Hyppää sisältöön

LIV Golf suunnittelee omaa kiertuetta naisille: ”Selvitämme tämän kauden jälkeen miltä pohjalta lähdemme liikkeelle”

Greg Norman (vas.) ja LIV Golfin 48 pelaajaa näyttävät loppuviikosta taitojaan Australian Adelaidessa. Oikealla Cameron Smith. Kuva: Getty Images

Kalenterivuoden 2023 neljän ensimmäisen kuukauden aikana LPGA:n kisojen palkintopotti on vain murusia PGA Tourin vastaavasta. LIV Golfin pomo Greg Norman muistutti torstaina miesten kisan mediatilaisuudessa Australiassa Saudi-Arabian valtionhallinnon rahoittaman säätiön suunnittelevan omaa kiertuetta naisille.

PGA Tourin on vastannut LIV Golfin haasteeseen maailmanhuippujen sieluista korottamalla mojovasti palkintopottejaan. 20 miljoonan dollarin tai suurempia kisoja on 11. Neljän ensimmäisen kuukauden aikana niitä on pelattu kuusi.

Players Championshipissa potti oli 25 miljoonaa. Kuvaavaa kehitykselle on se, että The Mastersissa 18 miljoonan dollarin jako on neljän kuukauden jaksossa seitsemänneksi suurin!

Naisten golfissa ylivertainen markkinajohtaja ilman haastajaa on perustamisestaan asti ollut LPGA.

Kun miesten ja naisten pääkiertueiden palkintorahat vuoden neljän ensimmäisen kuukauden ajalta otetaan vertailuun, sukupuolten välinen tasa-arvo tavoitteena on huomattavasti aiempaa tilannetta kauempana oleva toiveuni.

Meneillään olevassa The Chevron Championshipissa neljä kierrosta pelaavien kesken jaetaan 5.1 miljoonaa dollaria. Toiseksi suurimmassa kisassa potti on ”vaivaiset” kaksi miljoonaa.

PGA Tourin ja LPGA:n kilpailujen palkintopotit tammikuu-huhtikuu 2023

Kiertuekilpailujen määräpienin palkintopotti dollareinasuurin palkintopotti dollareinapalkintorahat yhteensä , dollareina
LPGA71 500 000 5 100 000 15 600 000
PGA TOUR183 800 00025 000 000223 200 000
  • Naisten kiertueella tammi-huhtikuussa kisojen määrä jää alle 40 prosentin miesten vastaavasta
  • LPGA:lla keskimääräinen palkintosumma on 2,28 miljoonaa taalaa
  • PGA Tourilla keskimääräinen palkintosumma on 5,5 kertainen, 12,4 miljoonaa taalaa
  • Palkintorahojen kokonaissummassa naisten ansaitsema dollarimäärä on tammi-huhtikuussa 6,6 % miesten vastaavasta
  • LPGA:lla pelataan koko kaudella yhteensä 34 kilpailua, PGA Tourilla 54.

Kelpaako markkinarakoon saudi-arabialainen raha?

LET on tehnyt jo vuosien ajan yhteistyötä Saudi Arabia Public Fundin kanssa.

Se rahoittaa Aramco Team Seriesien miljoonan dollarin kisoja, sekä kuluvalla kaudella pottinsa viiteen miljoonaan taalaan nostanutta Aramco Saudi Ladies Internationalia. Erittäin merkityksellistä tässä kisassa on se, että potti sama kuin miesten vastaavassa kisassa.

LET:n pelaajien lisäksi LPGA:n supertähtiä Nelly Kordan, Lexi Thompsonin ja Lydia Kon johdolla on ollut useissa Saudien isännöimissä tapahtumissa. Kyseisille tähdille on maksettu ja maksetaan tulevissa kisoissa varsin suuria starttirahoja osallistumisesta.

”Päättynyt kausi (2022) oli LIV Golfin osalta beta-versio. Tällä ja tulevalla kaudella selvitämme miltä pohjalta viemme toimintaa eteenpäin. Naisten kiertueen perustaminen on suunnitelmissamme korvamerkittynä”, Norman muistutti antamatta hankkeesta tarkempaa tietoa tai aikataulutusta.

Julkista tietoa on, että LPGA ja LIV Golf ovat käyneet neuvotteluja yhteistyön aloittamisesta. LPGA:n komissaari Mollie Marcoux on puhunut hyvin diplomaattisin sanankääntein tulevaisuudesta, jossa tähdet voisivat kilpailla LPGA:n ohella tapahtumissa, jotka olisivat Saudi-Arabian rahoittamia.

Alkuvuoden rahapottien välinen syvä kuilu LPGA:n ja PGA Tourin kisojen välillä tullee vauhdittamaan muutoksia.
PGA Tourin 2022-23 kalenterissa on 54 kisaa, LPGA:lla vain 34.

LIV Golfin Adelaiden kilpailussa on henkilökohtaisen sarjan voittaja käytännössä selvilllä jo ennen viimeistä kierrosta. Talor Gooch on pelannut tulokset 62-62,-20 ja johtaa toista sijaa jakavia kymmenellä lyönnillä.

Tulospalvelu

N

V

Etsi luettavaa