Hyppää sisältöön

Links-golfin salat: Suosi rullaavaa chippiä, kun väylät ovat lyhyitä ja kovia

Vuosaaren kaltaisilla links-kentillä kannattaa suosia matalaa ja rullaavaa chippiä. KUVA: MARKUS SOMMERS

Links-golfissa kannattaa suosia rullaavaa chippiä, koska kovan alustan ja lyhyen ruohon takia palloa on vaikea saada pysähtymään alakierteen avulla.

Links-kentillä viheriöiden ympäristö poikkeaa merkittävästi muista golfkentistä. Pelipinnat ovat kovia ja mukailevat luontoa. Ruoho pidetään myös väylillä lyhyenä, jolloin pallo rullii pitkiä matkoja myös viheriön ulkopuolella.

Kumpuilevat maastonmuodot ja syvät bunkkerit vaikuttavat tapaan pelata ja edellyttävät monipuolista valikoimaa erilaisia lyöntejä. Siksi luovuuden on syytä antaa puhjeta kukkaan, sillä linkseillä kohdataan tilanteita, joista joudutaan selviytymään pelaamalla eli improvisoimalla erilaisia lyöntejä lähes lennosta.

Näin lyöt rullaavan chipin

Napakat ja nopeat pinnat mahdollistavat sen, että rullaavan chipin voi pudottaa maahan jo ennen viheriötä. Maanpinnan muoto koko matkalta pallon ja reiän välillä kannattaa lukea huolellisesti ja päättää pudotusalue sen mukaan, huomioiden tietysti lyönnissä käytettävä maila.

Mailaksi sopivat oikeastaan kaikki rautaviitosen ja -yhdeksikön väliltä. Pääasia on, että osaa pelata lyönnin ottamalla spinnin pois ja pitää lyhyen lentokaaren matalana ja menevänä.

Wedgejä ei kannata käyttää, koska ne tuottavat suuren nostokulman takia paljon spinniä ja nostavat pallon helposti haluttua korkeammalle. Lisäksi wedgen etureuna on usein hieman kohollaan, mikä vaikeuttaa hyvän osumaan saamista kovalta alustalta, koska pallon alle on vaikea päästä.

Rullaavan chipin alkuasennossa pallon paikka on takana sekä rintakehän painopiste ja kädet pallon etupuolella. Nämä kolme asiaa pienentävät lavan nostokulmaa osumahetkellä, jolloin pallo pysyy lähellä maan pintaa.

Itse liike kannattaa pyrkiä pitämään laajana, jossa ranteet vain myötäilevät hartioiden tuottamaa liikettä. Tällainen liike vähentää alakierteen määrää.

Matala chippi toimii linkseillä paremmin kuin korkea nosto.

Rullaavassa lyönnissä erityisen tärkeää on oppia visualisoimaan oikea pudotuspaikka pallolle ja pallon kulku siitä kohti reikää.

Matalan ja rullaavan chipin alkuasennossa pallon paikka on stanssissa takana. Painopiste ja kädet ovat pallon etupuolella.

Timo Karvinen valmentaa ja opettaa talvisin GoGolf Loungessa Espoon Kerassa ja kesäisin GoGolf Rangella Leppävaarassa sekä Vuosaari Links -kentällä. Osoitteessa golfvalmennus.fi lisätietoa Timon ja muiden GoGolf-valmentajien opetustarjonnasta.

Mainos

Pelaa links-golfia Suomessa

Hanki green fee- tai green fee -paketit edullisesti Vuosaari Links -kentälle GoGolf Shopista.

Etsi luettavaa