Hyppää sisältöön

Linn Grant LET:n kuningatar – ruotsalaispelaajat muodostavat Solheim Cup -joukkueen rungon

Linn Grant (kesk.) on yleisin veikkaus seuraavaksi ruotsalaiseksi major-voittajaksi. Annika Sörenstamilla major-titteleitä on kymmenen, Henrik Stensonilla yksi. KUVA: GETTY IMAGES

Caroline Hedwall voitti LET:n päätöskilpailun Espanjan Aurinkorannikolla ja Linn Grant kokonaiskilpailun, jossa Ruotsi otti peräti kolmoisvoiton. Ruotsalaisnaisten kausi LET:llä oli jättimenestys.

Ladies European Tourin päätöskilpailu, Andalucia Costa del Sol Open de Espana päättyi täydellisiin ruotsalaisjuhliin.

Jo toistakymmentä vuotta Euroopan parhaisiin pelaajiin ja Solheim Cupin sankareihin lukeutunut Caroline Hedwall ahkeroi neljä reikää uusinnassa, ennen kuin Sveitsin Morgane Metraux taipui kakkoseksi.

Caroline Hedwall ja hänen kilpakumppaninsa Morgane Metraux nostivat merkittävästi asemiaan taistelussa paikoista Solheim Cupiin Espanjan kisan menestyksillään.

Kärkitaistelussa olivat mukana myös Tourin ykköspelaajat Linn Grant ja Maja Stark, edellisen Solheim Cupin pistekuningatar Irlannin Leona Maguire sekä Espanjan Carlota Ciganda,

Suomalaiset jäivät 75 pelaajan kisassa kauas kärkiparista. Ursula Wikström (33.) jäi kärkiparille kierrosta kohden neljä lyöntiä. Tiia Koiviston sijoitus oli 35:s ja Noora Komulainen 56:s.

Race to Costa del Sol -rankingissa Koivisto oli parhaana suomalaisena 13:s ja Wikström 20:s.

Ruotsalaisilla vahva edustus Solheim Cupissa

Ruotsalaiset ovat edelläkävijöitä taidon ja tiedon jakamisessa seuraaville sukupolville. Maja Starkin (oik.) caddienä Irllannin kilpailussa oli seitsemän kertaa
Solheim Cupissa pelannut ja viidesti LPGA:lla voittanut Sophie Gustavson. KUVA: GETTY IMAGES

Syyskuussa 2023 Espanjan Aurinkorannikolla pelattavaan Solheim Cupiin on tarjolla ennätyksellisen runsaasti menestyneitä pelaajia. Hyvässä suhteessa aiemmin Solheim Cupissa kovuuttaan näyttäneitä sankareita sekä nuoria nousevia tähtiä.

Jo tässä vaiheessa on hyvin todennäköistä, että länsinaapurista joukkueeseen on tulossa neljä pelaajaa, mahdollisesti enemmänkin.

Ruotsalaispelaajat voittivat kauden mittaan LET:llä ennätyksellisesti yhdeksän kilpailua ja veivät myös pistelistan kolme ensimmäistä sijaa.

  • Linn Grantin (4 voittoa) arvokkain saavutus oli yltää ensimmäisenä naisena voittoon LET:n ja DP World Tourin yhteiskisassa Ruotsissa. Toiseksi jäi Henrik Stenson.
  • Maja Stark (3 voittoa) sai Irlannista voittamastaan LET:n ja LPGA:n yhteiskisasta pelioikeuden LPGA:lle.
  • Solheim Cupin vakiopelaajiin lukeutuva Anna Nordqvist kävi pokkaamassa Hollannin kisan voiton.
  • Caroline Hedwall väläytti osaamistaan kauden päätöskisan voitollaan.
Matilda Castren ja Madelene Sagström olivat isossa roolissa Euroopan saavuttaessa seitsemännen voittonsa USA:sta Solheim Cupissa syyskuussa 2021.
KUVA: GETTY IMAGES

Grant ja Stark ovat meneillään olevassa Solheim Cup -karsinnassa LET:n pistelistan kaksi ylivoimaista ykköstä. Mikäli he pelaavat edes osan tulevan kauden kisoista vanhalla mantereella, parivaljakko kuittaa todennnäköisesti vaivatta tarjolla olevat suorat paikat Euroopan joukkueeseen.

Kuusi seuraavaa paikkaa menevät maailmanlistan sijoitusten perusteella. Tälläkin listalla ruotsalaiset ovat todella vahvoilla.

Madelene Sagström (26.) on eurooppalaisista viides, Grant (27.) kuudes, Nordqvist (29.) seitsemäs ja Stark (38.) kahdeksas.

Kun oletusarvo on, että Grant ja Stark pääsevät joukkueeseen Costa del Sol rankingin kärkiparina, myös Nordqvistille avautuisi nykyisillä pisteillä suora paikka.

Ja vaikka ei aukeaisikaan, Euroopan aktiivipelaajista majoreisssakin menestyksekkäin ikoni olisi luonnollinen valinta villin kortin saajaksi.

Sagström on kulkenut viimeiset vuodet kentällä melkoisessa myötäisessä, hänen putoamisensa joukkueesta vaatisi melkoisen romahduksen kaudella 2023.

Kapteeni Suzann Pettersen valitsee lisäksi neljä pelaajaa. Maailmanlistan sijoitus on perinteisesti ollut villien korttien jakamisessa tärkeä mittari, joten ruotsalaisnelikko on todella vahvoilla.

Matilda Castren haastajan asemassa

Matilda Castrenilta odotetaan tulevalla kaudella kärkisijoituksia, jotta paikka Solheim Cupiin aukeaisi.
KUVA: PETRI TIMONEN

Edellisessä ottelusarjassa ratkaisevan pisteen Euroopalle kaksinpelin voitollaan tuonut Matilda Castren on tuoreimmalla maailmanlistalla 92:s. Hänen edellään on peräti 16 eurooppalaista.

Castren sai syksyllä 2021 pelattuun kisaan ansaitusti villin kortin. Hän oli karsinnan päättyessä maailmanlistalla tukevasti 50:n joukossa.

Ansiolistalla olivat tuoreina voitot San Fransiscosta ja Ruissalosta sekä toinen tila Teksasista, jossa edellä oli maailmanlistan pitkäaikainen ykkönen Jin Young Ko.

Kauteen 2023 Castren lähtee Solheim Cup -joukkueen paikkaan liittyen haastajan asemasta. Sijoituksia terävimpään kärkeen ja selkeää nousua maailmanlistalla tarvitaan.

Karsinta päättyy vasta elo-syyskuun vaihteessa, joten näyttöpaikkoja avautuu tavallisten kisojen lisäksi myös viidessä majorissa, joissa Castrenin menestys jäi tänä vuonna mainiota kautta 2021 vaisummaksi.

Euroopan Solheim Cup -joukkueessa on jo varmuudella Pohjoismaista kapteeni Suzann Pettersen, lähes varmasti apulaiskapteenin ja pelaajan tuplaroolia mielivä Anna Nordqvist, Linn Grant, Maja Stark sekä Madelene Sagström.

Vahvojen kandidaattien listalle voidaan perustellusti asettaa myös edellisessä ottelusarjassa mukana olleet Tanskan Nanne Koerstz Madsen ja Emily Kristen Pedersen, Matilda Castren sekä Caroline Hedwall.

33-vuotias Hedwall on juhlinut pitkällä urallaan seitsemän kertaa LET:n kisan voittoa.

Täysin mahdollista on se, että kapteenin lisäksi joukkueessa on kuusi, jopa seitsemän pelaajaa kolmesta eri Pohjoismaasta.

Järjestyksessään 18:s Solheim Cup pelataan Espanjan Aurinkorannikolla Finca Cortesin kentällä 22.–24. syyskuuta.

Ajankohta ja paikka kannattaa pistää mieleen, mikäli ajatus loistavan golfkisan seuraamisesta yhdistettynä omiin golfaktiviteetteihin kiinnostaa.

Andalucia Costa del Sol -rankingSolheim Cup, Euroopan joukkueen pistetilanne

Etsi luettavaa