Hyppää sisältöön

Lauri Ruuska murskaavan ylivoimainen Vierumäellä: ”Olen sanaton”

Lauri Ruuskan voitto tuotti paitsi maallista mammonaa, myös nousun Challenge Tourin pistelistan sijalle 25:s. KUVA: Tomi Natri

Lauri Ruuska pelasi myös sunnuntaina upeaa golfia. Hän karkasi seitsemän lyönnin marginaalilla Vierumäki Finnish Challengen voittajaksi. Myös Oliver Lindell mahtui kympinsakkiin.

Lauri Ruuskan neljän päivän mittainen näytös sai ansaitsemansa päätöksen Tarinagolfin kasvatin upottaessa runsaslukuisen yleisön edessä birdieputtinsa viimeisellä viheriöllä. Taistelu voitosta oli ratkennut käytännössä jo aiemmin.

Birdiellä kierroksensa aloittanut Ruuska teki tämän jälkeen yhdeksän perättäistä paria.

”Ei väkisin mitään, oli päivän teema”, voittaja määritteli menestysreseptiä kisan tauottua.

11:nnellä hän upotti birdie-putin muutaman metrin matkalta. Tästä käynnistyi kolmen reiän jakso, jossa perättäiset eaglet (12–13) kasvattivat eron pelikaveri Jack McDonaldsiin kahdeksaan lyöntiin.

Viisi reikää ennen loppua Ruuska oli 26 alle parin. Challenge Tourin kaikkien aikojen ennätys pariin verrattuna on -29.

Ruuska joutui taistelemaan parin eteen vielä viheriöillä 15 ja 16, mutta hän piti bogeista puhtaan tilinsä. Viimeisen reiän (par-5) villi avaus oikealle sai jatkokseen lähestymisen viheriön vasemmalle puolelle. Nosto viheriölle ja putti kahdesta metristä sisään sai yleisön villiksi riemusta.

Lauri Ruuskan kilpailun viimeinen birdie, järjestyksessään 23:s on putoamassa reikään 18:lla. Eagleja hän teki neljä, bogeja vain viisi. KUVA: TOMI NATRI

Kierrostuloksin (59-70-64-65) Ruuska jätti historiaan kuusi edellistä ja surullistakin Vierumäen-kisaansa, joissa oli karsiutunut viidesti ja ollut kerran 46:s.

Ruuskan 72 reiän yhteistulos 257 on yksi eurooppalaisen golfhistorian alhaisimmista. Pääkiertueen Portugal Mastersissa Jordan Smith pelasi 2022 vuonna yhteistuloksen 254.

Jollei Cooke Coursen yhdeksättä reikää olisi pelattu par nelosena par vitosen sijasta, Ruuskan yhteistulos 257 olisi par’iin nähden kautta aikain alhaisin.

Yhdeksäs vuosi ammattilaisen toi läpimurto

Läpimurtoa odotettiin tapahtuvaksi vahvan amatööriuran jälkeen jo huomattavasti aiemmin, mutta vasta yhdeksäs vuosi ammattilaisena toi kaivatun läpimurron Challenge Tourilla

Eniten kehitettävää valmentaja Petteri Nykky näkee tällä hetkellä wedge-pelissä.

”On ollut unelmien viikko”, Ruuska aloitti Maamme-laulua seuranneen voittopuheensa. ”Tämä oli jotain sellaista, josta on unelmoitu pitkään. Kaikki vuosien varrella tehty työ palkitaan vihdoin.”

Uran alkuvaiheiden valmentaja Janne Eskola sai ansaitut kiitoksensa, Season Golfissa kuuden vuoden ajan Ruuskaa valmentanut David da Silva ja ”svingisilmä” Niklas Dahlgren omansa – samoin neljän kierroksen ajan bägiä kantanut Petteri Nykky, nykyinen valmentaja.

”Ei ole oikein sanoja”, Ruuska sai soperrettua loppuun voittopuheessaan, jossa oli helposti havaittavissa, kuinka tyhjiin hän oli energiavarastonsa neljän päivän aikana purkanut.

”Tämä voitto auttaa ja merkitsee todella paljon. Ei tarvitse esimerkiksi miettiä, miten pääsisi mukaan seuraavan viikon Ruotsin-kisaan, jossa Lauri oli edellisvuonna kolmas”, iloitsi isä Osmo Ruuska.

Hän oli Golfliiton hallituksen edustajana jakamassa palkintoja.

”Tukholmaan matkustan jo torstaiksi kisaamaan. Sen jälkeisestä ohjelmasta ei ole tietoa”, voittajakategorian Challenge Tourille saanut Ruuska kertoi.

McDonaldin (-20) rinnalle kakkoseksi nousi päivän parhaan tuloksen (61) pelannut Ruotsin Joakim Wikström.

Oliver Lindell (-14) oli ennen viimeistä kierrosta kuudentena. Ulosmeno (+2) oli surkea, mutta toisen puoliskon eagle ja kolme birdieä nostivat Lindellin kauden parhaaseen sijoituksensa, kahdeksanneksi. Saavutus nostaa Lindellin myös Tourin pistelistalla sadan joukkoon.

Roope Kakko (68-68-70-70) ei kyennyt viikonloppuna pitämään kahden ensimmäisen kierroksen tasoaan pudoten sijaluvulle 35 tuloksella kahdeksan alle parin.

Kristian Kulokorpi (63-70-78-70,-3) loisti torstaina, menetti mahdollisuutensa kolmantena päivänä, mutta kasasi pelinsa sunnuntaille. Sijaluku oli 50. Casper Simberg (-1) oli 55:s, Alex Hietala (+1) 61.

Tulospalvelu

Etsi luettavaa