Hyppää sisältöön

Liian pitkä ballerinaksi – Maria Verchenova häikäisi Riossa päähineellään ja olympiakisojen ennätyksellä

Maria Verchenova pelasi Rion olympialaisissa kisojen parhaan tuloksen ja teki hole-in-onen

Venäläiskaunotar oli 2016 kuvaajien ja TV-katsojien suosikki. Viimeisenä päivänä hän kirjoitutti nimensä golfin historiankirjoihin.

Maria Verchenova oli 2000-luvun toisella puoliskolla Venäjän ensimmäinen LET:n pelaaja.
Lapsena hän pääsi kokeilemaan lukuisia muitakin urheilulajeja ja harrasteita, joista baletti nousi ykköseksi.

Verchenova panosti balettiin tosissaan, kunnes hänelle ilmoitettiin 16-vuotiaana, että  pituutta on liikaa huipulle nousemiseksi.

Golfiin 12-vuotiaana Tsekissä perhelomalla tutustunut Verchenova vei fyysisen valmiutensa ja kovan asenteensa viheriöille.
Hän kehittyi nopeasti ja sai jo parikymppisenä paikan LET:lle.

Kaunis, ryhdikäs ja peliinsä kunnianhimoisesti suhtautuva Verchenova herätti huomiota muuallakin kuin kotimaassaan.

Golf nukkui 2000-luvulla Venäjällä ruususen unta

Maria Verchenova sai Riossa peliuralleen upean kruunauksen, joka ylitti kaikki odotukset

Maria Verchenova sai Riossa peliuralleen upean kruunauksen, joka ylitti kaikki odotukset

GETTY IMAGES

”Golf on Venäjällä lähes pelkästään varakkaiden laji. Golfklubien ja liiton johdolta ja toimihenkilöiltä  puuttuu näkemystä ja kunnianhimoa. Suuri osa heistä on mukana vain siviiliasemansa tai varallisuuden vuoksi omaa egoaan pönkittämässä”, Verchenova vuodatti erittäin voimakkain sanankääntein Finnair Mastersin yhteydessä antamassaan haastattelussa allekirjoittaneelle.

Yllätyksenä ei tullut, että Verchenova vietti jo ammattilaisuransa alkuvaiheilla pitkiä jaksoja Dubaissa, ja asui myöhemmin Saksan lisäksi nykyisessä kotimaassaan Ranskassa.
Hän avioitui ja synnytti esikoisensa, joka luonnollisesti mutkisti harjoittelua, matkustamista sekä kilpailemista.

Golfansioilla Verchenova ei kulujaan peittänyt, vaan hän verkostoitui laajasti Euroopassa, toimi mallina ja teki pelitasoonsa nähden mittavia yhteistyösopimuksia.
Verchenovan suosio yhteistyökumppanien ja yleisön keskuudessa toi hänelle kutsuja LPGA:n kisoihin, jopa Evian Championshipiin.

Olympiakisojen ennätys ja hole-in-one veivät historian kirjoihin

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

Henkilön Olympic Golf (@olympicgolfofficial) jakama julkaisu

Tavoittelemaansa tähden rooliin oli kuitenkin matkaa, eikä maailmanlistan sijoitus 385:s kisapaikasta huolimatta luvannut menestystä Rion olympialaisista 2016.
Kolme ensimmäistä kierrosta kulkivatkin odotetusti. Tuloksin 75-70-73, 218 sijaluku oli 41:s, kisaa johtanut Inbee Park oli 16 lyöntiä edellä.

Finaalikierroksella alkoikin tapahtua…

Verchenovan tulos 62,-9 ja kierrokseen sisältynyt hole-in-one nostivat hänet 16:ksi ja edelleen voimassa olevan olympialaisten kierrosennätysten haltijaksi. 
Stacy Lewis oli aiempina kisapäivinä tehnyt tuloksen 63,-8.

Mikko Ilosen kirittämä  Matt Kuchar (63,-8) jäi Lewisin tavoin lyönnin Verchenovan luvuista seuraavalla viikolla.

Kaikki olympialaisissa 2016 tehdyt holarit miesten ja naisten sarjassa näet oheisella videolla. Mukaan on otettu myös yksi onnistuminen nuorten olympialaisista 2014. 

35-vuotiaan Maria Verchenovan golfura ei lähtenyt hyperkierroksen avulla nousuun. Hän on luopunut kilpailemisesta pääkiertueilla, ja tekee muun muassa golfiin liittyvää opetussisältöä eri medioille, muun muassa Eurosportille.

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

Henkilön Maria Verchenova (@mariaverchenova) jakama julkaisu

Venäläisiä golfareita ei Tokion olympiakisoihin mahtunut. 

Maria Verchenova löysi balettiin  liian pitkäksi kasvettuaan golfista intohimon kohteen, josta tuli hänelle ammatti ja elinkeino loppuelämäksi. 
Golfin kannalta on upeaa ja opettavaista se, että olympialaisten kierrosennätys on nimissään pelaajalla, jonka maailmanlistan sijoitus oli  hänen pöljänänä päivänään 385.

Etsi luettavaa