Hyppää sisältöön

Madalitso Muthiya jyrää Etelä-Afrikassa – siis kuka?

Madalitso Muthiya on aloittanut South African Openin loistavasti.

Sambian ykkösgolfarilla on aloittanut South African Openin suorastaan häikäisevästi.

Parhaillaan käynnissä olevassa South African Openissa pelataan parhaillaan toista kierrosta. Kärkipaikkaa pitää tällä hetkellä hallussaan todellinen yllätysnimi.

Vai onko joku kuullut ennen eilistä pelaajasta nimeltään Madalitso Muthiya. Torstaina huippukierroksen 63 pelannut Muthiya jatkoi tänään loistavia esityksiään, sillä hän iski tauluun tuloksen 68 (-3) ja johtaa kisaa kahdella lyönnillä yhteistuloksellaan -11.

Mutta kuka oikein on Madalitso Muthiya? Tämän verran hänestä tiedämme.

Ikää sambialaisella on 35 vuotta, joten mistään nuorukaisesta ei enää ole kysymys. Hänen paras saavutuksensa tähänastisella urallaan on vuonna 2016 otettu voitto Sunshine Tourilla.

European Tourilla Muthiya on pelannut satunnaisia kilpailuja, eikä menestys ole ollut kaksista. Suurin shekki on 7 800 euroa, jonka hän voitti kaksi vuotta sitten juuri South African Openista.

Muthiyan tähtihetkiin kuuluu myös osallistuminen US Openiin. Hän kuitenkin putosi cutista kahden kierroksen jälkeen pelattuaan tulokset 80 ja 81. Kisa pelattiin Winged Footin kentällä New Yorkissa.

Ikkuna rikki golfpallolla yhdeksänvuotiaana

Golfuransa Muthiya aloitti mielenkiintoisella tavalla yhdeksänvuotiaana vuonna 1992. Hänen isänsä pelasi golfia, ja hän kertoi lainanneensa veljensä kanssa salaa tämän mailoja. He löivät palloja pihanurmella ja leikin tiimellyksessä löivät pallolla ikkunan rikki.

”Isä houkutteli meidät tuolloin aloittamaan golfin”, Muthiya sanoi taannoin haastattelussa.

Hän sanoi, että hänen perheensä kuului tuolloin Sambiassa keskiluokkaan. He pelasivat Lusakassa eli Sambian pääkaupungissa, maan ykköskentällä. Hyvien peliesitystensä turvin hän sai stipendin Yhdysvaltoihin yliopistoon.

Myöhemmin hän pelasi myös kauden Kanadan kiertueella ja sittemmin myös Yhdysvaltain kakkoskiertueella, mutta suurta läpimurtoa ei koskaan tullut. Viimeiset vuodet hän on ollut Etelä-Afrikan Sunshine Tourin jäsen.

The Open paikka mahdollinen

Nyt Muthiyalla on tuhannen taalan paikka nousta suuren yleisön tietoisuuteen. Voitto Etelä-Afrikassa muuttaisi hänen elämänsä, sillä se takaisi hänelle paitsi osallistumisoikeuden European Tourille seuraavaksi kahdeksi vuodeksi. Lisäksi hän pääsisi mukaan ensi kesän The Open Championshipiin. South African Openissa kolmella pelaajalla on mahdollisuus saada paikka major-kisasta.

Matkaa on vielä pitkä, sillä kisaa on kaksi kierrosta käymättä, eikä esimerkiksi kisaa avauskierroksen jälkeen johtanut Louis Oosthuizen ole vielä edes ehtinyt startata toiselle kierrokselleen.

”Olen tyytyväinen siihen, kuinka aloitin kilpailun. Käytin hyväkseni mahdollisuudet, joita sain ja löin palloa nätisti”, Muthiya kommentoi European Tourin sivuilla eilen.

Toivottavasti Muthiya jatkaa loistavia otteitaan kisan loppuun saakka. Se olisi käsittämättömän hieno tuhkimotarina. Tuoreella maailmanlistalla Muthiya on sijalla 1330.

Tulospalvelu

European Tourin näyttää suorana lähetyksenä Viasat ja Viaplay

Etsi luettavaa