Hyppää sisältöön

Lavan asento määrittää lyönnin tarkkuuden – lavan hallinta on golfin perustaitoja

Tämän viikon opetusjutussa Timo Karvinen korostaa lavan hallinnan merkitystä.

Mailan lavan asennon hallitseminen on golftaitojen perusteita. Sen kontrollointi ei ole tarkoitettu pelkästään hyville pelaajille kierteen hallintaan, vaan jokainen pelaaja tarvitsee sitä.

Optimaalisen tarkkuuden saavuttaakseen golfimailan lavan tulisi osoittaa osumahetkellä kohteeseen. Jos se osoittaa vasemmalle kutsutaan tätä suljetuksi ja oikealle avoimeksi lavan asennoksi, nyt puhutaan siisoikeakätisestä pelaajasta.

Kontrollissa on kyse siitä, miten lapa kiertyy varren ympäri svingin aikana. Lavan kiertymistä tarvitaan, koska lyönti tapahtuu kaltevassa kulmassa ja maila tekee kaarevan liikkeen osuma-alueella. Tämän lisäksi käsivarret ja vartalo kiertyvät, joten lavan tulee kiertyä oikeassa suhteessa näihin nähden, jotta se olisi suorassa osumahetkellä.

Lavan asennon tuleekin olla oikeassa suhteessa vartalon toimintoihin ja liikkeeseen. Pallo lähtee osumasta siihen suuntaan, mihin lapa osoittaa pallon irrotessa lavasta. 

Ranteiden toiminta tulee olla tasapainossa

Lavan asentoon lyönnin aikana vaikuttaa useat eri tekijät. Ote ja alkuasennon kulmat ovat helposti ennen lyöntiä korjattavissa olevat muuttujat. Yleensä sanotaan, että vasemman käden tehtävä on kontrolloida lavan asentoa ja oikean osuman painetta.

Neutraalissa lavan asennossa onkin kyse näiden toimintojen tasapainosta. Siinä missä vasen ranne toimii ylösalaisin, taittuu oikea ranne kämmenselästä taaksepäin. Siksi otteen tulee olla sellainen, että se tarjoaa hyvät lähtökohdat tasapainoiselle ranteiden toiminnalle. 

Siinä missä vasen ranne toimii ylösalaisin, taittuu oikea ranne kämmenselästä taaksepäin.

Korjaa avoin lapa suljetummaksi

Jos lapa aukeaa taakseviennin aikana ja rullaa varren taakse, tulee liike korjata oikean kämmenselän taittamisella ylöspäin. Jatka tätä kämmenselän taittamista yläasennon ”tarjotinasentoon” saakka.

Taakseviennin alussa mailan ollessa vaakatasossa oikea kämmen osoittaa taaksepäin ja yläasennossa ylöspäin. Pelaajan tulee tuntea maksimaalinen oikean ranteen taivutus. 

MAINOS

Oletko päättänyt olla parempi golfari ensi kaudella?

Varaa paikka GoGolfin talvikursseilla ja nauti kesän peleistä aiempaa enemmän.

Muuta suljettu lapa neutraaliksi

Lapa on suljettu, jos se osoittaa kohti maata taakseviennin alussa, pelaajasta poispäin puolivälissä ja kohti taivasta yläasennossa.

Tämän korjaaminen tapahtuu lisäämällä käsivarren kiertoa ja ranteiden taittoa ylöspäin. Pelaaja aistii lavan liikesuunnan korkeampana. 

Mainos

Golf kuuluu kaikille – Suomen edullisin pelioikeus?

Edullisella pelioikeudella pelaat rajoituksetta Hills by GoGolfin 18-reikäisellä Punaiset-kentällä sekä Kurk Golfin 9-reikäisellä Hill-kentällä. Voit kauden aikana laajentaa pelioikeuden koskemaan myös muita kenttiämme.

Golf kuuluu kaikille -pelioikeutta myymme nyt rajoitetun erän hintaan 399 €

Etsi luettavaa