Hyppää sisältöön

Lyötkö sateella normaalia lyhyempiä lyöntejä? – Sadepisaroiden vaikutus lyönnin pituuteen on luultua pienempi

Sadepisarat vaikuttavat pallon lentoon yllättävän vähän.

Sadepisarat vaikuttavat golfpallon lentoon yllättävän vähän. Mistä sitten johtuu, että sateella pallo ei lennä yhtä pitkälle kuin kuivalla säällä?

Golfin kokemusasiantuntijat eli klubigolfarit ovat huomanneet, että golfpallo ei mene vesisateella yhtä pitkälle kuin kuivalla säällä.

Voisi kuvitella, että looginen syy tälle olisi se, että vesipisarat hidastavat pallon menoa osuessaan palloon.

Tieteentekijät eivät tätä kuitenkaan allekirjoita. Itse asiassa alaspäin putoavat sadepisarat vaikuttavat pallon lentoon vain hyvin hyvin vähän.

Vuonna 2014 suomeksi ilmestyneen Golfin tiede -kirjan mukaan pallon osuminen yksittäiseen pisaraan hidastaa vauhtia vain tyypillisesti noin 0,013 m/s. Jos esimerkiksi pallon lähtönopeus on draiverilla luokkaa 70 m/s (157 mph), voidaan tehdä johtopäätös, ettei pisarat juurikaan merkittävästi vaikuta pallon kulkuun – rankkasade on tietysti asia erikseen.

Samaan aikaan kostealla ilmalla ilmanvastus on pienempi kuin kuivalla ilmalla, sillä vesihöyryn suhteellinen molekylaarinen paino on pienempi kuin muilla ilmassa olevilla molekyyleillä, mikä kompensoi sadepisaroiden vaikutustusta pallon lennon pituuteen.

Mistä sitten johtuu käsitys siitä, että sateella lyönnit ovat lyhyempiä kuin kuivalla säällä?

Yksi tekijä saattaa olla tuuli. Sateella yleensä myös tuulee kovempaa kuin kuivalla säällä. Toinen tekijä on tietenkin se, että sateella maa on märkä, jolloin pallo ei rulli yhtä pitkän matkan kuin kuivalla säällä.

Kirjan mukaan myös sateenpitävät vaatteet saattavat lyhentää lyöntien mittaa, koska sadevaatteet rajoittavat svingin liikerataa.

Sateella kannattaakin yrittää maksimoida lyönnin pituutta siten, että pyrkii lyömään palloa korkeammalla kaarella eli maksimoimalla ilmalento ja minimoimalle rullit.

Enemmän pallon lennon pituuteen vaikuttaa ilman lämpötila. Lämpimässä säässä on pienempi ilmantiheys ja sitä myötä ilmanvastus. 

Mitään tarkkaa lukua tästäkään on vaikea antaa, sillä vaikutus on usein pelaajakohtainen.

Etsi luettavaa