Hyppää sisältöön

Lapsitähden korpivaellus jatkuu: European Tour -kortti karsintafinaalin varassa

Matteo Manassero kuvattuna vuoden 2009 Openissa

Vuoden 2009 British Openissa Matteo Manassero sijoittui spektaakkelimaisesti 13:nneksi pelaten samassa ryhmässä Tom Watsonin kanssa. Watson oli voittaa kilpailun 59-vuotiaana, mutta 16-vuotiaan Manasseron matka kohti mainetta ja mammonaa oli vasta alkanut.

Golfissa on nähty historian saatossa suuria notkahduksia huippupelaajien uralla. Taidon merkitys katoaa hetkessä jos itseluottamus katoaa. Hyviä esimerkkejä löytyy paljon – aina maailmanlistan ykköspaikan saavuttaneista David Duvalista Martin Kaymeriin

Yksi suuri mysteeri on ollut mies nimeltä Matteo Manassero. 16-vuotiaana koko maailman tietoisuuteen ponnahtanut Manassero rikkoi European Tourin ennätyksiä voittamalla kaksi kilpailua ennen kuin oli kerennyt edes täysi-ikäiseksi. 

Vuonna 1993 huhtikuussa syntynyt Manassero sijoittui 17-vuotiaana kolmanneksi maineekkaassa Omega European Mastersissa syyskuussa. Vain reilun kuukauden myöhemmin Manassero nappasi spektaakkelimaisesti uransa avausvoiton Valenciassa tienaten 333 330 euroa ja nimen historiankirjoihin. Samana vuonna Manassero sijoittui vielä toiseksi Hong Kong Openissa. 

Ura jatkui nousujohteisena upean tulokaskauden jälkeenkin. Kaudella 2011 Manassero tippui jatkosta vain kaksi kertaa. Uran toinen voitto tuli plakkariin Malesiasta vain kaksi päivää ennen kuin Manassero täytti 18-vuotta. 

Kolmannella täydellä kaudella Manassero nappasi myös kolmannen voiton. Tällä kertaa Singaporesta, josta tuli uran siihen asti suurin shekki 770 000 euroa. Uran suurin voitto odotti vielä itseään, mutta ei kauaa. 

Vuoden 2013 BMW PGA Championshipissa Lontoossa 20-vuotias Manassero oli jälleen herra ja Hidalgo. Voitosta mies kuittasi 791 660 euroa. Sitten tapahtui jotain. 

Matteo Manassero eksyi raffeihin parhaiden vuosiensa jälkeen

Matteo Manassero eksyi raffeihin parhaiden vuosiensa jälkeen

Getty Images

Manassero sortui major-kiroukseen?

Vaikka ura oli ollut erittäin hohdokas European Tourin puolella, nälkä kasvoi syödessä. Manassero tiedettiin koko kiertueen tarkimpien lyöjien joukkoon, mutta pitkälyöntistä hänestä ei saanut tekemälläkään. 

Sijoitukset suurturnauksissa olivat muuhun menestykseen nähden heikkoja. Paras sijoitus majorissa upean debyytin jälkeen oli vasta 36:s sija Mastersissa vuodelta 2010. Täysi-ikäisenä Manassero ei ole onnistunut kertaakaan nousemaan majorissa 37:ttä sijaa korkeammalle. 

Manassero alkoi muuttamaan tekniikkaansa major-menestys mielessään. Kellontarkasta italialaisesti tuli svingimuutoksen myötä uusi pelaaja. Draiviinsa itseluottamuksen kadottanut Manassero oli hetkessä lyhyt ja vino. Raffeista lähestynyt Manassero ei saanut enää tuloksia aikaan edes European Tourin rivikilpailuissa. 

Toki yksittäisissä kilpailuissa oli väläyksiä paremmasta. Vielä vuonna 2014 Manassero oli European Tourin pistelistan sijalla 60. Se oli kuitenkin pettymys edellisen kauden 11:nnen sijan jälkeen. 

Koko kauden sijoitukset ja kierroskeskiarvo lähti jyrkkään nousuun. Vuoden 2015 kierroskeskiarvo oli käsittämättömän heikko 72,84 ja sijoitus Race to Dubaissa 167. Hän pääsi vain kuusi kertaa jatkoon 22 kisan aikana. 

Vuosi 2016 toi taas pientä uskoa paremmasta. Manassero sijoittui kolmanneksi Scottish Openissa ja oli kauden jälkeen pistelistan 73:s. Todellisuudessa vain pari shekkiä suurista kisoista toivat hyvän sijoituksen kokonaispisteissä. 

BMW PGA Championshipista saa European Tourille viiden vuoden pelioikeude. Vuoden 2013 voitto takasi siis pelipaikan tämän kauden loppuun saakka. Viime vuoden päätteeksi rahalistan sija oli 113, mutta vaaraa kortin menettämisestä ei ollut voittajakategorian myötä. 

Matteo Manassero yrittää kivuta takaisin aurinkoon karsintojen kautta

Matteo Manassero yrittää kivuta takaisin aurinkoon karsintojen kautta

Getty Images

Karsinnat kutsuvat

Isoista panoksista kaudella 2018 pelannut Manassero on ollut kohtalaisen tasainen pelaaja tällä kaudella. Jatkoonpääsyjä kertyi 14 kappaletta 26 kilpailun aikana. Vuoden aikana hän ei ole kuitenkaan kertaakaan sijoittunut kymmenen parhaan joukkoon. 

Manassero teki kohtalaisen hyvät shekit Italian Openista (40 816 €) ja BMW PGA Championshipista (52 259 €).  Kauden 13 viimeisen kilpailun aikana peli kuitenkin jäätyi. Manassero pääsi jatkoon vain kolme kertaa, eikä saanut tehtyä tarvittavaa tiliä. 

Kauden viimeisessä kilpailussa Valderramassa Manassero olisi tarvinnut 14 000 pisteen shekin, joka olisi käytännössä irronnut sijoittumisella 40 parhaan joukkon. Manassero jakoi kisassa sijan 97 jääden kaksi lyöntiä cut-rajasta kentällä, johon hänen pelinsä olisi istunut kuin nyrkki silmään vielä ennen svingimuutosta. 

Race to Dubain sija 123 tarkoittaa, että Manasserolla on osittainen pelioikeus kiertueelle myös kaudelle 2019. Todennäköisesti lapsitähteä ei jätettäisi yksin vaikka karsinnoista paikka ei aukeaisikaan. Pikkukisojen lisäksi olisi oletettavaa, että Manasserolle jaettaisiin joitain kutsuja kauden aikana. 

Kalenteriin voi myös merkata kilpailut, jotka hän on voittanut aiemmin urallaan. Siitä huolimatta on surullista nähdä, että sympaattinen, nykyisin 25-vuotias italiaano saattaa joutua Challenge Tourin puolelle kaudella 2019. 

Viidessä vuodessa pudotus maailmanlistalla on ollut jyrkkä. Vuoden 2013 BMW PGA Championshipin jälkeen hän löytyi listan sijalta 25. Nykyisin vasta parasta ikää golfarina lähestyvä Manassero on listan sijalla 551 ja valmistautumassa kohti kolmen viikon päästä pelattavaa European Tourin karsintafinaalia. 

 

Etsi luettavaa