Hyppää sisältöön

Liian suuri ”X-factor” syynä Dayn selkäongelmiin?

Jason Day pidättelee lantion kiertoa ja pyrkii kuitenkin mahdollisimman laajaan hartiakiertoon. Tuloksena on pitkiä lyöntejä ja asiantuntijoiden mukaan myös alaselkäongelmia.

Kun vuosi vaihtuu, maailmanlistan ykkösenä on Jason Day, vaikka australialainen ei ole kyennyt kisaamaan sitten syyskuun.

Maailmanlistan kärkipelaaja Jason Day ei ole pystynyt kisaamaan sitten syyskuun, jolloin hän jätti kaksi kisaa kesken loukkaantumisen vuoksi. Miehen on pitänyt poissa pelikentiltä alaselkäongelmat. Golf Channelin tietojen mukaan Dayn välilevyn syykehässä on repeämä.

Huippupelaaja on kommentoinut vaivojaan julkisesti niukasti, mutta se ei ole estänyt asiantuntijoita spekuloimasta niillä. Viimeksi asiaan otti kantaa mediassa Dayn maanmies, entinen maailmanlistan kärkipelaaja Greg Norman.

Normanin mukaan Dayn selkäongelmat johtuvat hänen erittäin nopeasta lantion liikkeestään svingissä.

Räjähtävä lantioliike saadaan aikaiseksi pidättämällä lantion kiertoa taakseviennin aikana, jolloin ns. X-factor eli lantion ja hartioiden välisen kierron erotus saadaan mahdollisimman suureksi. Tällainen tapa lyödä palloa on nykygolfissa yleinen varsinkin pitkälyöntisillä pelaajilla.

Norman ei ole ainoa asiantuntija, joka näkee saman syyn Dayn selkäongelmiin.

Aiemmin tänä vuonna myös Golf Channelin Brandel Chamblee esitti samanlaisia näkemyksiä, jotka havainnollistuvat hienosti oheisella videolla. Siinä Dayn lantio kääntyy minimaalisen vähän, kun taas esimerkiksi Jack Nicklaus antaa lantion kääntyä svingissä voimakkaasti. Nicklaus voitti viimeisen majorinsa 46-vuotiaana eikä juuri kärsinyt selkävaivoista urallaan.

Videolla puhuu myös Euroopan entinen Ryder Cup -kapteeni Paul McGinley, joka vetää yhtäläisyyksiä voimagolfin ja loukkaantumisten välillä. (Jos videoupotus ei näy, voit katsoa sen täällä.)

Jason Day pelannee seuraavan kerran tammikuun alussa ns. mestarien turnauksessa eli edellisen vuoden voittajien kutsukisassa.

Lähteet: GolfWrx ja Golf Channel

 

Etsi luettavaa