Hyppää sisältöön

Löytyykö Rose Zhangille pysäyttäjää Pebble Beachissa – eurooppalaisilla sankaruutta tarjolla U.S. Women´s Openissa

Rose Zhang voitti ensimmäisen ammattilaisena pelaamansa LPGA:n kisan, ja oli tämän jälkeen majorissa kahdeksas. Kuva: GETTY IMAGES

Edellisestä eurooppalaisen ykköstilasta U.S. Women´s Openissa on aikaa 17 vuotta. Pebble Beach Golf Linksilla torstai-iltana käynnistyvässä majorissa golfmedia USA:ssa rummuttaa vahvasti kuuman tulokkaan Rose Zhangin voiton puolesta.

LPGA:N ja USGA:n edustajat ovat jo vuosien ajan hehkuttaneet loppuviikon U.S. Women´s Openin merkitystä naisten kilpagolfin ja lajin kiinnostavuuden kannalta.

Kärkiä hehkutukseen ovat etenkin Pebble Beach Golf Linksin tarunomainen maine USA:n ”halutuimpana” golfkohteena, sekä palkintosumma, 10 miljoonaa dollaria.

Kolmanneksi vaikuttavaksi tekijäksi on viimeisten kuukausien ajan nostettu Rose Zhang, joka pitää hallussaan Pebble Beachin naisten kenttäennätystä 63,-8.

Tämän tuloksen hän teki syksyn 2022 viimeisessä yliopistokisassa, jonka voitti.

”En keskittynyt niinkään tulokseen, vaan siihen, että osuisin mahdollisimman moneen väylään ja viheriöön”, Zhang kertoi kenttäennätyksensä synnystä käynnistyvän kisan mediatilaisuudessa.

”Vasta kierroksen pelattuani kuulin, että olin osunut kaikkiin viheriöihin oikealla lyöntimäärällä. Pebble Beachilla tarkkuus etenkin lähestymisissä on arvossaan, jotta birdiepaikkoja avautuu riittävästi.”

Asemaa tukevat amatööriaikojen ylivertainen menestys yhdistettynä ammattilaisena saavuttamiinsa voittoon ja kahdeksanteen sijaan. Kahden vuoden opiskelujakso Kalifornian arvostetuimman golfarien jalostamon Stanford Universityn riveissä on arvostettu meriitti sekin, samoin se että kisa pelataan kotiosavaltiossa, jossa Zhang on asunut koko elämänsä.

Yliopistojen kisoissa kenttien viritykset saattavat poiketa merkittävästi helpommiksi LPGA:n ja etenkin U.S. Women´s Openin vastaavista, joten Zhangin tulosten arviointiin tulevassa kisassa kenttäennätys on vain pieni osanen.

Mitalin toinen puoli on se, että Zhang on uransa aikana jo pelannut yhdeksän major-turnausta, joissa hän on noussut kärkikymmenikköön vain viimeisessä, Women´s PGA:ssa. Sijoitus oli 8.

Paineet – jos Zhang sellaisia tuntee – ovat kauden kolmannessa majorissa 20-vuotiaan neidon harteilla melkoiset.

Suosikkien lista Zhangin jälkeen on varsin pitkä. Maailmanlistan ykkönen Jin Young Ko on paperilla kovin Zhang mukaanlukien.

Edellisestä eurooppalaisen voitosta 17 vuotta

Eurooppalaisista 12 ensimmäisen joukkoon mahtuu vain edellisessä majorissa kolmen kierroksen ajan vahvimmalta näyttänyt Leona Maguire, joka hyytyi pahasti finaalikierroksella. Irlantilainen on hilautunut eurooppalaisista ainoana maailmanlistan kärkikymmenikköön, vaikka voittaminen on osoittautunut hänelle LPGA:lla hyvin vaikeaksi.

LET:n kisoissa ammattilaisuransa ensimmäiset 23 kuukautta vahvasti esiintynyt Linn Grant ei ole USA:n kentille siirryttyään päässyt odotetulle tasolle. Grantin voitto ei olisi iso yllätys ainakaan eurooppalaisittain arvioituna.

Potentiaalisia menestyjiä ovat myös ensiluokkaisen onnistumisen kautta Carlota Ciganda, Georgia Hall, Anna Nordqvist ja Celine Boutier.

U.S. Women´s Open on ollut eurooppalaisille vaikea rasti. Vuodesta 1946 pelatun kilpailun eurooppalaisvoittajien kansallisuuksien ja voittajien nimiluettelo on lyhyt:

  • Kansallisuudet: Ranska, Englanti, Ruotsi
  • Voittajat: Annika Sörenstam (3), Liselotte Neumann, Laura Davies, Alison Nicholas, Catherine LaCoste

Ranskalaisamatööri Catherine LaCoste (1967) oli voittajista ensimmäinen.

Annika Sörenstam on palannut 50 vuotta täytettyään kisakentille paitsi ikäistensä majoreissa, myös avoimissa sarjoissa. Jatkoon pääsy U.S. Women´s Openissa olisi melkoinen uroteko ja yllätys.

Annika Sörenstam (1995,1996, 2006) on ainoana eurooppalaisena yltänyt voittoon useammin kuin yhden kerran.

Hän on myös viimeisin pokaalia nostanut eurooppalainen. Sörenstam sai erikoiskutsun kisaan, ja pelaa kaksi ensimmäistä kierrostaan kilpailu-uransa viimeisessä tapahtumssa jäähyväiset jättävän Michelle Wien kanssa.

U.S. Women´s Open käynnistyy torstaina klo 17.00 Suomen aikaa.

Elisa Viihde Viaplay ja V Sport Golf näyttävät kaikki neljä kierrosta suorana.

Starttiajat torstaina

Etsi luettavaa