Linn Grant teki naisgolfin historiaa Halmstadissa: ”Poikaystävä piti minut kierroksen aikana rauhallisena”

Annika Sörenstam (vas.) pelasi kaksi ensimmäistä kierrosta yhdessä Linn Grantin kanssa, Henrik Stenson oli sunnuntaina muiden pelaajien tavoin aseeton nuoren komeetan karatessa omile luvuilleen.KUVA: GETTY IMAGES

Viikon kuluttua 23 vuotta täyttävä Linn Grant on ensimmmäinen naispuolinen DP World Tourin voittaja. Sunnuntaista muodostui Halmstad Golfklubbilla täydellinen yhden naisen show. Toista sijaa jakaneet Henrik Stenson ja Marc Warren jäivät yhdeksän lyönnin päähän, naisten sarjan seuraavaksi paras jäi 14 lyöntiä Grantista.

Linn Grant saavutti jo kuudennen voittonsa kymmenen kuukauden mittaisen ammattilaisuransa aikana.

LET:lla (2) Etelä-Afrikassa (2) ja Let Access Seriesin ykköstilojen jälkeen sunnuntainen voitto Volvo Car Scandinavian Miixed -kisassa on omassa luokassaan ja jää historiaan.

Grant on ensimmäinen nainen maailmassa ja Euroopassa, joka on voittanut miesten ja naisten yhteisen pääkiertueiden kisan.

Ykköstila tuli lisäksi hänen kotimaassaan, lähes kotinurkilla ja yhdeksän lyönnin erolla seuraaviin.

Seuraavaksi parhaita naisia (sijaluku 15.) Grant jätti 14 lyöntiä neljän kierroksen aikana.

Naisten kärkikymmenikköön yltäneitä pelaajia Grant kylvetti keskimäärin 17,3 lyönnin edestä.

Vastaavaa ylivoimaa LET:n pelaajien kesken on ei ole koettu todella pitkään aikaan, tuskin vuosikymmeniin

Palkintorahaa hän saa 319 000 euroa ja nousee ensimmäistä kertaa urallaan maailmanlistan sadan ensimmäisen joukkoon.

Samaan voittotahtiin ei yltänyt uran alkuvaiheilla edes Annika Sörenstam.

Grant johti ennen viimeistä kierrosta kahdella lyönnillä. Jo lauantaina hän oli pelannut bogittoman tuloksen (66,-6).

Sunnuntaina hänen pelikaverinsa Jason Scrivener sai huomata Grantin karanneen jo kuuden reiän jälkeen seitsemän lyönnin päähän viiden birdiensä avittamana.

Hurmiossa pelannut Linn ei katsonut taululle

”Poikaystäväni (caddie) Pontus piti minut neljännen kierroksen aikana rauhallisena. En katsonut tulostaulle. Vasta väylällä 13 näin tilanteen. Kuvittelin johtaneeni 2-3 lyönnin marginaalilla. Eroa oli kuitenkin jo kahdeksan lyöntiä”, viikonloppuna yhteensä 14 alle parin pelannut Grant kertoi.

Kierrokselle kolmannelta sijalta lähtenyt Henrik Stenson ei myöskään saanut jalkaa kaasulle ennen kisan ratkeamista.

Bogilla päivänsä aloittanut Ryder Cup -kapteeni teki ensimmäisen birdiensä reiällä numero 11. Grant onnistui samalla viheriöllä seitsemännen kerran, ja oli jo kymmenen lyöntiä Stensonia edellä.

Stensonille riitti lopulta kunniakkaaseen, jaettuun kakkostilaan birdiet kahdella viimeisellä.

Linn Grantilla on edellissyksyn karsinnoista saatu pelioikeus LPGA:lle, jota hän ei kuitenkaan tällä kaudella ole vielä käyttänyt.

Seuraavan kisansa hän pelaa alkavalla viikolla Lontoossa, jossa on vuorossa Saudi-Arabian rahoittaman Aramco Seriesin yhdistetty joukkue- ja henkilökohtainen kilpailu.

Noora Komulaisella upea startti päivään

Ainoana suomalaisena jatkoon päässyt Noora Komulainen (-4) aloitti sunnuntain kierroksensa ennätystahtiin. Ensimmäisen viiden reiän aikana hän teki eaglen ja kolme birdietä. Terä kuitenkin tylsyi, loput 13 reikää vaativat viisi ylilmääräistä lyöntiä.

Lopullinen sijoitus oli kuitenkin 37:s, LET:n keskinäisissä Komulaisen sijoitukseksi tuli 11.