Hyppää sisältöön

Lissabonin auringossa golf maistuu

Clube de Golf do Estoril GoGolf

Lissabonin alueen golfrintama on ollut viime ajat hyvässä nosteessa ja kehuja on sadellut ympäriinsä. Selvitimme pitääkö puheet paikkansa saadessamme kutsun lähteä tutustumaan Lissabonin golfrannikon tarjontaan.

Lissabonin golfrannikko voitti tänä vuonna kansainvälisen golfmatkanjärjestäjien yhdistyksen IAGTOn arvostetun parhaan eurooppalaisen golfkohteen palkinnon. Sitä edellinen voitto tuli vuonna 2007.

Lissabon on onnistunut kahmimaan myös oman osuutensa Turkissa käyvistä golfturisteista, kun Turkin golfkohteiden suuri sukellus on jatkunut johtuen maan epävakaista olosuhteista.

Kaikesta tästä huolimatta keväällä TAP typisti suorien lentojensa määrän Helsingistä Lissaboniin yhteen ainoaan lentoon, joka sekin operoi väliä todella aikaisella aamulennolla.

Toivottavaa on, että Helsingille avataan uusi yhteys, sillä muuten Lissabonin alue tulee menettämään lukuisia potentiaalisia suomalaisia golfturisteja.

Quinta da Marinha

Tunnetun Robert Trent Jonesin käsialaa oleva Quinta da Marinha on ehtinyt jo 32 vuoden ikään.

Kenttä on keltaisilta miellyttävä noin 5900-metrinen puistokenttä. Tunnusomaisia piirteitä ovat lähes kaikkia väyliä reunustavat pinjametsiköt ja laajalti korotetut viheriöt, jotka tekevät lähestymisistä kimurantimpia.

Upein väylä on kiistatta kolmas reikä, joka on ujosti oikealle kaartuva lyhyehkö dogleg par 4. Lähestymisessä avautuu ainutlaatuinen näkymä Atlantin valtamerelle, joka loistaa lievästi nostetun griinin taustalla.

Koska kenttä on osittain hyvin lähellä merta, tuuli voi oletettavasti nousta suureenkin rooliin kesken kaiken.

Quinta da Marinha GoGolf

Quinta da Marinha GoGolf

Clube de Golf do Estoril

Alunperin yhdeksänreikäiseksi jo vuonna 1929 vihkitty, mutta lopulta virallisesti 1945 avattu 27-reikäiseksi kasvanut Clube de Golf do Estoril on yksi koko Portugalin vanhimpia golfklubeja.

Estoril sijaitsee vain 25 minuutin päästä Lissabonista Cascaisin vieressä.

Paikan päällä klubitalolla kaikesta huokuu arvokas ja vaalittu historia sekä asiat hoituu todella tyylikkäästi.

Mackenzie Rossin suunnittelema 18-reikäinen Estoril on mäkimaastossa kulkeva metsäkenttä.

Kenttä vaatii tarkkuutta tiibokseista, mutta rokottaa pelaajaa kuitenkin vasta kunnolla vinoista lyönneistä, sillä raffit eivät ole pahat. Muutama ylimääräinen pallo bägiin ei ole huono idea, jos on lähdössä selättämään Estorilia ensi kertaa.

Estorilin par on 69 vain kahdella par viitosella ja peräti viidellä par kolmosella, mikä tekee siitä myös harvinaislaatuisen. Siksi keltaisilta mittaa on vain 4900 metriä, mutta sen minkä kenttä häviää pituudessa se paikkaa avausten vaikeudella ja griinien muodoilla.

Griinit ovat muotoiltu suuria loivia muotoja käyttäen ja niiden samettiset pinnat takaavat sen, että niillä pelaaminen on sopivan haastavaa, mutta nautinnollista.

Clube de Golf do Estoril GoGolf

Clube de Golf do Estoril GoGolf

Troia Golf

1980 avattu 18-reikäinen Troia Golf on Robert Trent Jonesin luomus, joka valittiin vuonna 2011 Golf Worldin listalla Manner-Euroopan 32. parhaaksi.

Troia sijaitsee alle tunnin ajomatkan päästä Lissabonista. Setubalissa majoittuvien kannattaa käyttää puolestaan autolauttaa, joka operoi tunnin välein Setubalista Troiaan.

Championship-statuksella varustettu kenttä koki perusparannuksen 2008 ja samassa pelaajat saivat myös uuden upean klubitalon.

Alunperin luonnonsuojelualueelle rakennettu Troia on rakennettu hiekkadyynien ja aluskasvillisuuden sekaan luontoa ja sen monipuolisuutta arvostaen ja hyödyntäen. Siksi kenttä näyttää siltä ikään kuin se olisi osa luontoa, mikä on aina hyvä asia.

Pelattavuudeltaan Troia on parhaasta päästä, sillä raffien jälkeen vastassa on melkein poikkeuksetta hiekkaa vastaanottamassa palloja, mikä helpottaa niiden löytämistä.

Kenttä ei ole pitkä miehille (5800 metriä) eikä naisille ( 4800 metriä), vaan haastaa jälleen pelaajan eniten griinien läheisyydessä ja itse viheriöillä.

Troiasta löytyy monta mestarillista väylää, mutta yksi on ylitse muiden. Kolmas reikä on hurmaava keskipitkä par 4, jonka koko vasenta laittaa koristaa kultaiset hiekkadyynit ja niiden vieressä kimmalteleva Atlantin valtameri. Itse Trent Joneskin on valinnut nimenomaan kolmannen reiän hänen 18 parhaan suunnittelemansa väylien joukkoon.

Troia Golf GoGolf

Troia Golf GoGolf

Summattuna kaikkien kenttien laatu on priimaa, mihin yhdistää vielä portugalilaisen ystävällisen ja asiantuntevan palvelun, niin eihän siitä lomagolf enää juuri voi parantua.

Majoittuminen ja säät

Cascaisissa majoituimme Sheraton Cascais Resortiin, joka on kivenheiton päässä Quinta da Marinhasta. Sheraton saa suosittelumme.

Setubalissa majoitumme Luna Esperanca kaupunkihotelliin, josta oli 5 minuutin matka lautalle. Yhteensä noin puolessa tunnissa olimme kentällä Troiassa. Sijainti on hyvä Troiaan nähden, mutta muuten hotelli on moitteeton kolmen tähden hotelli.

Lissaboniin majoittuvalle suosittelemme Tivoli Lisboaa, joka on yksi kaupungin hienoimpia viiden tähden kaupunkihotelleja. Sijainti on loistava kuuluisan Avenida da Liberdaden varrella. Hotellin kattobaari on mieletön paikka rentoutua ja nauttia Lissabonin tunnelmasta.

Toukokuun puolessa välissä säät oli optimaaliset golfille joskin viimeisenä päivänä lämpömittari kohosi jo yli 25 asteen.

Golfari viihtyy kohteessa parhaiten helmi-toukokuu-akselilla, kun ei ole vielä liian kuumaa ja syksyllä puolestaan syys-lokakuussa.


Quinta da Marinha

Reikiä: 18 Par: 71
Tasoitusvaatimus HCP: miehet 28 / naiset 36
Green feet: arkisin ja viikonloppuisin 95 €

Nettisivut: http://www.quintadamarinha.com/en/Golf/Course.aspx

Clube de Golf do Estoril

Tasoitusvaatimus HCP: miehet 28 / naiset 36
Reikiä: 18 Par :69
Green feet: Arkisin 67 €, viikonloppuisin 76 €.

Nettisivut: www.clubegolfestoril.com/en/

Troia Golf

Reikiä: 18 Par: 72
Tasoitusvaatimus HCP: miehet 36 / naiset 36
Green feet: Arkisin 85 €, viikonloppuisin 102 €

Nettisivut: www.troiagolf.com/en/


 

Etsi luettavaa