleisön hurrattavaksi.

Toisin kävi.

11:lla Thompsonin viheriön edestä chippaamalla lyömänsä ”söpsö” jäi puolimatkaan. Viheriön etureunasta hän otti kolme puttia päälle, teki tuplan ja herätti kilpakumppaneissaan toivon taistelun syttymisestä.

Näille toiveille Thompson toi lisäsykettä 14:n bogeylla. Katastrofi oli hänen kohdaltaan huipennusta vaille valmis 17:n bogeyn jälkeen. Viimeisellä tuli bunkkerin kautta bogey ja  missatun par-putin myötä viimeinen niitti, joka jätti hänet lyönnin päähän pelikaveri Yuka Sasosta, sekä Japanin  Nasa Hataokasta.

Yuka Saso on kypsynyt huippugolfariksi tutkan alapuolella Japanin kiertueella

Yuka Saso on kypsynyt huippugolfariksi tutkan alapuolella Japanin kiertueella

GETTY IMAGES

19-vuotias filippiiniläinen Saso ratkaisi pelin edukseen kolmannella uusintareiällä. Hän on maansa ensimmäinen major-voittaja, sekä US Openin nuorin ykkönen 19 vuoden ja 11 kuukauden ikäisenä. Saso on sukujuuriltaan puoliksi japanilainen isän puolelta

Tulospalvelu
 

Etsi luettavaa