Hyppää sisältöön

Lukijan sääntökysymys: Saako pallon tiiata uudelleen ilman rangaistusta, jos pallo jää teeboksiin?

Enää ei seuraa rangaistuslyöntiä, jos pallon tiiaa uudelleen epäonnistuneen lyönnin jälkeen – mikäli pallo jää tiiausalueelle. KUVA: GETTY IMAGES

Lukijakysymys koskettaa tällä kertaa tilannetta, jonka sääntötulkinta muuttui vuoden 2019 sääntöuudistuksen yhteydessä.

Eräs kaverini sanoi, että jos teeboksista lyö lyönnin ja pallo jää teeboksin sisään, pallon saa tiiata uudelleen ja silloin lähtee vasta toinen lyönti. Pitääkö väite paikkansa?

Tämä on erinomainen kysymys, joka vaatii aluksi tarkennuksen siitä, mitä kaverisi tarkoittaa tiiboksilla.

Jos hän tarkoittaa tiiboksilla koko tiiauspaikkaa eli lyhyeksi leikattua, jolle tiimerkit asetetaan, vastaus on ei. Mutta jos hän tiiboksilla tarkoittaa tiimerkkien rajaamaa tiiausaluetta, jonka sisältä avauslyönnin on tapahduttava, vastaus on kyllä. Eli tällöin pallon jäädessä tiiausalueelle, saa pallon asettaa tiin päälle uudelleen, eikä rangaistuslyöntiä seuraa.

Golfin säännöissä (6.2b) tiiausalue määritellään seuraavasti:

Tiiausalue on suorakulmainen ja kahden mailanmitan pituinen alue, jossa etureunan määrittää toimikunnan asettamien kahden tiimerkin etureuna, ja sivureunat määräytyvät tiimerkkien ulkoreunojen mukaan.

Toisin sanoen pelaaja voi asettaa pallon tiin päälle korkeintaan kahden mailanmitan verran taaksepäin tiimerkkien muodostamasta etureunasta. Oleellista on, että pallo on tiiausalueen sisällä. Pelaaja itse voi seistä alueen ulkopuolella.

Jos pelaaja lyö tarkoituksenaan osua palloon, ja maila esimerkiksi vain hipaisee palloa ja pudottaa pallon tiin päältä maahan, saa pelaa nostaa pallon uudestaan tiille, eikä rangaistuslyöntiä seuraa. Pelaaja saa lyödä uuden lyönnin tiin päältä rangaistuksetta myös silloin, jos pallo kimpoaa takaisin tiiausalueelle esimerkiksi puusta tai kivestä. Uutta palloa lyötäessä paikkaa on sallitua vaihtaa tiiausalueen sisällä. Molemmissa tapauksissa alkuperäinen lyönti lasketaan tietysti mukaan tulokseen.

Tämä Golfin sääntökirjasta löytyvä kuva määrittää erinomaisesti sen, milloin pallo on tiiausalueen sisällä – myös epäonnistuneen lyönnin jälkeen.

KUVA: GOLFIN SÄÄNNÖT

Sääntöjä kohtuullistettiin vuonna 2019

Tätä asiaa koskeva sääntömuutos astui voimaan vuonna 2019 tehdyssä suuressa sääntöuudistuksessa, jolloin muutettiin monia sellaisia sääntöjä, jotka koettiin epäreiluina. Samaan syssyyn haluttiin myös sujuvoittaa peliä.

Aikaisemmin esimerkiksi hutilyönnin seurauksena tiiltä pudonnut pallo oli pelissä, eikä sitä saanut laittaa tiin päälle uudelleen, vaan pallo oli pelattava paikaltaan. Uudelleen tiiaaminen katsottiin uuden pallon pelaamiseksi, mistä seurasi rangaistuslyönti.

”Ehkäpä tällä ollaan ajateltu sitä, että saadaan kaveri pois tiiausalueelta, että pääsee seuraavat ryhmä liikkeelle”, sääntöasiantuntija ja kokenut golftuomari Arto Teittinen sanoo.

Kysy meiltä säännöistä

Nimi
Kuvaile sääntötilanne napakasti mutta tarkasti. Pyrimme vastaamaan mahdollisimman moneen lukijakysymykseen.
Nimeäni saa käyttää jutun yhteydessä kysymyksen esittäjänä?

Etsi luettavaa