Hyppää sisältöön

LPGA:n pitkälyöntisin pommittaja: ”Lyön niin kovaa kuin pystyn”

Bianca Pagdaganan pelaa LPGA Tourilla ensimmäistä kauttaan

Nuori fillippiiniläistulokas ottaa Justin Thomasin tavoin maasta voimaa mättäessään avauksiaan 32 metriä pidemmälle kuin Matilda Castren.

Bianca Pagdanganan ei golfia seuraaville sano nimenä mitään. 22-vuotias filippiiniläinen opiskeli Arizonassa, pelasi kohtuullisen amatööriuran ja sai LPGA Tourin karsinnoista syksyllä 2019 Matilda Castrenin tavoin kortin pääkiertueelle.

Rikkonaisella kaudella hän on päässyt vasta neljään kisaaan mukaan,  paras sijoitus on 28:s. Pagdangana on  herättänyt huomiota pitkillä avauksillaan, nousten listaykköseksi lähes 261 metrisillä lyönneillään. 

Kärkikymmenikön muut pelaajat ovat jo ansioituneita Tourin tähtiä Lexi Thompsonin, Nelli Kordan, Jessica Kordan ja Anne Van Damin tavoin.

Fyysisillä mitoillaan Bianca Pagdanganan ei pääse pullistelemaan, kyseessä on varsin sorjarakenteinen neito.

GolfWeek-julkaisun haastattelussa filippiiniläinen yksinkertaistaa oman näkemyksensä pitkille avauksilleen.

”Minä pyrin lyömään palloa niin kovaa kuin pystyn ja se menee pitkälle.”

Videon hidastuksesta lyöntilinjan takaa Pagdanganin svingistä on vaikea hahmottaa mistä hän kovan vauhdin mailanpäähän taikoo.

Oheinen kuva osumahetkestä kertoo jopa enemmän.

Bianca Pagdanganan  totisesti vapauttaa voimaa maan kautta ylös ja eteen

Bianca Pagdanganan totisesti vapauttaa voimaa maan kautta ylös ja eteen

Getty Images

Pagdanganin vasen jalkaterä on perinteisestä svingistä poiketen kokonaan ilmassa. Filippiiniläinen ponnistaa downsvinginsa aikana vahvasti maasta paitsi eteen, myös ylös.

”Ylöspäin suuntautuva voima on avain pitkälyöntisyyteen. Vapauttamalla vasemman puolen eteen ja ylöspäin suuntautuvaan liikkeeseen yhdessä kiertymisen kanssa, osumahetkeen kehittyy maan kautta runsaasti voima”, yksinkertaistaa Golf.com-sivuston kanssa yhteistyötä tekevä valmentaja Jonathan Yarwood.

PGA Tourilla oiva esimerkki voiman vapauttamisesta  ylöspäin on Justin Thomas, joka myös fyysisen kokonsa puolesta on hyvä verrokki Pagdanganille. Thomasin vasemman puolen kiertyminen alta pois on ihailtavan upea, hänelläkin jalkaterä osumahetken kohdilla on osittain ilmassa.

LPGA Tourin tilastoissa Matilda Castren on avausten mitoissa 149:n pelaajan joukossa 72:s. Tilastoitujen draivien mittan on 32 metriä Pagdanganania lyhyempi, 229 metriä.

LPGA, draivitilasto

.

Etsi luettavaa