Hyppää sisältöön

Lisää kontrollia ja puhtaita osumia – näin parannat ranteiden ja vartalon yhteistoimintaa

Ranteiden ja vartalon yhteistoiminta on tärkeä tekijä svingissä. Tässä jutussa GoGolfin päävalmentaja Timo Karvinen antaa vinkkejä tähän lyöntien laatua parantavaan osa-alueeseen.

Ranteiden ja vartalon yhteistoiminta takaa puhtaan ja tehokkaan osuman sekä lisää lavan asennon kontrollia eli kehittää molempia tekijöitä, joita golflyönnissä harjoittelemme: pituutta ja tarkkuutta.

Oikean suuntainen ranteiden toiminta

Vasen käsi kontrolloi lavan asentoa ja oikea ranne osuman painetta. Ranteet toimivat kuitenkin yhteisenä yksikkönä mailan varren eri puolilla. Pyri pitämään vasemman ranteen kulma muuttumattomana (vas.) ja taita oikeaa rannetta kämmenselästä.

Jos vasen ranne taittuu kämmenselästä (oik.), se muuttaa lavan asentoa ja lisää mailan nostokulmaa avaten lapaa.

Kontrolloi ranteen asentoa

Ranteiden kulma kääntyy hyvissä ajoin ennen taakseviennin huippua. Säillytä taakseviennin puolivälissä saavuttamasi kulma yläasentoon saakka lisäämättä kulmaa.

Liiallinen kulman lisääminen johtaa vasemman ranteen kääntymiseen kämmenselästä.

Säännöllisin väliajoin on syytä toistaa harjoite, jossa pysäytät mailan taakseviennin puoliväliin ja yläasentoon tarkistaen, että vasen kämmenselkä on lähes suora ja oikea taittunut kämmenselästä.

Lyö kropalla läpi

Vajaan svingin harjoite auttaa hahmottamaan osuman ja läpiviennin asennot sekä käsien että mailan osalta. Aloita normaalista alkuasennosta, minkä jälkeen liikkeellelähdössä kädet painetaan vahvasti pallon etupuolelle. Oikea ranne taittuu ja vartalon linjat aukeaa.

Svingaa puoliväliin, josta lyödään läpi.

Läpivientiä johtaa vahva vartalon kierto johtaen käsivarsien ojentumiseen. Lyönti päättyy asentoon, jossa kämmenet ja lapa ovat kehon etupuolella ja lavan etureuna suorassa kulmassa hartialinjaan nähden.

Timo Karvinen valmentaa ja opettaa talvisin GoGolf Loungessa Espoon Kerassa ja kesäisin GoGolf Rangella Leppävaarassa sekä Vuosaari Links -kentällä. Osoitteessa golfvalmennus.fi lisätietoa Timon ja muiden GoGolf-valmentajien opetustarjonnasta.

Etsi luettavaa