Hyppää sisältöön

Lee Westwood, Justin Rose, Ian Poulter ja Shane Lowry vaarassa pudota Ryder Cupista – kenet Padraig Harrington jättää valitsematta?

Lee Westwood ja vaimo Helen ovat kovan paikan edessä sunnuntaina. Vahva nousu tuloslistalla voisi tuoda suoran paikan Ryder Cupiin

Itävallan Bernd Wiesberger nousee suurella todennäköisyydellä suoralle paikalle Ryder Cupiin jättäen Harringtonin pirullisen vaikean valinnan eteen. BMW PGA Championshipissa on sunnuntaina tavallistakin enemmän draamaa.

BMW PGA Championshipia johtaa Italian Francesco Laporta (-14) ennen Englannin Laurie Canteria (-13). Kummallakaan ei ole ET:lta ykköstilaa, Wentworthin West Courselta tämän saavuttaminen sunnuntaina supertähtien nenän edestä olisi sensaatio.

Lontoossa pelattava kisa on myös Ryder Cupin viimeinen karsinta Euroopan joukkueen osalta. Viimeisten kuukausien aikana on konkreettisesti havaittu, kuinka merkityksellistä haasteotteluun USA:ta vastaan pääseminen etenkin kisaa useaan otteeseen pelanneille tähdille on.

Konkariosastoon ikänsä puolesta luokiteltavat sankarit Justin Rose, Ian Poulter, Sergio Garcia, Lee Westwood, Henrik Stenson ja Francesco Molinari ovat kertoneet palavasta halustaan päästä mukaan jo 12 yön päästä Whistling Straitsin kentällä USA:ssa käynnistyvään thrilleriin.
Stensonin ja Molinarin mahdollisuudet ovat käytännössä jo menneet. 

Bernd Wiesberger pudottaa yhden tähden ulos?

Bernd Wiesbergerilla (oik.) on jo toinen jalka Ryder Cup -joukkueen koneen ovenvälissä. Martin Kaymer (vas.) toi Euroopan ratkaisevan pisteen 2012.

Bernd Wiesbergerilla (oik.) on jo toinen jalka Ryder Cup -joukkueen koneen ovenvälissä. Martin Kaymer (vas.) toi Euroopan ratkaisevan pisteen 2012.

GETTY IMAGES

Euroopan karsintaa käydään kahdessa eri sarjassa:

  • ET:n pistelistalta otetaan ensin neljä parasta
  • Maailmanlistan pisteiden perusteella tämän jälkeen viisi pelaajaa
  • Kapteeni Padraig Harrington ilmoittaa maanantaina valitsemansa kolme villin kortin pelaajaa

Joukkueen yhteensä yhdeksästä suorasta paikasta ovat  edellämainittujen kriteerien perusteella varmistaneet jo omansa: Jon Rahm, Rory McIlroy,  Tommy Fleetwood, Viktor Hovland sekä Paul Casey.
 

  • ET:n pistelistan tai maailmanlistan kautta lähes varma paikka on myös Tyrrell Hattonilla ja
    Matthew Fitzpatrickilla.
  • Maailmanlistan viimeisestä paikasta kisaavat sunnuntaina Lee Westwood, sekä Harringtonin maanmies ja hyvä ystävä Shane Lowry.  Westwood on edellä, mutta tuplattavat pisteet nostavat Lowryn ohi, mikäli hän on kärkikuusikossa ja Westwood ei nouse nykyiseltä sijalta (43.) 20:n joukkoon.
  • Itävallan Bernd Wiesberger nousee lähes varmasti viimeiselle ET:n pistelistan suoralle paikalle. Tämän voisi käytännössä estää vain Shane Lowryn (-11) tai Justin Rosen (-9) voitto sunnuntaina. Myös Matthew Fitzpatrickin nousu 33:lta sijalta kärkikymmenikköön ja Wiesbergerin ohi tuloslistalla jättäisi itävaltalaisen ulos. 

Ennen sunnuntaita varma paikka on käytännössä seitsemällä pelaajalla. Maailmanlistan kautta mukaan tulee Westwood tai Lowry, pieni mahdollisuus on sillekin että molemmat pääsevät.
Wiebergerin asema viimeisen  ET:n paikan saavuttamiseksi  on vahva, mutta ei varma.

35-vuotias itävaltalainen on muiden viimeisistä paikoista ja villeistä korteista taistelevien joukossa eri sarjaa kuin muut pääehdokkaat. Näyttöjä on toki runsaasti vanhalta mantereelta, isoissa kisoissa hän on jäänyt takariviin.

Wiesberger oli vahvasti ehdolla jo vuoden 2018 otteluun, mutta ranteen loukkaantuminen vei mahdollisuudet. Wiesbergerilla on merkittäviä voittoja Euroopasta, muun muassa Skotlannin, Italian ja Ranskan mestaruudet, sekä kaksi ykköstilaa Tanskasta.  

Mikäli Wiesberger ei saa suoraa paikkaa, hänen valintansa villillä kortilla olisi jättiyllätys. Maailmanlistalla hän on ehdokkaista heikoin (63.), samoin kuluvalla kaudella samassa kategoriassa hankituissa pisteissä. Majoreissakin hän on pelannut 28 kertaa, mutta ei ole koskaan ollut kymmenen joukossa. 

Wiesbergerin mahdollisuuden nousta ET:n pisteiden kautta mukaan vaatimattomallakin sijoituksella avasi hänen edellään olevan Rory McIlroyn jättäytyminen pois kisasta.  Wiesberger (-11) on ennen päätöspäivää seitsemäntenä. McIlroyn ohittamiseen riittää 50:n ensimmäisen joukossa pysyminen (mikäli Fitzpatrick ei tee nousua kärkikymmenikköön, tai Lowry / Rose voita kisaa).

Lowryn voittaessa itävaltalaisen pitäisi sijoittua kuuden ensimmäisen joukkoon.

Kuka viidestä supertähdestä jää ilman paikkaa joukkueeseen?

Mikäli Wiesberger viimeisen suoran paikan ottaa, kapteeni Padraig Harrington on ennalta-arvaamattoman vaikean ratkaisun edessä.
Kolmesta villistä kortista taistelevat käytännössä Sergio Garcia, Ian Poulter, Justin Rose ja toinen parivaljakosta Shane Lowry / Lee Westwood.
Haastatteluissa irlantilaiskippari on useaan otteeseen kauden aikan ilmoittanut, että ”hänen on vaikea kuvitella” joukkuettaan ilman Sergio Garciaa ja Ian Poulteria.

Padraig Harrington (kesk.) pelasi ennen karsiutumistaan Wentworthissa  Viktor Hovlandin ja Tyrrell Hattonin kanssa

Padraig Harrington (kesk.) pelasi ennen karsiutumistaan Wentworthissa Viktor Hovlandin ja Tyrrell Hattonin kanssa

Getty Images

Lee Westwoodin putoaminen olisi shokeeraava uutinen. Hän on ehdokkaista maailmanlistalla paras (33.) ja saavuttanut kuluvalla kaudella kaksi hienoa kakkostilaa sekä eniten maailmanlistan pisteitä 48-vuotias konkari oli edelliskaudella ET:n pistelistan kuningas. 

Shane Lowry on maailmanlistalla toiseksi korkeimmalla (40.) ja tuore The Openin voittaja vuodelta 2019. Irlantilainen on pelannut varsin hyvän kauden USA:ssa, jossa on osoittanut kovuutta vuosien varrella useaan otteeseen. BMW PGA Championshipissa hän on vastannut hyvin huutoon kun lisänäyttöjä kysytään. Vahva histori Wentworthissa enteilee hyvää finaalipäivää. Padraigh Harrintonin parhaita ystäviä.

Sergio Garcia (maailmanlistalla 41.) on Euroopan kaikkien aikojen pisterohmu Ryder Cupissa. Pelasi vahvasti FedEx Cupin finaalit, kahdessa viimeisessä kuudes ja kymmenes. Näyttöjen pitäisi riittää.

Justin Rose on pelannut kaksi viimeistä vuotta täydellisesti vihkoon. Putosi FedEx Cupin finaaleista. Maailmanlistalla 45., mutta villin kortin metsästäjistä vähiten pisteitä kuluvan vuoden aikana. Sunnuntain esitys voi olla ratkaiseva.

Ian Poulter on hakannut rintaansa Ryder Cupissa silmät kiiluen ja herättänyt joukkuetta taisteluun useissa eri ottelusarjoissa. Tältä kaudelta kolmas sija USA:sta ja neljäs Skotlannissa. Toiseksi vähiten pisteitä kuluvalta kaudelta ja heikoin maailmanlistalla (48.). Karsiutui Wentworthissa. 

Sergio Garcia on Ryder Cupissa voittanut 22 peliä, hävinnyt 12 ja pelannut seitsemän tasuria.

Sergio Garcia on Ryder Cupissa voittanut 22 peliä, hävinnyt 12 ja pelannut seitsemän tasuria.

Getty Images

Oma veikkaukseni on, että Euroopan joukkueessa pelaavat edellämainituista ainakin Westwood, Lowry ja Garcia. 

Padraig Harrington jättänee  joukkueesta ulos joko Rosen tai Poulterin. Varmaa on ainakin se, että kisan jälkeen brittimediassa kirjoitetaan todella suurin kirjaimin otsikoita ja artikkeleita Harringtonin maanantaina julkaistavasta joukkueesta.

Elisa Viihde Viaplay ja V Sport Golf näyttävät BMW Championshipin sunnuntain tapahtumat suorana lähetyksenä klo 14.00-20.00

Suomalaisten lähtöajat:

11.05 Kalle Samooja-David Howell
11.55 Mikko Korhonen- Johannes Veerman
12.50 Tapio Pulkkanen-Ross Fisher

Tulospalvelu

Ryder Cup, Euroopan joukkueen karsinta

      

Etsi luettavaa