Hyppää sisältöön

LET:n palkintopotti kasvaa ennätyslukuihin – Pickalan kisa jää kahden majorin väliin

Tiia Koivistolla (vas.) ja Sanna Nuutisella on lähes kaksi kuukautta aikaa parantaa tuloskuntoaan ennen Ranskassa pelattavaa LET:n kisaa. KUVA:TOMI NATRI

Naisten pääkiertuen kisoja pelataan tulevan kauden aikana 21 eri maassa, palkintorahaa jaetaan majorit, Evian Championship ja Women´s Open mukaan laskien 35 miljoonaa euroa.

Ladies European Tour tarjoaa jäsenilleen, sekä riittävät meriitit omaaville muiden kiertueiden pelaajille kauden 2023 aikana ennätyksellisen palkintopotin kisoissa, joita on ilman kauden odotetuinta tapahtumaa, Solheim Cupia, yhteensä 30.

Kun yksittäisen kisan osalta rajaksi asetetaan miljoona taalaa, 40 prosenttia kisoista eli 12 tarjoaa pelaaajile jaettavaksi rahaa seitsemännumeroisen luvun dollareina.

Edelliskaudella ahkerimmat suomalaiset,Tiia Koivisto, Ursula Wikström ja Noora Komulainen pelasivat kukin reilusti yli 20 kisaa ja ylsivät henkilökohtaisiin ennätyksiin ansioissaan.

Palkintopotiltaan LET:n kolme suurinta kisaa kaudella 2023 ovat:

  • Women´s Open (6,87 milj. €)
  • Evian Championship (6,11 milj. €)
  • Saudi Ladies International (4,7 milj. €)

Näiden lisäksi jo totuttuun tapaan Aramco Team Seriesin viisi yhdistettyä joukkue- ja henkilökohtaista kisaa tarjoavat kukin tasan yhden miljoonan potin.

Skotlannissa ja Irlannissa pelattavat LET:n ja LPGA:n yhteiskisat tarjoavat pelaajille yhteensä 3,3 milj. €.

Huippugolfia kentän laidalla mielellään katselevalla golfin ystävälle voi lämpimästi suositella kesän alkuun matkaa Tukholmaan.

Ullnan kentällä pelattavassa naisten ja miesten ( DP World Tour) Scandinavian Mixed -kilpailussa voittoa puolustaa Linn Grant. Kisassa on erittäin todennäköisesti mukana useita suomalaisia mies- ja naishuippuja. Palkintopotissa on 1,88 miljoonaa €.

Näiden lisäksi miljoona dollaria on tarjolla LET:n kalenteriin palaavassa La Sella Openissa Espanjassa.

Pickalan kisalla hankala ajankohta

Ladies European Tourilla palkintopottien minimi on noussut edelliskaudesta summaan 300 000. Tämä euromäärä on tarjolla myös Ladies Open by Pickala Rock Resortissa (29.6.-1.7.)

Harmillista Suomen osakilpailun kannalta on, että ennen (PGA Championship) ja jälkeen (US Open) pelataan naisten major-kilpailut USA:ssa.

Edelliskaudella PGA Championshipissa kilpaili 35 eurooppalaista, US Openiin osallistui 27 vanhan mantereen tähdistöön lukeutuvaa naista.

Matilda Castren villitsi faninsa heinäkuussa 2021 Turun Ruissalossa Gant Ladies Openin voitollaan.
KUVA: TOMI NATRI

Vastaava määrä eurooppalaisia on USA:ssa näiden kisojen aikaan myös tulevana kesänä. Oletettavaa on, että Matilda Castrenin ohjelmaan ei Suomen LET-kisa kahden majorin väliin sovi.

LPGA:lla maaliskuussa ensimmäisen kauden aloittava Kiira Riihijärvi kertoi pitävänsä portttia auki Pickalassa pelaamiselle, mikäli hänelle ei paikkaa näihin majoreihin aukene.

Kaksi edellistä Suomessa pelattua LET:n kisaa ( Gant Ladies Open ja Åland 100 Ladies Open) jäivät osallistujamäärältään vajaiksi. Selityksinä olivat hankalan ajankohdan, koronaviruksen ja korkeiden matkustuskustannusten yhdistelmät.

Tästä huolimatta molemmat tapahtumat saivat järjestelyjen osalta runsaasti kiitosta, suomalaismenestyksen ylitettyä etenkin Gant Ladies Openissa villeimmätkin odotukset.

Kotimaisen huipputapahtuman houkuttelevuutta tähtipelaajien keskuudessa vähentää vääjäämättä isojen kisojen ajoittuminen sen molemmin puolin.

Seitsemän viikon jaksossa Ladies Open by Pickala Resort on ainoa, jonka palkintopotti on alle miljoonan dollarin, kun mukaan lasketaan kaksi USA:ssa pelattavaa majoria.

Pitkiä lentoja mannerten välillä

Ladies European Tourin kisoista peräti 12 pelataan Euroopan ulkopuolella.

Kisaohjelma käynnistyy helmikuun alussa perättäisillä kisoilla Keniassa sekä Marokossa. Saudi-Arabian viiden miljoonan dollarin kisaaan helmikuun toisella puoliskolla suomalaisista pääsevät omilla kategorioillaan Tiia Koivisto sekä Ursula Wikström.

Ursula Wikström aloittaa LET:llla kauden, joka on hänelle jo 20:s perättäinen pääkiertueella.
KUVA: TRISTAN JONES / LET

Ennen toukokuista Ranskan kisaa LET:n pelaajille on tarjolla myös kaksi kisaa sekä Thaimaassa kuin myös Etelä-Afrikassa.

Ranskan kisa on kymmenestä ensimmäisestä ainoa Euroopassa pelattava. Donald Trumpin Resort isännöi toukokuussa Floridan West Palm Beachissa pelattavaa Aramco Seriesin kisaa.

Syksyllä ilmojen kylmetessä LET:n pelaajat lentävät kisaamaan Intiaan, toistamiseen Saudi-Arabiaan sekä Aasian kaupunkiin, jota ei vielä ole julkaistu.

Suomalaispelaajista vahva pelioikeus LET:lle on USA:n kisoihin keskittyvän Castrenin lisäksi Tiia Koivistolla ja Ursula Wikströmillä. Hyvän määrän kisoja saavat kauden aikana pelattavakseen myös karsinnoista kategorian kuitannut ensikertalainen Niina Liias ja LET:n rankingissa sijalle 74:s sijoittunut Noora Komulainen.

Rajoitettuja pelioikeuksia on myös Elina Nummenpäällä, Linda Osalalla ja karsinnoissa ennen viimeistä kierrosta lyönnillä pudonneella Sanna Nuutisella.

Yksittäisiä kisoja LET:lla saattavat päästä pelaamaan myös karsintafinaalissa pelanneet Tia Teiniketo sekä Emily Penttiä.

Pickalan Park-kentällä pelattavassa LET:n kisassa suomalaisten määrä kasvaa edellämainittujen lisäksi muillakin nimillä villien korttien ansiosta.

LET:n kisakalenteri 2023

Etsi luettavaa