Hyppää sisältöön

Löytyykö Tommy Fleetwoodista leijonaa Ludvig Åbergin kukistamiseen? – Rory McIlroy antoi vinkkejä karheikosta lyömiseen

Tommy Fleetwood (vas.) on saanut Rory McIlroyn opein parempaa otetta Wentworthin karheikkoihin. PGA Tourilla tilastokärjeksi avausten osalta noussut Ludvig Åberg on kolmella ensimmäisellä kierroksella ollut yllättävän epävarma tiiauspaikoilta. KUVA: GETTY IMAGES

Tommy Fleetwoodilla on Wentworthissa mahdollisuus saavuttaa uransa merkittävin voitto. Viimeisen kierroksen epäonnistumisia suurella yleisön suosikilla on potentiaaliinsa nähden valtava määrä. Sunnuntaina Fleetwoodin henkistä kanttia mittaa ruotsalaissensaatio Ludvig Åberg.

Golfia seuraaville on sunnuntaina tarjolla DP World Tourin mehukkaimpiin lukeutuva finaalikierros Wentworthista, kiertueen maineikkaalta kotikentältä.

Ryder Cup -kapteeni Luke Donaldia käy kiittäminen siitä, että PGA Tourilla ensimmäisissä ammattilaiskisoissaan väläytellyt Ludvig Åberg suuntasi Donaldin kehotuksesta FedEx Cupin finaalit missattuaan Eurooppaan antamaan lisänäyttöjä Ryder Cupia varten.

Ludvig Åberg joutui lauantaina droppaamaan heikon avauksen jälkeen metsikössä, mutta siirtolyönnin jälkeenkin hän scramblasi tuloskorttiin par-nelosella bogeyn.

Hän onnistui tavoitteessaan sijoittumala Tsekissä neljänneksi ja kääntämällä Sveitsin kisan, Omega European Mastersin viimeisillä reiíllä voitokseen
Sunnuntain kierrokselle lähtiessään Åberg johtaa BMW Championshipia kahdella lyönnillä ennen pelikavereitaan Tommy Fleetwoodia ja Connor Symea.

Liiankin helppoa on tässä vaiheessa uskotella, että Åberg nappaisi jopa vaivattomasti toisen ykköstilan putkeen ensimmäisellä yrittämällään. Mahdollista se tietysti on, jopa ylivoimaiseen tapaan, mutta haastajia riittää.

Tommy Fleetwoodiin kohdistuvat suurimmat odotukset. Kotimaassaan Englannissa hän ei ole pääkiertueella voittanut. Ei myöskään PGA Tourilla.

Kylmä tosiasia on sekin, että Fleetwood on tilastojen perusteella ansainnut otsaansa leiman ”laatupelaaja, usein kärkipäässä, voittaminen on vaikeaa.”

Tommy Fleetwood pääkiertueilla:

  • kuusi voittoa: 2013 Skotlanti, 2017 Ranska, 2018 & 2019 Abu Dhabi, 2019 & 2022 Etelä-Afrikka
  • kakkostiloja 13 kertaa, näistä kaksi majoreissa, U.S Open 2018, The Open 2019
  • kolmantena yhdeksän kertaa
  • sijoilla 4-10 PGA Tourilla ja DP World Tourilla yhteensä 55 kertaa

Numerot osoittavat, että tiukkojen paikkojen kääntäminen omaksi eduksi on ollut Fleetwoodille todella työlästä. Edellisestä Euroopassa saavuttamastaan ykköstilasta on aikaa yli kuusi vuotta.

Tilastokärki voitottomien listalla PGA Tourilla

PGA Tourilla Fleetwood on metsästänyt menestystä vuosikausia saavuttamatta ykköstilaa. Hän nousi elokuun puolivälissä FedEx Cupin finaaleissa kahden listan kärkinimeksi.

Selvää on, että Fleetwoodin mielihalu on mahdollisimman pian saada nimensä pyyhittyä listoilta.

  • Ensimmäinen kiertueen pelaaja, joka on ansainnut yli 20 miljoonaa dollaria voittamatta yhtään kisaa
  • Eniten sijalukuja 2-5 (22) PGA Tourilla ilman voittoa 40 viimeisen kauden aikana

Rory McIlroy jakoi osaamistaan

Fleetwoodin kuntopuntari on osoittanut alkukesästä ylöspäin. Kahdeksassa viimeisessä kisassaan hän on sijoittunut kuudesti kymmenen joukkoon.

Canadian Openissa Fleetwood hävisi uusinnan Nick Taylorille, FedEx Cupin ensimmäisessä finaalissa sijoitus oli kolmas, U.S. Openissa viides ja The Openissa kymmenes.

Fleetwood oli selvä valinta Ryder Cupiin. Alkuviikosta ennen meneillään olevaa kisaa Euroopan joukkue teki pikavisiitin Roomaan hiomaan pelisuunnitelmia ja yhteishenkeä Marco Simone Golf & Country Clubille.

Vuoden 2014 sankari Rory McIlroy starttasi BMW PGA Championshipissa viimeiselle kierrokselleen 10 lyöntiä kisaa johtavaa Ludvig Åbergia jäljessä.

Rory McIlroy antoi minulle Roomassa vinkkejä siitä, kuinka pääsen tehokkaammin ulos normaalia pidemmästä karheikosta. Wentworthin raffit ovat monin paikoin hyvin vaikeita.”

”Neuvot olivat erinomaisia, olen päässyt niitä tässä kisassa jo käyttämään.”

Lauantain kierroksen jälkeen Tommy Fleetwood oli luottavainen mahdollisuuksiensa suhteen.

”Minulla oli paljon mahdollisuuksia parempaankin tulokseen. Kierros oli kuitenkin erinomainen, finaalikierrokselle saan monia positiivisia ajatuksia mukaani.”

Englantilaisyleisöllä on tuloslistan 11:n ensimmäisen pelaajan joukossa Fleetwoodin lisäksi neljä muutakin kotimaassaan pelaavaa suosikkia.

Katseet kohdistuvat kuitenkin ensisijaisesti Fleetwoodiin, jonka voitto synnyttäisi melkoisen kansanjuhlan Wentworthissa.

Sijalukua 66:s jakavista pelaajista Sami Välimäki lähtee kierrokselleen klo 11.30, Kalle Samooja 11.40

Kärkikolmikko Ludvig Åberg-Tommy Fleetwood-Connor Syme starttaa klo 12.30.

Elisa Viihde Viaplay näyttää BMW PGA Championshipin neljännen päivän suorana lähetyksenä.

Tulospalvelu

Etsi luettavaa