Hyppää sisältöön

Kysy säännöistä: Saako vapautua ilman rangaistusta, mikäli puttilinjalla viheriön edessä on kunnostettava alue?

Mikäli pallo ei ole viheriöllä, kunnostettavasta alueesta ei saa vapaata droppia, vaikka se olisi pelilinjalla.

Lukijaa mietityttää tilanne, jossa puttilinjalla pallon ja viheriön välissä on kunnostettava alue.

Pelaajan edessä juuri muutama metri ennen greeniä on muutaman neliön repair- eli kunnostettava alue. Pelaajan pallo ei ole kunnostettavalla alueella vaan sen takana, ja pelaaja haluaisi putata. Saako pelaaja siirtää pallon sivulle voidakseen putata kunnostettavan alueen ohi? Kunnostettava alue ei ulotu griinille eikä forelle. Muuttuuko tulkinta, jos kunnostettava alue olisi osittain griinillä tai forella?

Lyhyt vastaus kumpaankin kysymykseen on ei. Pelaajan on siis joko putattava kunnostettavan alueen poikki tai sitten chipattava sen yli. Ilman rangaistuslyöntejä palloa ei sivuun saa siirtää.

Kunnostettavaa aluetta kutsutaan golfin säännöissä epänormaaliksi kenttäolosuhteeksi, joita ovat myös eläimen kolot ja tilapäinen vesi. Samaa sääntöä sovelletaan myös kiinteään haittaan, kuten sadettimen kanteen. Epänormaalit kenttäolosuhteet on määritelty säännöissä kohdassa 16.

Sääntökohdassa 16.1a kerrotaan myös se, mitä tarkoittaa epänormaalin kenttäolosuhteen haittaaminen. Sääntöjen mukaista haittaamista tapahtuu, kun yksikin seuraavista asioista toteutuu:

  • Pelaajan pallo on epänormaalin kenttäolosuhteen sisällä tai päällä tai koskettaa sitä.
  • Epänormaali kenttäolosuhde vaikuttaa fyysisesti pelaajan aiotun lyöntiasennon alueeseen tai svingin vaatimaan tilaan.
  • Vain pallon ollessa viheriöllä epänormaalin kenttäolosuhteen, joka on viheriöllä tai sen ulkopuolella, katsotaan vaikuttavan pelilinjaan.

Ylläolevan listauksen kolmas kohta sulkee siis pois mahdollisuuden vapautua pelilinjalla olevasta kunnostettavasta alueesta tai muusta epänormaalista kenttäolosuhteesta pallon ollessa viheriön ulkopuolella.

Golfliiton sääntökouluttaja ja golftuomari Arto Teittinen huomauttaa, että tilanne muuttuu, jos pallo makaa viheriöllä ja puttilinjalla on epänormaali kenttäolosuhde. Silloin pelaaja voi siirtää pallon lähimpään täydellisen vapautumisen pisteeseen, ei kuitenkaan lähemmäksi reikää. Lähimmän täydellisen vapautumisen pisteen tulee olla joko viheriöllä tai yleisellä pelialueella.

Teittisen mukana paikallissäännöissä voidaan kuitenkin määritellä ns. kaksi kertaa kaksi -sääntö. Silloin haittaamiseksi katsotaan se, jos kiinteä haitta on pelaajan pelilinjalla, korkeintaan kahden mailanmitan päässä viheriön reunasta ja korkeintaan kahden mailanmitan päässä pallosta.

”Tämä sääntö on voimassa Golfliiton järjestämissä kilpailuissa”, Teittinen sanoo.

”Meillä (Golfliitolla) lisäyksenä on kuitenkin se, että pallon pitää olla lyhyeksi leikatulla alueella eli väylällä tai esiviheriöllä”, hän huomauttaa.

Kannattaa huomioida, että tämä mallipaikallissääntö ei koske kunnostettavaa aluetta, vaan ainoastaan kiinteitä haittoja. Se voidaan myös paikallissäännöissä rajata koskemaan myös pelkästään tiettyjä kiinteitä haittoja, kuten sadettimien kansia, tai tiettyjä reikiä.

Onko sinulla sääntöihin liittyvä pulma tai kysymys, johon haluaisit saada vastauksen? Siinä tapauksessa lähetä meille kuvaus tilanteesta ja kysymys osoitteeseen jussi(ät)gogolf.fi. Pyrimme vastaamaan mahdollisimman moneen kysymykseen sivuillamme.

Etsi luettavaa