Hyppää sisältöön

Lauri Ruuskan tavoitteet korkealla: ”Parhaat golfvuoteni ovat vielä edessä”

Lauri Ruuska hakee lauantain finaalikierrokselta menestystä ja vauhtia seuraavalla viikolla Itävallassa pelattavaan Challenge Tourin kisaan. KUVA: GETTY IMAGES

Lauri Ruuska (71-65,-8) kipusi EEZY Openin toisella kierroksella Golf Pirkkalassa kärkitaistoon, ja tavoittelee toista perättäistä voittoaan Finnish Tourilla. Edellinen osallistuminen ja ykköstila on Hills by GoGolfin kentällä pelatusta kisasta kaudelta 2022. Isommassa kuvassa tavoite on nousta PGA Tourille ja edustaa Eurooppaa Ryder Cupissa.

Lauri Ruuska näytti perjantaina kovaa kapasiteettiaan Golf Pirkkalassa, jossa hänen kierrostuloksensa parani torstaista kuudella lyönnillä.

”Kierrokset olivat pelin osalta saman oloisia. Hyvää tekemistä etenkin raudoilla. Tänään pääsimme aamusta tuoreille viheriöille, upottelin putteja, jollaiset jäivät torstaina reiän reunalle”, ilman bogeja selvinnyt Ruuska yksinkertaisti.

Ruuska siirtyi ammattilaiseksi jo syksyllä 2015 yllettyään monilla mittareilla yhteen parhaista amatööriurista kautta aikojen kotimaisista miespelaajista.

Odotukset olivat korkealla, josta kertoo muun muassa pitkäaikaisen maajoukkuevalmentajan Staffan Johanssonin analyysi Ruuskan siirtymisen yhteydessä.

Lauri on yksi kaikkien aikojen potentiaalisimpia suomalaisia golfareita. Olen valmentanut yli kaksikymmentä pelaajaa Euroopan Tourille. Laurilla on suurin golfille sykkivä sydän, jonka tiedän. Hän lyö palloa jopa paremmin kuin monet huippuammattilaiset. Kahden, kolmen vuoden kuluessa hänestä tulee huippupelaaja ammattilaistoureille”, Johansson julisti ennustuksenaan.

Matka on ollut kuitenkin huomattavasti kuoppaisempi kuin kukaan olisi voinut veikata.

Ruuska on häikäissyt useaan otteeseen Nordic Leaguen ja CT:n kisoissa lyhyissä jaksoissa.

Ykköstiloja on kuitenkin vain kolmannen tason Nordic Leaguen kisoista, Challenge Tourille hän ei ole onnistunut saavuttamaan vahvaa korttia, vaan on kiertänyt rajoitetulla pelioikeudella ja villien korttien avulla.

Ensimmäisessä DP World Tourin kisassaan kaudella 2021 Tanskassa Ruuska tuli paraatiovesta sisään tehden avauspäivän parhaan tuloksen. Lopullinen sijoitus (25.) oli sekin hatunnoston arvoinen.

Kansainvälisissä kilpailuissa menestys on kuitenkin jäänyt kokonaisuutena vaisuksi. Challenge Tourilla sijoituksia kymmenen joukkoon on 63:ssa kilpailussa kaksi.

Parhaimmillaankin maailmanlistan sijoitus on jäänyt päälle 500:n (528.)

Kausi 2022 päättyi neljään karsiutumiseen, kuluva vuosi käynnistyi neljällä missatulla cutilla.

Positiivistakin on vuoteen mahtunut.

Ruuska pelasi Tsekin CT-kilpailussa todellista vuoristorataa. Hurjan kirivaihteensa jälkeen hän johti toisena päivänä hetken aikaa kisaa. Lopullinen sijoitus oli 22:s, joka on myös kauden paras.

EEZY Openista itseluottamusta hakemassa

”Vaikka menestys on on jäänyt toivotusta, lyöminen on tuntunut hyvältä, etenkin raudoilla. Tasaisuus kuitenkin puuttuu. Se johtaa helposti siihen, että itseluottamus häviää.”

”Haen nyt kärsivällisesti onnistumista, joka antaisi eväitä myös pidemmällä aikavälillä seuraaviin kisoihin”, Ruuska pohti EEZY Openin toisen kierroksen jälkeen.

Golf Pirkkalan tapahtumalle hän nostaa isosti peukaloa.

”Tämä on todella hyvin järjestetty kilpailu, jossa on oikeaa urheilujuhlan tuntua. Tulin tänne hakemaan sitä menestystä, itseluottamusta.”

”Palkintopotin suuruus on tietysti meitä kaikkia innostava tekijä. Ulkomailla kiertäessä kulut ovat melkoisia, kymppitonnin pinnassa oleva voittajan shekki tuntuisi hyvältä.”

Suomessa Ruuskan kisat saattavatkin jäädä kahteen.

”Kauden toisella puoliskolla pelaan mahdollisimman paljon Challenge Tourin kisoja. Vierumäen kotikisa on kauden huippuhetkiä. Uskon, että hyvällä pelillä kykenen taistelemaan haastajakiertueella kärkipaikoista, jopa voitosta”, hän määrittää lyhyen aikavälin tavoitteitaan.

Lähipelitreeniin ja laatuun panostetaan

Lauri Ruuska oli kuuden vuoden ajan David Da Silvan valmennuksessa Season Golf Academyssa. Yhteistyö päättyi edelliskauden jälkeen.

Lauri Ruuska liittyi Season Golf Academyyn vuonna 2016, jolloin hän oli ehtinyt olla ammattilaisena vuoden verran.
KUVA: JUSSI MIETTINEN

”Davidin kanssa rakennettiin lyönti varsin hyvään kuntoon. Se on vankalla pohjalla. Hänelle kuuluu siitä iso kiitos.”

Valmennusvastuun on ottanut Petteri Nykky. Jo Season Golfin aikaan valmennuksessa mukana ollut Nicklas Dahlgren on mukana svingitekniikan puolella.

”Treenaaminen on luonnollisesti muuttunut valmentajan vaihtumisen myötä. Lyöntimäärät ovat pudonneet aiemmasta. Petteri painottaa laadun merkitystä, lähipelin osuus on kasvanut. Siinä haetaan yksinkertaistamista ja pelinomaisten tilanteiden harjoittelua.”

PGA Tour ja Ryder Cup edelleen tavoitteina

Maailmanlistalla Lauri Ruuskan sijoitus on tuoreimmalla listalla 1316.

Kahdeksas ammattilaiskausi on puolivälissään. Joulukuussa Ruuska täyttää 30 vuotta ja uskoo olevansa menossa kohden parhaita vuosiaan urheilijana.

”Suomessa olosuhteet eivät ole ympärivuotisesti samoja kuin useissa suurissa golfmaissa. Pelaajapolun rakentamisessakin on vielä paljon kehitettävää. Näistä syistä johtuen kotimaiset pelaajat nousevat parhaisiin saavutuksiinsa usein myöhemmällä iällä”, Ruuska viittaa etenkin Mikko Korhosen ja Kalle Samooojan urien kehittymiseen.

Hän ei arkaile kertoa kunnianhimoisten pidemmän aikavälin tavoitteidensa nostamista esiin.

”Minun pelini sopii DP World Touria paremmin PGA Tourille. Siellä kentät ovat keskimäärin pidempiä. Ne on yleisesti myös viritetty tavalla, joka sopii yhdessä pituuden kanssa minun tyyliini pelata”, Ruuska määrittää.

”PGA Tourilla pelaaminen ja siellä pärjääminen on tavoitteeni. Olin 16-vuotiaana katsomassa Ryder Cupia. Siitä lähtien Euroopan joukkueeseen yltäminen on ollut, ja on edelleen päällimmäinen unelmani.”

Pitkälle lyöminen on läpi uran ollut taito, joka Lauri Ruuskalla on hallussa.

Ruuskan pallon lähtönopeus on draiverilla noin 190 mailia tunnnissa, (306 km/h). Sillä pärjää missä seurueessa tahansa, kiertueesta ja pelikavereista riippumatta.

”Pirkkalassa lyön draivia arviolta seitsemän kertaa kierroksen aikana. Se on kentän yleisluonteeseen nähden yllättävänkin paljon”, Ruuska pohtii.

Uusi putteri saa pallon pyörimään

EEZY Openin viimeiseen päivään Lauri Ruuska lähtee todennäköisesti kärkiryhmässä. Voittoon yltäminen vaatii vahvaa onnistumista, sillä kolmen lyönnin sisällä on toistakymmentä pelaajaa.

Ruuska voitti edellisen pelaamansa Finnish Tourin kisan kaudella 2022 Hills by GoGolfin kentällä Vihdissä .

Lauri Ruuska ja Tia Teiniketo voittivat toukokuun lopulla 2022 sarjansa Hills by GoGolfin Punaiset-kentällä.
KUVA: JUHA HAKULINEN

”Välinepuolella olen jo seitsemättä vuotta TaylorMaden mies. Putteri on kuitenkin tässä kisasa uusi, ja muista mailoista poiketen Bettinardin Queen B 14 -mallinen. Pallo tuntuu aloittavan tavoitellun pyörimisliikkeen pian osuman jälkeen”, hän iloitsee.

Lauantain kierros on Lauri Ruuskalle iso mahdollisuus, mutta myös miehuuskoe. Golf Pirkkalassa on lauantaina kaikki edellytykset todella hyvätasoiseen ja jännittävään taisteluun kärkisijoista ja voitosta.

Tulospalvelu

Etsi luettavaa