Hyppää sisältöön

Matias Honkala tietää pelin hengen Vierumäellä: ”Voittotaistoon nouseminen vaatii neljää erinomaista kierrosta”

Matias Honkala on ahkeroinut kuluvalla kaudella ulkomailla pelatuissa kisoissa peräti 27 kertaa. KUVA: TEEMU TYRY

Nevas Golfin kasvatti tavoittelee Cooke Coursella elämänsä parasta sijoitusta, joka nostaisi hänet syyskaudella kisailemaan pelioikeuksista pääkiertueelle.

Matias Honkala pääsee torstaina kello 9.15 näyttämään taitojaan kauden suurimmassa kotimaisessa kilpailussa, Vierumäki Finnish Challengessa.

Hän kävi haistelemassa tunnelmaa Cooke Coursella jo viisi vuotta sitten 18-vuotiaana amatöörinä. Sijoitus oli varsin kelvollinen, 53.

Honkalan päällä oli silloin, ja on edelleen suuret odotukset.

2016 hän pelasi juniorien Ryder Cupissa, edustustehtäviä kertyi amatöörinä Euroopan joukkueissa yhteensä neljä kertaa.

Toinen yritys Vierumäellä tuotti edelliskaudella jatkopaikan (63.), kärkipää kulki kaukana edellä.

Uran kolmannella ammattilaiskaudella Honkalan selkeä tavoite on nousta rahalistan kautta (top-20) tai DP World Tourin karsinnoista pääkiertueelle.

Honkalan kokonaissaldo haastajakiertueella on 22 kisaa, 11 kertaa jatkoon ja kahdesti kymmenen joukkoon.

Kun sijoitus kauden puolivälissä on rahalistalla 103:s, Honkalalta, kuten muiltakin läpimurtoa hakevilta suomalaisilta, odotetaan erityisesti Vierumäellä kovia näyttöjä.

Alkuasennon pitää olla kohdillaan

”Challenge Tourilla oma pelaaminen riittää jo lyhyissä pätkissä kärjen tasolla pelaamiseen, mutta neljän perättäisen erinomaisen kierroksen tekemistä voittaminen edellyttää. Sitä haetaan. Liikaa on sahalaitaa ollut tuloksissa”. Honkala määritti reilu viikko sitten palattuaan Suomeen heikon CT-kisan jälkeen.

”Haasteeni on se, että olen herkästi hankaluuksissa svingin kanssa, mikäli alkuasento tai tähtääminen lähtevät väärille urille. Punainen lanka oli edellisessä kisassa kateissa”, hän kuvaili kenraaliharjoitustaan Vierumäen kisaan.

Kisan aattopäivän iltana Matias Honkala oli, kuten pitääkin, jo huomattavasti luottavaisemmalla mielellä.

”Lyöminen tuntuu jo vahvemmalta. Samoin tuntuma puttiin on kohdallaan”, hän valoi itseluottamusta torstain kierrokselle.

Pelimies osaa tehdä tulosta

Vierumäellä on tehty tavanomaistakin enemmän töitä sen eteen, että Cooke Course olisi kunnossa CT:n kisan käynnistyessä. Edessä on kuitenkin taisto, jossa viheriöiden laatu jää jälkeen siitä, mitä pidetään CT:n standardina.

”Pelin henki on uskoakseni se, että kisassa pärjäävät tavanomaistakin paremmin hyvät tiiltä viheriölle pelaajat, joille scramblaamista ja pitkiltä etäisyyksiltä puttaamista tulee muita vähemmän.”

Honkalan vahvuus on rautapeli, käytännössä lähestymiset.

”Kyllä se pitää edelleen paikkansa. Avaukset ovat olleet haasteeni. Tein sen eteen talvella paljon töitä joka on tuottanut parempaa tulosta

Matias Honkala starttaa torstain kierrokselleen Vierumäellä klo 9.15 ja perjantaina 14.05.
KUVA: TEEMU TYRY

Honkala kuuluu 23-vuotiaana Challenge Touriin nuoriin pelaajiin, joista monilla kymmenillä on hänen tapaansa erinomaisia näyttöjä amatöörisarjoista.

Nousu pääkiertueelle ja menestykseen on kuluneen sanonnan mukaan pienestä kiinni ja vaikeasti ennustettavissa.

Kuvaavaa on sekin, että että kuuden vuoden takaisesta Euroopan Ryder Cup -joukkueen kuudesta juniorista Honkala on maailmanlistalla paras (689.)

Joukkueen pelaajista Norjan Kristoffer Reitan käväisi 2020 DP World Tourilla, mutta on valahtanut sen jälkeen Challenge Tourille ja jäänyt ilman menestystä, maailmanlistan sijoitus on tuhannennen heikommalla puolella.

”Miesten Ryder Cupiin pelaajaksi pääseminen olisi varsin siistiä. Pelaamisen taidosta on golfissa pitkälti kysymys. Pidän itseäni pelurina, joka kykenee tekemään hyvää tulosta. Henkinen kanttini lukeutuu vahvuuksiini”, Honkala jatkaa.

Keskiviikon pro-amissa hän iski taululle tuloksen 68,-4.

”Se tuli varsin vaivatta ja antoi lisää itseluottamusta. Jos keli pysyy hyvänä, Vierumäellä pitääkin pelata reilusti alle parin menestyäkseen. Voittotulokseen vaikuttaa kentän kunnon lisäksi keli, joten sitä on vaikeaa ennakoida.”

Challenge Tourilla kiertäminen käy kukkaron päälle

Honkalalalla on haastajakiertueelle rajoitettu pelioikeus. Vierumäen kisan jälkeen kiertueella on vielä ennen finaalia yhdeksän kisaa. Näistä hän pääsee varmuudella seuraavan viikon Tanskan kisaan, muihin mahtuminen nykyisellä kategorialla on vielä ”hämärän peitossa.”

”Vierumäki on ainoa syyskauden kisojen kentistä, jolla olen aiemmin pelannut. Toki useilla muilla on tismalleen sama tilanne.”

”Erittäin raskasta tämän kiertueen pelaaminen on myös taloudellisesti. Kuluvalla kaudella kulut ovat matkailuboomin johdostakin entisestään entisestään nousseet. Viikonlopun kierrroksille selvinneistä toiseen puoliskoon jääminen tietää usein sitä, että viikon kulut ovat tuloja suuremmmat.”

Honkalan ja CT:n kautta pääkiertuelle hamuavien suomalaisten kauden tärkein viikonloppu, iso mahdollisuus on edessä.

Suomalaisista Honkalan (103.) edellä Tourin rahalistalla on uransa parhaan sijoituksen, kolmannen tilan Itävallassa saavuttanut Oliver Lindell (61.) Roope Kakon sijoitus on 110:s, Alex Hietalan 151:s ja Lauri Ruuskan 191:s.

Yhteen tai useampaan CT:n kisaan on edellä mainittujen lisäksi osallistunut viisi suomalaista pääsemättä jatkoon. Näiden joukossa on viidesti karsiutunut Vierumäki Finnish Challengen 2018 voittaja Kim Koivu, joka oli edellisviikon Finnish Tourin kisan sankari.

”Neljää onnistunutta kierrosta menestys ja voittotaistoon nouseminen vaatii. Pääkiertueelle nouseminen tämän kauden tulosten perusteella on tavoitteeni. Voittoa se suurella todennäköisyydellä vaatisi, lisäksi muita kärkipään sijoituksia”, Honkala toistaa tavoitteensa.

Nevas Golf on kuin toinen koti

Matias Honkala on pelannut ja edustanut kotikunnassaan Sipoon Söderkullassa sijaitsevaa Nevas Golfia koko uransa ajan.

”Menin kentälle vanhempieni perässä, ja sain varsin pienenä luvan kiertää kenttää heidän kanssaan. Siitä se lähti. Nevaksesta on tullut minulle kuin toinen koti. Ilmapiiri on erittäin hyvä, jonka luovat henkilökunta ja pelaajat yhdessä”, koko elämänsä ajan korkeintaan muutaman kilometrin päässä golfkeskuksesta asunut Honkala määrittää.

Nevas Golf tarjoaa 27-reikäisenä golfkeskuksena hyvät pelimahdollisuudet omille ja vieraspelaajille.
KUVA: NEVAS GOLF

”Matias on luonnollisesti Nevaksessa omille pelaajille ja etenkin junioreille esikuva jota kannustetaan ja seurataan. Hän on helposti lähestyttävä ja ystävällinen persoona, joka kuuluu kalustoon ja antaa sille paljon”, kiittelee vuodesta 2006 Nevaksessa työskennellyt palvelupäällikkö Riina Kinnunen.

Nevaksessa on panostettu erityisesti nuoriin pelaajiin kohdistuvaa markkinointia jo ennen koronakausia.

”Uskallan väittää, että olemme tällä saralla Suomessa ensimmäisiä. Suosituimpia tuotteita Nevaksessa ovatkin alle 29-vuotiaiden pelioikeudet ja greenfeet. Erityisen iloisia olemme tutkimustulosten lisäksi suorasta palautteesta, jossa saamme paljon tunnustusta positiivisesta ilmapiiristä, sekä siitä, että 27-reikäisenä pystymme tarjoamaan pelimahdollisuuksia sesonkienkin ollessa kuumimmillaan”, Kinnunen jatkaa.

Matias Honkalan lisäksi Nevas Golfin kasvatteja ovat pitkään Suomen ykköspelaajiin kuulunut Thomas Sundström, Linus Väisänen, sekä Alex Hietala, joka juniorivuosinaan oli Honkalan harjoitus- ja pelikaveri Nevaksessa.

Tulospalvelu Vierumäki Finnish Challenge

Etsi luettavaa