Hyppää sisältöön

Maailman paras paljasti yllättävän faktan itsestään: ”Katson jokaisen opetusvideon, jonka saan käsiini”

Jon Rahm kertoi hyvin avoimesti ajatuksistaan No Laying Up -podcastissa viime viikolla.

Onko sinua varoitettu siitä, ettei internetistä kannata katsoa svingivideoita. Se ei ehkä ole yhtä vaarallista kuin luullaan, sillä näin tekee myös Jon Rahm. Hän tosin katsoo videot usein ilman ääntä.

Maailmanlistan ykkönen Jon Rahm vieraili viime viikolla suositussa No Laying Up -podcastissa. Lähetyksessä hän paljasti yllättävän faktan itsestään.

”Olen golftieto- ja -tekniikkahullu. Katson jokaisen golfopetusvideon, jonka saan käsiini”, Rahm kertoi.

Hän kuitenkin korosti, että varsinkin huippupelaajien tekemiä videoita on syytä katsoa kriittisellä silmällä ja sisältöä hieman suodattaen.

”Kun kyse on pelaajista, jotka ovat saavuttaneet paljon ja ovat parhaita joillain pelin osa-alueilla, pitää erottaa se, mitä he sanovat ja mitä he ovat tekemässä. Usein näiden asioiden välillä on eroa”, Rahm muistutti.

Rahmilla on myös mielenkiintoinen tapa katsoa huippupelaajien videoita. Osittain johtuen juuri edellämainitusta syystä, hän katsoo videot usein siten, että äänet on laitettu pois.

”Usein se, mitä videoilla sanotaan ja tehdään, eivät lainkaan kohtaa”, Rahm sanoi.

”Ja syyllistyn todennäköisesti tähän itsekin. Se, mitä tunnemme tekevämme ei ole lainkaan sitä, mitä oikeasti teemme”, hän naurahti.

Sama asia eri tavalla selitettynä

Golfopettajien ja -valmentajien opetusvideoissa on puolestaan ollut mielenkiintoista huomata, että monet opettajat neuvovat tai avaavat täysin samoja svingin mekaniikkaa koskevia eri tavalla. Esimerkiksi golfopettajat voivat oppia videoita katsomalla sitä, että oppivat opettamaan pelaajia eri tavalla.

”Hyvä opettaja, kuten Butch Harmon, voi räätälöidä neuvonsa jollekin tietylle pelaajalle sopivaksi. Vastaavasti jos jollakulla opettajalla on vain yksi teoria tai tapa opettaa, se voikin toimia vain joillekin pelaajilla. Toiset pelaavat eivät voi joko toteuttaa asiaa tai ymmärrä, mitä opettaja on sanomassa”, Rahm korostaa.

Rahm antoi muutenkin hyviä vinkkejä siihen, kuinka opetusvideoita kannattaa katsoa. Hän esimerkiksi kehotti ihmisiä olemaan tarkkoina, kun he katsovat videota suoraan osumalinjan takaa. Jos kamera on vähänkin väärässä kohtaa eli ei täydellisesti linjan takana, kuva vääristyy.

Esimerkiksi kun viime vuonna eräs svingivideo Rahmin lyönnistä levisi maailmalle, näytti siltä kuin hänen svinginsä olisi kulkenut palloa kohti samalla tasolla kuin backsvingi. Rahmin mukaan näin ei kuitenkaan ole asian laita, vaan vääristymä johtui juuri siitä, ettei kamera ollut oikeassa kohtaa.

”On paljon pelaajia, joilla backsvingi ja downsvingi kulkevat lähempänä samaa tasoa”, hän muistutti.

Tällä Rahmin svingivideolla näkyy, kuinka maila tulee pallon huomattavasti enemmän sisältä kuin menee taakse:

”En mieti käsiä svingatessa”

Rahm myös kertoi siitä, kuinka ihmisten kehon mittasuhteet vaikuttavat paljon siihen, miten heidän on järkevä lyödä palloa teknisesti.

”Olen pitkä pelaaja, ja minulla on suhteessa pidemmät jalat kuin kädet. Seison sen vuoksi lähempänä palloa, jolloin maila menee pystymmin taakse. Tästä johtuen en voi tuoda mailaa takaisin pallolle yhtä paljon sisältä kuin pelaaja, joka seisoo kauempana pallosta”, hän avasi.

Joka tapauksessa Rahmin svingi on erittäin lyhyt ja kompakti. Monien mielestä yksi yksinkertaisimmista huippugolfarien parissa. Mies itse allekirjoittaa tämän väitteen.

”Perustan svingin yksinkertaisuuteen. En juurikaan ajattele, miten käteni liikkuvat svingissä, vaan enemmän sitä, kuinka vartalo kiertyy”, Rahm totesi.

Gary Player – ja Ben Hogankin – joskus sanoi, että jos käynnistät downsvingin lantiolla oikein, kädet putoavat oikeaan asentoon (slot) täydellisesti. Kun pääsen backsvingin yläasentoon, ajattelen vain lantiota ja annan vain mennä”, hän summasi omaa svingi filosofiaansa.

Voit kuunnella Rahmin haastattelun No Laying Up -podcastissa esimerkiksi Spotifyssä. Rahm puhuu haastattelussa myös siitä, millaista oli jatkaa kilpailua nopeasti isäksi tulon jälkeen.

Etsi luettavaa