Hyppää sisältöön

Lantio auki osumaan

Golfvalmentaja Timo Karvinen kertoo, miksi lantion on hyvä olla auki osumassa. Golfarin on hyvä ottaa malliamyös muista lajista.

Lähes kaikilla huippupelaajilla on lantio ja hartialinja auki osumahetkellä. Eikä vain pelkästään golfissa vaan kaikissa muissakin mailapeleissä. Aktiivinen vartalon liike osuma-alueella helpottaa lavan kontrollointia ja auttaa lyönnin toistettavuudessa. 

Tarkista plane ja lavan asento ennen kuin aloitat

Ennen kuin harjoittelet lantion aktiivisempaa toimintaa, on hyvä varmistaa muutama muuttuja jotka kehittävät osumien laatua. Mailan varren tulee pudota matalammaksi yläasennosta lähtiessä.

Tämä siksi että kun lantio kiertyy auki, se myös kiertää lapaa lyöntilinjaan nähden ulospäin. Kun pelaaja aloittaa svingin ylhäältä riittävän matalalla mailan liikkeellä, voi lapa kiertyä ulospäin ja jyrkentää osumakulmaa vieläpä niin, että maila kulkee suotuisasta suunnasta kohti osumaa. Tässä vaiheessa on myös syytä tarkistaa, että vasen kämmenselkä on suora tai lähes suora. 

Lonkka syvälle osumahetkellä

Suurin ero lantion liikkeessä harrastelijan ja kilpapelaajan välillä on vasemman lonkan liike. Harrastelijoilla lantion vasen puoli liikkuu paljon taakseviennissä, eikä ehdi siirtyä riittävän syvälle osumahetkellä. Kuvassa Sami Välimäki harjoittelee lantion liikettä asettamalla tuoli kämmenen etäisyydelle vasemmasta lonkasta, tavoitteenaan koskettaa siihen osumahetkellä.

Kämmenselkä alas, lantio auki

Harjoittele vajailla svingeillä kiertämällä vasen kämmenselkä kohti palloa saman aikaisesti kun vartalon oikea puoli tulittaa kohteeseen. Kun kämmenselkä kiertää alas, oikea jalka ponnistaa ja lantio kiertyy kohti kohdetta. Synkronoimalla liikkeet eri mailoihin sopiviksi, saat vartalon kierron hyödyn suoristuvina lyönteinä ja lisääntyvänä pituutena. 

Timo Karvinen on toiminut maajoukkuevalmentajana neljässä eri maassa ja valmentaa nykyään muun muassa huippulupaus Sami Välimäkeä. Karvinen opettaa Espoon Golfseurassa ja talvisin Season Golfissa. Osoitteessa timokarvinen.com lisätietoa Timon opetustarjonnasta.

Etsi luettavaa