Hyppää sisältöön

Näin toimi Ruuskan ja Nykyn saumaton yhteistyö Vierumäellä – Lauri nousi maailmanlistalla yli 300 sijaa 

Petteri Nykyn (oik.) rooli Lauri Ruuskan pelikirjan rakentajana ja henkisenä koutsina kentällä oli varsin ratkaiseva palanen menestystarinaa. KUVA:TOMI NATRI

Tulikuuma Lauri Ruuska käynnistää torstaina menestysjahdin Dormy Openissa, jota hän johti edelliskaudella kolmen kierroksen ajan sijoittuen lopulta kolmanneksi.

Lauri Ruuskan ylivoimainen ykköstila Vierumäki Finnish Challengessa sinetöityi sunnuntaina iltapäivällä nopeasti, alle 30 minuutin aikana.

Johdettuaan kymmenennen reiän jälkeen neljällä, Ruuska voitti 11:nnella puttikisan ainoaa uhkaajaansa Jack McDonaldia vastaan upottaen birdie-puttinsa.

12. reiällä (par 5) eroa tuli kaksi lyöntiä lisää Ruuskan eaglen ansiosta. Eroa oli kuusi reikää ennen loppua jo murskaavasti seitsemän lyöntiä.

240 metriä rautanelosella

Sinetti voitolle tuli kentän näyttävimmällä reiällä, takatiiltä 240-metrisenä pelatulla 13:nnella, joka kortissa on par 4.

Useimmat osallistujat käyttävät veden ylitykseen viheriölle spoonia tai puu-vitosta. Lauri Ruuska tarttui rautaneloseensa ja kumautti pallonsa pienellä draw’lla kuusi metriä lipun yli. Eagle-putin upottua etumatka McDonaldiin oli kahdeksan lyöntiä.

”Tykkään kovasti näistä viimeaikoina yleistyneistä lyhyistä par-nelosista. Vierumäen 13. on tässä sarjassa yksi parhaista”, Ruuska kiitteli.

”Pelaajan lyöntivalikoimaa ja henkistä kanttia koetellaan näissä tapauksissa tavallisuudesta poikkeavalla tavalla.”

Ruuska teki neljän päivän aikana väylällä eaglen lisäksi kaksi birdieä sekä yhden parin.

Onnellinen koko viikosta

Lauri Ruuska teki kilpailun aikana 24 birdieä ja neljä eaglea.
KUVA: TOMI NATRI

Lauri Ruuskalle viikko oli unelmien täyttymys. Jo edellisellä viikolla 12. sijalle päätynyt suomalainen antoi myrskyvaroituksen tekemällä Skotlannin kilpailussa enemmän birdiejä kuin kisan voittaja.

”Vierumäellä torstain 59 lyöntiä syntyi hurmoksellisen puttipelin vauhdittamana. Toinen kierros oli taistelua, kolmas taas oikein hyvää peliä. Sunnuntaina olimme Petterin (Nykky) kanssa pelin päällä läpi kierrroksen”, Ruuska summasi.

”Oli kyllä loistava viikko, meni yli odotusten. Iloinen olen myös muiden pelaajien, järjestäjien ja yleisön puolesta. Sunnuntaina pelikaverinikin nostivat isosti peukkua tunnelmalle, jollaista eivät aiemmin ole kokeneet.”

”Voittoa en ehtinyt kierroksen aikana ajatella. Se tuli isosti mieleen vasta siinä vaiheessa, kun minut kuulutettiin 18. viheriötä lähestyessäni sisään kilpailun voittajana.”

Pelikirja rakennettiin ennen kisaa

Huomiota herättävää oli Lauri Ruuskan ja Petteri Nykyn yhteistyö kentällä.

Ruuskan valmentajana edelliskauden lopussa aloittanut Nykky oli toista kertaa suojattinsa mailapoikana. Kaikkiin lyönteihin tap-in-putteja lukuunottamatta valmistauduttiin samalla tavalla. Nykky oli iholla, keskusteluja käytiin olosuhteista, mailavalinnoista ja lyönneistä.

Tiiauspaikoilla Nykky oli viimeistelemässä Ruuskan valmiutta avauksiin lyöntilinjan takana tavalla, joka toi mieleen naisten golfissa aiemmin yleisesti nähdyn käytännön.

”Petterillä on pitkä kokemus siitä, miten hommia hoidetaan kilpailutilanteessa eri lajeissa. Meillä oli teemana se, että pysytään hetkessä, ei kiirehditä asioiden edelle ja pelataan vahvalle puolelle turhia riskejä ottamatta”, Ruuska kiteytti.

”Pelikirja rakennettiin jo alkuviikosta. Siihen liittyivät myös käyttämämme rutiinit, jotka loivat turvallisuuden tunteen kierroksen aikana.

Tuloksellisesti ero kuuden aiemman Vierumäki Finnish Challengen (viisi missattua cutia ja 46:s) ja voitokkaan kisan välillä oli murskaava.

Vuosina 2016–2022 Ruuskan kierrosten keskiarvo oli tasan 72 lyöntiä, sunnuntaina päättyneessä kisassa 64,25.

”Aiemmilla kerroilla perisyntinä on ollut yliyrittäminen. Ajatus siitä, että nyt on näytön paikka on puskenut liian vahvana pintaan”, Ruuska analysoi.

Ylivoimaiseen voittoon päättyneessä kisassa parivaljakon yhteistyö näytti siltä, että rauhalliseen tapaansa Nykky suunnitteli Ruuskan kanssa jokaiseen lyöntiin vision, eikä antanut hänelle aikaa tai tilaa miettiä mahdollisia epäonnistumisia.

Nykyn kunniaksi on syytä nostaa sekin, että hän ”pakotti” kiireidensä keskellä itsensä lähtemään Ruuskan caddieksi jo heinäkuun lopulla Irlannin kisaan.

Valmentajan peruste oli yksinkertainen.

”Halusin saada selville, että mitä ihmettä siellä kisatilanteessa oikein tapahtuu, kun Laurin tekeminen harjoituksissa näyttää siltä, että hän on valmis menestymään isommillakin areenoilla”, Nykky paljasti.

”Sillä matkalla pääsimme hyvään alkuun kehitettävien asioiden osalta. Vierumäen viikko oli yhteistyön muotojen osaltakin askel eteenpäin. Oli fantastinen elämys, jonka eteen Lauri on tehnyt vuosikausia töitä.”

Loppukauden suunnitelmat uusiksi

Valmennustöidensä johdosta Petteri Nykky ei ehdi Ruuskan caddieksi ryhtyä, mutta Lauri Ruuska tiedostaa aisaparin tarpeellisuuden kisoissa muuttuneessa tilanteessa.

”Edellisviikolla minulla oli eteläafrikkalainen caddie apuna. Lähipäivinä, ennen tai jälkeen Ruotsin kisan istutaan alas ja tehdään tilanneanalyysi tiimin kanssa.”

Lauri Ruuska on CT:n pistelistalla 25:s. Kauden päätteeksi 20 parasta saa kortin pääkiertueelle.

Challenge Tourilla pelataan kuluvalla kaudella vielä kahdeksan kisaa. Lauri Ruuska pääsee halutessaan kaikkiin mukaan. KUVA: TOMI NATRI

Luonnollista olisi täten pelata ahkerasti haastajakiertueella. Kiertueen 45 parasta pääsee Tourin finaalikisaan, jonne yltäneet saavat myös kutsun DP World Tourin karsintafinaaliin.

”Voitto Vierumäellä avaa käsittääkseni mahdollisuuksia pelata myös joitain pääkiertueen kisoja jo syksyllä”, Ruuska muistuttaa.

Ruuska on noussut loistavalla tavalla tasolle, jonne hänen oletettiin yltävän pian ammmattilaiseksi siirtymisen jälkeen 2015.

Loppukaudesta 2022 ja alkuvuodesta 2023 Ruuska ui vielä syvissä vesissä. Karsiutumisia tuli kahdeksan peräkkäin, sijoitus maailmanlistalla oli 1314:s.

Nyt se on 748:s, ja odotukset loppukauden menestysten osalta ovat Suomessa todella korkealla.

DP World Tourille paikan valtaamiseen kaudelle 2024 riittäisi esimerkiksi torstaina käynnistyvässä Dormy Openissa edellisvuoden kolmannen sijan kirkastaminen voitoksi.

Maailmanlista

Etsi luettavaa