Hyppää sisältöön

Maalaistyttö lähtee maailmalle – Krista Junkkarin mailanpäässä hurja vauhti

Krista Junkkari viritteli ennen Messilän kisaa puttiaan kuntoon maajoukkuevalmentaja Pasi Purhosen avustuksella

Koski-Golfia edustava 19-vuotias Junkkari hakee seuraavalla viikolla menestystä Ladies’ British Open Amateur Championshipissa yhdessä kuuden muun suomalaisamatöörin kanssa.

Messilän harjoitusviheriöllä ahersi keskiviikkona ennen kisaa pitkiä ajanjaksoja Krista Junkkari, joka on nopeaan tahtiin noussut parhaiden amatööripelaajien joukkoon. Tasoitus on plussan puolella (+0,5), ansiolistalla jo kaksi 18-vuotiaiden mestaruutta, naisten reikäpelihopeaa, sekä British Girls-kisasta yhdeksäs sija.

”Vahvuuteni on pitkälyöntisyys, raudoillakin olen tarkka. Puttipelissä on paljon parantamista, sitä tässä nytkin hiotaan”, Krista Junkkari perusteli pitkää harjoitussessiotaann kulmarauta kädessä.

Junkkari aloitti golfin tosissaan 12-vuotiaana. Ennen tätä hän oli jo kymmenvuotiaana käynyt kokeilemassa pallonlyöntiä. 

Krista Junkkari lähti Messilän kisaan perustellusti hakemaan menestystä, sillä edellisvuoden kisassa hän oli lopullisella tuloslistalla 14:s. Tällä kerralla tuloksena oli kuitenkin karsiutuminen, joka antoi pidemmän valmistautumisajan Ladies’ British Open Amateur Championshipiiin. Matka Pohjois-Irlannissa Royal County Downin kentällä pelattavaan kisaan käynnistyi sunnuntaiaamuna.

Royal County Down on avattu vuonna 1893, se isännöi varsin usein merkittäviä amatöörikisoja

Royal County Down on avattu vuonna 1893, se isännöi varsin usein merkittäviä amatöörikisoja

GETTY IMAGES

Tuoreella ylioppilaalla on tulevaisuuden suunnitelmat selvillä.

”Nyt keskityn täysillä golfiin, kansainvälisiin ja kansallisiin kisoihin. Elokuussa suuntan Pohjois-Carolinaan,  Unversity of North Carolina on opinahjoni seuraavat neljä vuotta. Opiskelujen jälkeen toivon olevani valmis ammattilaisuuteen ja kehittymään pääkiertueiden menestyväksi pelaajaksi”, Junkkari määrittää.

Aiemmin pianonsoittoa ja käsitöitä harrastanut Junkkari on huipulle pyrkivistä naispelaajista poikkeus myös asuinpaikkansa suhteen.

”Koti on maalla, metsän keskellä Elimäellä, josta  ajaa Koski-Golfin kentälle puolisen tuntia. Maatilan tyttö minä olen, vaikka kotieläimiä tai perinteistä maanviljelystoimintaa meillä ei olekaan. Isä on putkimies ja äiti pyörittää viinitilaa”, Junkkari taustoittaa.

”Golfista on kasvanut mun juttuni, elämäntapa. Tykkään treenata ja pelata, olen sosiaalinen. En hae lajista mitään gloriaa tai omakohtaista kuuluisuutta, peli on yksinkertaisesti  vaan vienyt minut mennessään.”

Junkkari lukeutuu suomalaisnaisista pitkälyöntisimpien ryhmään. Tästä kertoo myös Trackmanilla mitattu mailanpään vauhti.

”Kentälä se on normaalisti 98-99 mailia tunnissa, ennätys taitaa olla tasan sata. Golfissa kuitenkin pitää saada kaikki perusasiat toimimaan, siksi minä keskityn nyt putin kehittämiseen”, hän järkeilee.

 

Teemu Tyry

Ladies’ British Open Amateur Championshipiin (11.-15.6). otetttin mukaan 144 pelaajaa,  joiden joukossa on peräti seitsemän suomalaista.

Kaksi ensimmäistä kierrosta pelataan lyöntipeliä, jonka jälkeen 64 parasta jatkavat reikäpeleihin. Finaaliin asti selviävillä on edessään todellinen hevoskuuri, kolmena päivänä kuusi 18 reikäistä ottelua.

Lopullinen ykkönen pääsee mukaan British Openiin, US Openiin, Evian Championshipiin sekä Augustassa pelattavaan maailman parhaiden amatöörien kisaan.

Ruotsalaiset ovat voittaneet kisan 2000-luvulla neljä kertaa, Louise Stahle näistä kahdesti.

Anna Backman oli kaudella 2017 semifinaalissa, jossa hän hävisi lopulliselle voittajalle Leona Maguirelle luvuin 3/2.

Suomalaiset Ladies´British Amateur Championshipissa:

Anna Backman, Daniela Barrett, Krista Junkkari, Elina Saksa, Kiira Riihijärvi, Kerttu Hiltunen, Emilia Tukiainen

Etsi luettavaa