Hyppää sisältöön

LET:n joukkuekilpailussa on erikoisuus jollaista muualla ammattiurheilussa tuskin koskaan toteutetaan

Krista Bakker (toinen oikealta) juhli joukkuekavereidensa kanssa Aramco Team Seriesin kisan voittoa
Krista Bakker (toinen oikealta) juhli Emily Kristen Pedersenin kipparoimassa joukkueessa syksyllä 2021 voittoa Jeddahissa. Oikealla tiimin amatööri, joka työskentelee Aramco-yhtiön markkinoinin johtotehtävissä. KUVA: LET

Aramco Team Seriesin ja Saudi Ladies Internationalin osuus Tourin palkintopotista on yli 40 prosenttia. Englantilaispelaaja kaksikymmenkertaisti tulonsa kilpailua kohden mielipiteitä jakavissa joukkuekisoissa.

Joukkuekilpailut ovat oleellinen osa golfia. Ne tuovat eri muodoissaan valtavasti mielenkiintoa, jännitystä ja yhteishenkeä golftapahtumiin.
Pro-amit, joissa yksi ammattilainen muodostaa tiimin amatöörien kanssa, on perinteisin tapa liittää yhteistyökumppanien vip-henkilöt ammattilaiskisan tunnelmaan ennen varsinaisen kisan alkua.

Miesten European Tourilla (Alfred Dunhill Links Championships) ja PGA Tourilla (AT&T Pebble Beach Pro-Am) on tästä pidemmälle viety versio ollut käytössä jo vuosikymmeniä. 
Ammattilainen ja amatööri osallistuvat varsinaisen kisan ohessa, samassa ryhmässä pelaten, parikilpailuun. Menestyneimmät ovat mukana ryhmissä viimeisenäkin päivänä.
Vastaavia toteutetaan alemmillakin kiertueilla elämyksen rikastuttamiseksi.

LET:n ja Saudi Aramcon yhteistyö pitää kiertueen pyörät käynnissä

Naisten Euroopan kiertue ( LET) ja Saudi-Arabian valtiollinen öljy-yhtiö Saudi Aramco ilmoittivat jo kaudella 2020 laajamittaisesta yhteistyöstä naisten kilpagolfin kehittämiseksi sekä lajin leviämiseksi Saudi-Arabiassa. 

Hetki oli otollinen, sillä koronavirus oli pyyhkäissyt kauden kilpailukalenteria rajulla kädellä. 
LET on koko olemassaolonsa ajan jäänyt pahasti LPGA:n jalkoihin. Rivipelaajille 200 000 euron kokonaispotteja tarjoavien kisojen kiertäminen on taloudellisesti hyvin raskasta. Ilman taloudellisia tukijoita suurimmalla osalla pelkästään kilpailemiseen ja harjoitteluun liittyvät kulut ovat palkintorahoja suuremmat.

Emily Kristene Pedersenin kipparoima joukkue voitti toistamiseen Royal Greens Golf & Country Clubilla pidetyn joukkuekisan. Uusinnan jälkeen onnittelmaan riensi ensimmäisten joukossa joukkuekaveri Ahmed Al Subaey

Emily Kristene Pedersenin kipparoima joukkue voitti toistamiseen Royal Greens Golf & Country Clubilla pidetyn joukkuekisan. Uusinnan jälkeen onnittelmaan riensi ensimmäisten joukossa joukkuekaveri Ahmed Al Subaey

LADIES EUROPEAN TOUR

Taustalla on luonnollisesti myös Saudi-Arabian tarve kiillottaa julkisuuskuvaansa liike-elämän kauppakumppanina, ihmisoikeusasioissa, sekä sukupuolten välisen tasa-arvon kehittäjänä.
2020 Saudi-Arabiassa pelattiin sopimuksen puitteissa jo kaksi rahakasta kilpailua. Päättyvän vuoden aikana kisoja oli viisi, joista neljässä henkilökohtaisen kisan lisäksi varsinaisena pihvinä joukkuekilpailu.

Lähi-Idän öljyjätti pisti kuhunkin kilpailuun pelkästään palkintopottiin miljoona taalaa. LET:lle panostus oli hyvinkin ratkaiseva kiertueen täysipainoisen ohjelman takaamiseksi.

Mittasuhteista kertoo oleellisen se, että kun Euroopassa pelattavat kaksi majoria lasketaan kisoista pois, Aramco Tour Seriesin ja Saudi Ladies Internationalin palkintosummat muodostavat yli 40 prosenttia siitä summasta, josta pelaajat kisaavat.  

Amatöörien tulokset vaikuttavat ammattilaisten tulonjakoon

LET ja Aramco ovat yhdessä suunnitelleet ja tuoneet LET:n ohjelmistoon todellakin historiallisen ja kaikesta aiemmasta poikkeavan joukkuekisan. Henkilökohtainen kisa pelataan samassa yhteydessä.
Tämä on enemmän kuin perusteltu muoto ilmaista asia.  Joukkuekisassa nimittäin koko summasta jaetaan 80 prosenttia, henkilökohtaisessa loput 20 prosenttia.

Joukkueen muodostavat pelaava kapteeni, tämän osallistujalistaan vuorollaan valittu LET:n pelaaja, ja kolmantena arvottu pelaaja samasta LET:n osallistujista. Neljäs henkilö on Aramcon kisaan kutsuma amatööri.

 Vallankumouksellista kilpailusäännöissä on se, että omalla tasoituksellaan pelaavan amatöörin reikäkohtaiset tulokset otetaan mukaan, kun kultakin reiältä tulokseksi tulee ryhmän kaksi parasta nettotulosta.
Omaan tasoitukseensa verrattuna hyvin onnistuvat amatöörit ovatkin nousseet hyvin ratkaisevaan asemaan kärkitiloista taisteltaessa. 

Aramco Team Seriesin kaksi ensimmäistä kisaa pelattiin Lontoossa ja Espanjan Aurinkorannikolla Andaluciassa. Voittaneen joukkueen amatööri oli molemmilla kerroilla Aramcon kutsuma paikallinen yrityksen sidosryhmän jäsen.

Kolmannessa kisassa New Yorkissa kisaa tähdittivät erillisillä sopimuksilla mukaan ostetut muutamat LPGA:n tähdet, joiden joukossa olivat muun muasssa maailmanlistan ykkönen Nelly Korda, Lexi Thompson sekä Jessica Korda.

New Yorkin kisassa Karolin Lampert, LIna Boqvist, amatööri Alexandra O'Laughlin ja Jesscia Korda voittivat joukkuekisan. Charley Hull (oik.) oli henkilökohtaisen sarjan paras.

New Yorkin kisassa Karolin Lampert, LIna Boqvist, amatööri Alexandra O’Laughlin ja Jesscia Korda voittivat joukkuekisan. Charley Hull (oik.) oli henkilökohtaisen sarjan paras.

LADIES EUROPEAN TOUR

Joukkuekisassa isoon rooliin Jessica Kordan tiimissä nousi amatööri Alexandra O’Laughlin. Kolmen kierroksen aikana hänen nettotuloksensa paransivat joukkueen tulosta peräti 19 lyönnin verran, huomattavasti enemmän kuin kolmen ammattilaisen tulokset keskimäärin.

O’Laughlin oli suurimpaan osaan kisan muista amatööreistä meriiteiltään täysin ylivoimainen, entinen kilpapelaaja.  Hän työskentelee nykyään Golf Channelilla toimittajana ja juontajana. Juniorina ja vielä yliopistovuosinaan O’Laughlin pelasi golfia kilpatasolla Lewis Universityn joukkueessa.  

Viimeinen neljästä kisasta käytiiin Saudi-Arabian arvostetuimmassa golfkeskuksessa, Royal Greens Golf & Country Clubilla.

Voittanutta joukkuetta kipparoi LPGA:lla enimmäkseen kaudella pelannut Emily Kristene Pedersen, joka oli valinnut tiimiinsä Hannah Burken. Arvottuna pelaajana kortensa kekoon pisti Krista Bakker. Joukkueen amatööri olikin sitten todellinen sisäpiiriläinen, Saudi Aramcon markkinointiyksikön Vice President, Ahmed Al Subaey

Mitenkään tavatontahan ei kotimaisissakaan kisoissa ole se, että oman talon edustajat ovat mukana kisoissa. Ahmed Al Subaeay on yhtiössä niin raskaan sarjan tekijä, että kun sopimukseen liittyviä tiedotteita yhteistyöstä on maailmalle laitettu, häneltä ovat tulleet sponsorin nimissä annetut kommentit.

Hayley Daviesille jättipotti – joukkuekisan palkinnot tuovat rivipelaajille ison osan kauden tuloista 

Hayley Daviesin tulot hypähtivät aivan uusille luvuille joukkuekisojen menestyksiien myötä

Hayley Daviesin tulot hypähtivät aivan uusille luvuille joukkuekisojen menestyksiien myötä

LADIES EUROPEAN TOUR

Ladies European Tour laskee Aramco Team Seriesin joukkue- ja henkilökohtaiset kisat kahdeksi erilliseksi, vaikka ne pelataan samoilla kierroksilla. 
Aramcon sponsoroimia kisoja on näin ollen yhteensä yhdeksän (viisi henkilökohtaista ja neljä joukkuekisaa). Muita kisoja Euroopan majorit poislukien on 16.

Aramcon kisojen kokonaispotti on euroiksi muutettuna 4, 375 miljoonaa, yli 40 prosenttia koko Tourin poteista. Joukkuekisojen osuus, joiden palkintorahoja ei lasketa LET:n pistelistalla on tästä 2,8 miljoonaa.
Käytännössä siis (majorit poislukien) pitkälti yli neljännes kaikista palkintorahoista jaetaan joukkuekisoissa, joissa tuloslistan muodostumiseen vaikuttaa vahvasti ulkopuolinen tekijä, amatööripelaaja.

Kun 2,8 miljoona euron potti jaetaan neljässä kilpailussa 108:n pelaajan, kisailijaa kohden keskiarvoiseksi ansioksi muodostuuu lähes tasan 26 000 euroa. Se on suurelle osalle LET:n rivipelaajista suurempi summa kuin heidän kokonaisansionsa vuosittain.

Joukkuekisoissa erittäin yllätykselliseksi eurokuningattareksi nousi Englannin 28-vuotias Hayley Davies. Hän oli mukana joukkueessa, jonka sijoitukset 36:n joukkueen kisoissa olivat ensimmäinen, toinen, seitsemäs ja 13.
Daviesin sijoitus näillä samoilla kierroksilla henkilökohtaisessa sarjassa oli keskimäärin varsin vaatimaton, 41. Joukkue kuitenkin menestyi loistavasti.
Daviesin ansiot olivat yli 84 000 euroa, kisaa kohden 21 000 euroa. 
Kun rinnalle pistetään hänen LET:n uransa ansiot (26 662 €) kisoissa, joita hän pelannut 28, tulee niistä keskiarvoksi 952 euroa.

Voi vaan kuvitella, miten iloinen Davies on Aramco Team Seriesin tuomasta jättipotista, joka päättyvällä kaudella teki hänen kaudestaan LET:lla ikimuistoisen.

Suomalaispelaajien ansiot moninkertaistuivat joukkuekisassa

Krista Bakker nousee joukkuekisassa kärkikymmenikköön 57 215 euron tuloillaan. Suurin potti, 43 608 euroa Saudi-Arabian päätöskisasta on lähes  puolitoistakertainen Matilda Castrénin henkilökohtaisessa sarjassa saavuttamaan Gant Ladies Openin voittoshekkiin verrattuna.

Krista Bakkerin mainio syksy huipentui joukkuekisan voittoon Saudi-Arabiassa

Krista Bakkerin mainio syksy huipentui joukkuekisan voittoon Saudi-Arabiassa

LADIES EUROPEAN TOUR

”Tuntui mahtavalta olla taistelemassa voitosta. Joukkueessa oli todella hyvä energia”, viimeisenä päivänä tiiminsä tulokseen vahvasti kuudella birdiellään osallistunut Bakker kiitteli.

Myös Bakkerin tilipussissa joukkuekisat ovat tuntuvia. Kaudesta 2014 alkaen hän on pelannut 79 henkilökohtaista kisaa LET:lla ja ansainnut niissä keskimäärin vajaat 1 500 euroa. 
Aramco Team Seriesissa neljän kisan keskiarvoksi tulee lähes kymmenkertainen nippu euroja, 14 300 tapahtumaa kohden.
”Vielä en ole ehtinyt miettiä sitä, mitä palkintorahoilla teen, mutta tarpeeseen ne tulevat. Hyvän caddien palkkaaminen on ainakin to do-listalla”, Krista Bakker suunnitteli tuoreeltaan voiton jälkeen.

Kaikki kuusi suomalaista, jotka LET:lla pelasivat läpi kauden tienasivat joukkuekisoista huomattavan paljon henkilökohtaisia kisoja paremmin.

  • Tiia Koivisto (30 324 €) Neljää kisaa kohden hänen tienestinsä olivat lähes viisinkertaiset koko uran keskiarvoon (1 600 €)​
  • Sanna Nuutinen (22 891€) Kolmea kisaa kohden ansiot 1,6 kertaiset uran keskiarvoon (4 900€)
  • Ursula Wikström (15 789 €) Neljä kisaa, ansiot 1,6 kertaiset uran keskiarvoon (2 900 €) 
  • Elina Nummenpää (13 813 €), kolme kisaa. Ansiot viisinkertaiset uran keskiarvoon (900 €)
  • Karina Kukkonen (7 770 €), yksi kisa. Ansiot lähes 20 kertaiset uran keskiarvoon (390 €)
Karina Kukkonen mahtui mukaan vain yhteen joukkuekisaan, josta hän kuittasi lähes saman euromäärän kuin uran 19:ssa muussa kilpailussa

Karina Kukkonen mahtui mukaan vain yhteen joukkuekisaan, josta hän kuittasi lähes saman euromäärän kuin uran 19:ssa muussa kilpailussa

LADIES EUROPEAN TOUR

Yhteensä 19 osallistumiskertaa,  kokonaisansiot  147 800 euroa. Keskiarvoksi suomalaisille kertyy kisaa kohden Aramco Team Seriesin joukkuekisoista 7 789 euroa.
Tämä on merkittävästi enemmän, kuin kaikkien pelaajien laskennallinen keskiarvo (6 500 €)  osallistumiskertaa kohden.

Sanna Nuutinen: ”Tämä on minulle työtä”

Kotimaiset pelaajat suhtautuvat tätä artikkelia varten käydyissä keskusteluissa varsin positiivisesti Saudi-Arabian valtiollisen öljy-yhtiön panostuksiin LET:n toiminnan tukemiseksi. 
”Tämä on meille ja minulle työtä. En halua yhdistää politiikkaa aiheeseen. Oma mielipiteeni on kyllä se, että joukkuekisan ja henkilökohtaisen kisan palkintorahan suhdetta (80/20) olisi syytä painottaa henkilökohtaisen puolelle”, toteaa Sanna Nuutinen.

Sanna Nuutinen oli edelliskauden Women´s Openissa ennen viimeistä päivää suomalaisittain historiallisesti neljäntenä, vain kolme lyöntiä johtopaikasta

Sanna Nuutinen oli edelliskauden Women´s Openissa ennen viimeistä päivää suomalaisittain historiallisesti neljäntenä, vain kolme lyöntiä johtopaikasta

LADIES EUROPEAN TOUR

LET:n pistelistalla ennen viimeistä kisaa kolmantena oleva Nuutinen oli Saudi-Arabiassa pidetyissä kahdessa perättäisessä kisassa henkilökohtaisessa sarjassa kymmenen joukossa.

”Upeasti järjestetyt kisat, hyvä maku jäi Saudi-Arabiasta.”

Näkökulma: Amatöörien tulosten sisällyttäminen ammattilaisten kisaan menee viihteen puolelle

European Tour sai uuden yhteistyokumppanin, nimen (DP World Tour) ja rutkasti rahaa toimintansa kehittämiseen Dubaissa päämajaansa pitävän logistiikkajätin tehtyä hulppean suuren investoinnin golfiin, jossa sillä on ollut jo vuodesta 2009 alkaen nimeään kantava tourin päätöskilpailu.

Miesten kiertueen palkintopotti tulee alkavalla kaudella olemaan noin 170 miljoonaa euroa ja kisaa kohden minimissään kaksi miljoonaa.

Lähi-Idän valtioiden keskinäisessä ja globaalissa valtataistossa Saudi-Arabia on pistänyt golfiin liittyen valtavasti voimavaroja sekä dollareita peliin pääsemättä vielä poliittisistakin syistä isojen tekijöiden joukkoon.

PGA Tour ja European Tour ovat sopineeet strategisesta yhteistyöstä, jossa suhtautuminen Saudi-Arabiaan, tai muihin markkinatilannetta murtamaan pyrkiviin tahoihin on tärkeä osanen. Ja viesti selkeä, uuden, kolmannen kiertueen syntymisen ehkäisemiseksi tullaan tekemään kaikki mahdollinen.

Ladies European Tour on pääkiertueista taloudellisesti heikoimmassa hapessa ja täten altis kumppanuuksiin Saudi-Arabian kannalta varsin marginaalisilla panostuksilla. 
Ottamatta kantaa tapaukseen poliitiikan kannalta Aramco Team Series nousi jo ensimmäisellä kaudellaan elintärkeäksi osaksi kiertueen tulobudjettia, josta palkintopotti jaetaan.

Se tasoitti LET:n tähtien, rivipelaajien ja heikosti pärjäävien tuloeroja. Joukkuekisojen kehittämisessä astuttiin kuitenkin alueelle, joka on ammattilaisurheilulle täysin vieras.
Amatöörien tuominen osaksi joukkuetta, jossa ammattilaiset harjoittavat elinkeinoaan, herättää syystäkin keskustelua ja arvostelua.
Vastaavan tai tästä jalostetun pelimuodon leviämistä mihinkään muuhun urheilulajiin tai golfin pääkiertueille on vaikea kuvitella tapahtuvan.

LPGA julkaisi loppuviikosta uuden kilpailuohjelmansa kaudelle 2022. Euroja tulee jakoon yli 75 miljoonaa.
LET:lla vastaava summa päättyvälle kaudelle sisältäen Euroopassa pelattavat majorit on tästä neljäsosa, 19 miljoona euroa. Kasvuhaluja on varmasti, lajin maailmanlaajuisen suosion kasvun myötä siihen on edellytyksiäkin.

Tulevan kauden kisaohjelmaa ja palkintosummia ei vielä ole julkaistu. LET on tällä saralla lähes poikkeuksetta 2000-luvulla joutunut julkaisemaan keskeneräisiä kisaohjelmia, joita on kauden aikana täydennetty ja supistettu. 

Saudi Aramcolla on nykyisessä markkinatilanteessa oletettavasti entistä suurempi halukkuus käyttää Ladies European Touria näyteikkunanaan maailmalle ja golfyhteisöille.
Suuri yllätys ei siis olisi sekään, että kaudella 2022 Aramco Team Series ja Saudi Ladies International nousisivat LET:n kisojen kategoriassa tämänvuotistakin korkeammalle jalustalle.

Toivottavaa tilanteessa on se, että yhteistyön jatkuessa amatöörien mahduttaminen ammattilaisten sekaan toteutetaan muuten, kuin heidän tulostensa sisällyttämisella ammattilaisten sarjoihin.
Viihteen puolella ja oheisohjelmina niillä on paikkansa. Siinä vaiheessa kun miljoonan dollarin kisassa pääosan esittäjänä on tasoituksella pelaava amatööri ollaan mielestäni kuitenkin pahasti hakoteillä.

Teemu Tyry

 

Etsi luettavaa