Hyppää sisältöön

Laivamatkan päässä löytyy todellinen golfarin aarreaitta – miksi et kokeilisi tänä kesänä Tukholmaa?

Bro Hof Slott Golf Club on Robert Trent Jones Jr:n mestariteos

Golfkenttien suuri määrä, hyvä hinta-laatusuhde ja konstailematon palveluasenne tekevät Tukholmasta verrattoman golfkohteen.

TUKHOLMAA VOIDAAN perustellusti kutsua yhdeksi merkittävimmäksi golfkaupungeista Pohjoismaissa. Kenttiä on enemmän kuin minkään muun suurkaupungin talousalueella, ja suurin osa niistä ottaa mielellään vieraspelaajat vastaan.

Green feet Ruotsissa ovat jonkin verran Suomea huokeampia, kentät hyvin hoidettuja ja puitteet muutenkin kunnossa. Palvelu on pitkän lajikulttuurin ansiosta ystävällisen rentoa. Länsinaapurissa on onnistuttu pelkistämään golfaamisesta ja palveluiden tarjonnasta pingotus ja teennäinen hienostelu pois. Suomalainen golfari kokee Tukholman seudulla pelatessaan olevansa usein omalla mukavuusalueellaan.

Kenttien laadun ja hinnoittelun osalta valinnanvaraa on laidasta laitaan, ja kysyntä on ohjannut golfin tarjontaa markkinoiden haluamaan suuntaan.

Tukholman talousalueella on hyvätasoisia kenttiä vajaan sadan kilometrin säteellä lähes sata, joten kaupungin keskustasta, laivasatamasta tai lentokentältä päivänsä aloittavalla on lukuisia vaihtoehtoja.

Bro Hof Slott panostaa oman jäsenistönsä lisäksi yritystapahtumiin sekä laatua ja ainutlaatuisia kokemuksia etsiviin maksukykyisiin golfareihin.

MIKÄLI TUKHOLMASSA haluaa vierailla huippukentällä, voidaan suosituslistalle nostaa kolme golfkeskusta: Bro Hof Slott, Ullna ja Drottningholm.

Kesällä 2007 avattu Bro Hof Slott Golf Club on noussut nopeasti Ruotsin tunnetuimmaksi golfkentäksi ja sen Stadium Course monella listalla maan parhaaksi. Kenttä on isännöinyt viidesti European Tourin kisaa. Mikko Ilonen pääsi nostamaan Nordea Mastersin voittopokaalia siellä vuonna 2013.

Robert Trent Jones Jr:n suunnittelema kenttä on amerikkalaistyyppinen tilava ja näyttävä kokonaisuus, jossa Mälarön järvi ja tekolammet nousevat etenkin kierroksen loppuvaiheilla näyttävästi esiin.

Tasaista maastoa on elävöitetty viheriöiden ja niiden ympäristöjen muotoilulla. Kun viheriöt ovat yleensä erittäin nopeita, harrastelijalle Stadium Course paljastaa terävät hampaansa erityisesti lähipelissä.

Mikäli peli ei kulje ja lähipeli sakkaa, Stadium Coursella lyöntejä kertyy melkoinen määrä yli normaalin. Kenttä kuitenkin mittaa reilulla tavalla pelitaidot. Hyvän tuloksen tekeminen edellyttää täysipainoista lyöntien hallintaa.

Trent Jones Jr:n käsialaa on myös Bro Hof Slottin kakkoskenttä Castle Course, joka on Stadium Coursea maisemaltaan vaatimattomampi ja helpompi. Ensimmäistä kertaa Bro Hofissa vieraileva haluaa lähes aina ensisijaisesti Stadium Courselle sen maineen takia.

Vuonna 1888 valmistunut komea linna golfkeskuksen korkeimmalla kohdalla, viimeisen päälle hoidetut kentät ja tasokkaat palvelut  jättävät vierailijaan lähtemättömän vaikutuksen myös visuaalisesti. Alueella on pitkä historia, sillä Bro Hofin kartanon historia ulottuu 1500-luvulle asti.

Bro Hof Slott panostaa oman jäsenistönsä lisäksi yritystapahtumiin sekä laatua ja ainutlaatuisia kokemuksia etsiviin maksukykyisiin golfareihin.

European Tourin kisojen järjestämisen lisäksi omistaja Björn Öråsin suunnitelmissa ovat olleet sekä Ryder Cupin että Solheim Cupin isännöinti.

Stadium Coursen pelaaminen koettelee lompakkoa (190–250 euroa), mutta Pohjoismaiden leveysasteilla kokemus on monella tavalla ainutlaatuinen.

Ullna Golfklubb sijaitsee  hienoissa järvimaisemissa Tukholman pohjoispuolella. Järvi on nimeltään Ullnasjön.

Ullna Golfklubb sijaitsee hienoissa järvimaisemissa Tukholman pohjoispuolella. Järvi on nimeltään Ullnasjön.

Jacob Sjöman

KUN RUOTSIN Golfliitto täytti 100 vuotta 2000-luvun alussa, jääkiekkotähtenä kansan sydämiin itsensä pelannut Sven Tumba valittiin maan tärkeimmäksi golfvaikuttajaksi ohi Annika Sörenstamin ja Jesper Parnevikin.

Tumba rakastui golfiin 60-luvulla ja nousi lajin äänitorveksi, huippupelaajaksi, kenttäarkkitehdiksi ja suurten kisojen järjestäjäksi. Ullna Golfklubb oli hänen kunnianhimoinen projektinsa. Kun kenttä valmistui vuonna 1981, avauslyönnin suoritti Prinssi Bertil.

Komeissa järvenrantamaisemissa Tukholman pohjoispuolella sijaitseva golfkenttä nousi nopeasti Pohjoismaiden arvostetuimpien joukkoon. Kentällä pelattiin European Tourin kisa viisi kertaa 80-luvulla.

Alunperin suunnittelusta vastasi Tumba, mutta kenttä uudistettiin 2010-luvun alussa. Tehtävän sai Tumban  ystäviin lukeutuvan Jack Nicklaus ja hänen suunnittelutoimistonsa.

Jack Nicklaus on ollut suunnittelemassa Ullnan kentän onnistunutta remonttia.

Jack Nicklaus on ollut suunnittelemassa Ullnan kentän onnistunutta remonttia.

”Ullnan remontti oli todellakin onnistunut. Nicklaus yksinkertaisti joitain Tumban kikkailuja ja sai lähipeliin fantastisilla viheriöllä aivan uuden ilmeen”, ylistää Folke Nyberg, jonka yritys tuo golfmatkailijoita Tukholmaan.

Uuden rakennustekniikan ansiosta viheriöt ovat olleet uskomattoman hyvässä kunnossa. Ullna on Tukholman golfissa suuri hitti, jota voi suositella myös siksi, että sen muutkin palvelut toimivat erinomaisesti.

”Tunnelma kierroksella ja etenkin iltanäkymä terassilta järvelle pelin jälkeen jäävät mieleen”, Nyberg kuvailee.

Ullnan green fee kipuaa reilusti yli sadan euron, mutta jäsenen seurassa hinta putoaa tuntuvasti. Mikäli matka Tukholmaan osuu pelikauden ulkopuolelle, kentän yhteydessä palveleva upea sisäharjoitushalli on vierailun arvoinen.

Drottningholmin kenttä on noussut remontin jäljiltä uuteen loistoon.

Drottningholmin kenttä on noussut remontin jäljiltä uuteen loistoon.

Drottningholm Golfklubb

KOLMAS HUIPPUKENTTÄ Tukholman lähistöllä on Drottningholm Golfklubb. Se sijaitsee vajaan 20 kilometrin päässä Tukholman keskustasta Drottningholmin linnan välittömässä läheisyydessä.

2010-luvun alussa tehdyn remonttinsa jälkeen se on noussut takaisin Tukholman arvostetuimpien kenttien joukkoon. Nybergin mielestä se kuuluu nyt Ruotsin kymmenen parhaan kentän joukkoon.

Historiallisesti arvokkaissa maisemissa kulkevat väylät miellyttävät vaativaakin pelaajaa antaen kuitenkin myös klubipelaajalle mahdollisuuden selvitä matkasta ilman kolhuja. Drottningholmissa bunkkereita ja vesiesteitä on tavanomaista vähemmän.

”Viheriöt ovat läpi kauden ensiluokkaisessa kunnossa ja väylillä on luonnetta. Ne jäävät mieleen”, Nyberg kehuu kenttää, jonka green fee jää niukasti alle sadan euron.

Ullnan tavoin myös Drottningholm on isännöinyt etenkin 70- ja 80-luvuilla lukuisia suurkilpailuja, muun muassa seitsemää European Tourin kisaa ja erilaisia näytöspelejä.

Pelaamista tai klubiin tutustumista voi suositella yhdistäen samaan retkeen käynnin 1600-luvulla rakennettuun Drottningholmin linnaan, joka kuuluu Unescon maailmanperintökohteiden luetteloon. Kiireiselle golfarille pelkän happihypyn ottaminen linnan kohdalla ja sen ympäristön puistoissa on energisoiva ja visuaalisesti mieleenpainuva kokemus.

Salems Golfklubb on suomalaisille tuntematon kenttä. Hienon kohteen puolesta puhuu erinomainen hinta-laatusuhde.

Salems Golfklubb on suomalaisille tuntematon kenttä. Hienon kohteen puolesta puhuu erinomainen hinta-laatusuhde.

Salems Golfklubb

TUKHOLMAN YMPÄRISTÖN kentistä suurin osa lukeutuu kolmea huippukenttää huomattavasti edullisempaan hintaluokkaan. 40–70 eurolla pääsee pelaamaan hyvillä kentillä, joissa hintaan sisältyy usein myös lounas.

Drottningholmista hieman eteenpäin, reilun puolen tunnin ajomatkan päässä Tukholman keskustasta länteen löytyy kaksi mainiota 27-reikäistä kenttää: Mälarö ja Salems Golfklubb. Kummatkin kentät mahtuvat Tukholman kymmenen parhaan joukkoon.

Mielenkiintoinen fakta on, että molemmilla kentillä yksi yhdeksiköistä on avoinna kesäviheriöille ympäri vuoden pakkasesta tai mahdollisesta lumesta huolimatta.

Maaliskuun loppupuolella viheriöt olivat Mälarössa jo kohtuullisessa kunnossa, mutta

Salemsissa leuka meinasi loksahtaa paikaltaan hämmästyksestä ja ihastuksesta jo ensimmäiselle viheriölle kävellessä, sillä ruohopeite oli virheetön ja nopeudeltaan kesäolosuhteisiin verrattavissa.

Maalis-huhtikuussa puolet pelaajista on omia jäseniä, puolet vieraita enimmäkseen Tukholman alueelta.

”Kyllä meillä käy suomalaisiakin vieraita ihan mukavasti etenkin keväällä. Monet pariskunnat ja ryhmät palaavat vuodesta toiseen kevään ensimmäisille kierroksille”, caddiemaster kertoi etsiessään ryhmällemme aikaa päivän kolmannelle yhdeksän reiän kierrokselle.

Salemsin 18-reikäinen kenttä on yhdistelmä puisto- ja metsämaisemaa. Kenttämestari Fredrik Eriksson valittiin 2018 ammattikuntansa parhaaksi koko Ruotsissa, mikä vahvistaa käsitystä kentän hyvästä kunnosta myös kesällä.

Kenttä on rakennettu kartanon maille, joten klubitalo ja muut rakennukset on remontoitu golfkäyttöön olemassa olleista rakennuksista. Peruspalvelut ovat kohdallaan ja tunnelma välitön ja rento, kuten ruotsalaisilla kentillä on tapana. Vieras aistii olevansa tervetullut.

18 reiän pelaaminen pelaaminen maksaa arkisin 50 euroa. Tosin kello 14:n jälkeen hinta putoaa ensin 45 euroon ja kello 17:stä eteenpäin green fee heltiää jo 30 eurolla. Hinta-laatusuhteessa Salems on ympärivuotinen pelimahdollisuus huomioiden Tukholmassa kärkikenttiä.

Mälarö on luonteeltaan links-tyyppinen kokonaisuus, jonka ominaispiirteenä ovat leveät väylät ja suurikokokoiset viheriöt.

MÄLÄRÖ GOLFKLUBB sijaitsee Ekerön saarella linnuntietä vain muutaman kilometrin päässä Salems Golfklubbilta.

18-reikäinen kenttä rakennettiin 90-luvun alussa peltomaiselle mutta riittävän vaihtelevalle maa-alueelle. Kolmas yhdeksikkö valmistui 2000-luvun puolella jäsenmäärän ja vieraspelaajien määrän kasvettua odotettua nopeammin.

Mälarö on luonteeltaan links-tyyppinen kokonaisuus, jonka ominaispiirteenä ovat leveät väylät ja suurikokokoiset viheriöt. Lay outiltaan Mälarö on konstailematon peruskenttä, joka mittaa reilulla tavalla pelaajan taidot ja päivän vireen. Lisähaastetta tuo alueen avoimuudesta johtuen tavanomaista kovempi tuuli.

Mälarön arvostuksesta kertoo se, että 18-reikäinen kenttä on valittu Tukholman alueen kohteista neljänneksi Ruotsin Golf Digestin rankkauksessa.

Erityismaininnan Mälarö ansaitsee maisemaan sopivasta klubitalosta ja etenkin sen kodikkaasta ravintolasta, jonka hinta-laatusuhde lukeutuu oman kokemukseni perusteella  Ruotsin parhaimpiin.

Mälarön ja Salemsin pelaaminen kahden päivän aikana on varteenotettava vaihtoehto, varsinkin jos majoittuu Mälarenin rannalla seisovaan Skytteholm Herrgård -hotelliin. 1600-luvulta peräisin oleva majapaikka sijaitsee kävelyetäisyyden päässä Mälarön Golfklubbenista.


5 syytä matkustaa Tukholmaan

  1. Tunnin ajomatkan sisällä kaupungin keskustasta yli 80 kenttää

  2. Vieraat tervetulleita lähes kaikille kentille

  3. Hintataso huippukenttiä lukuunottamatta Suomea edullisempi

  4. Pelikausi käynnistyy keskimäärin huhtikuussa ja päättyy loka-marraskuussa

  5. Heinäkuussa kentillä on tavanomaista enemmän tilaa ja hinnat joustavat


NIILLE TUKHOLMASSA vieraileville, jotka valitsevat majoituksen kaupungin keskustan kupeesta, löytyy lyhyen automatkan päästä kaksi idyllistä kaupunkikenttää, joilla on pitkä historia.

Lidingön saarella sijaitseva Lidingö Golfklubb on maan vanhin 18-reikäinen puisto-metsäkenttä, jonne pääsee keskustasta vaivatta myös bussilla. Suuri osa pelaajista on lähitienoilla asuvia jäseniä.

Jo parkkipaikalle tullessa aistii klassisen ruotsalaisen golfkerhon ajan patinoiman tunnelman. Hyvin hoidetut rakennukset, proshop ja ravintola nostattavat tunnelmaa, ja näkymä kentälle houkuttelee pelaamaan.

Lidingössa vieraspelaajan hyvinvoinnista huolehtiminen on henkilökunnan ja jäsenten dnassa. Golf on yli sadan vuoden perinteistä huolimatta – tai ehkä juuri niistä johtuen – yhteinen ilo.

Muutama vuosi sitten tehty kenttäremontti on nostanut etenkin Lidingön viheriöiden ja niiden ympäristön pelattavuutta. Layoutiltaan ja tunnelmaltaan kierros Lidingössä on onnistunut risteytys Aura Golfia sekä Talia.

Niille, joilla ei ole aikaa pelata, harjoittelu rangella sekä ravintolan palveluihin tutustuminen ovat jo erinomainen syy piipahtaa Lidingössä.

Stockholms Golfklubbin erikoisuus on vesirange, jolla pisin lyötävä matka on 180 metriä.

KEVINGESSÄ SIJAITSEVA Stockholms Golfklubb on ollut nykyisellä paikallaan Danderydin sairaalan takana vuodesta 1932. Seuran perustamisessa, rakennuslupien saamisessa ja kenttien rakentamisessa on ollut mukana paikallisten vaikuttajien lisäksi myös kuninkaallisia, muun muassa Ruotsin silloinen kruununprinssi Kustaa Adolf.

Kevingeen pelaajia houkuttelee sen keskeinen sijainti, golfhistoriaa huokuva tyylikäs klubitalo ja alkuperäisestä muodostaan asuinrakentamisen vuoksi hieman typistetty klassinen puistokenttä.

Kenttä on osittain mäkinen. Kikkaväylät ja pari sokkolyöntiä pitävät ensikertalaisen varpaillaan. Väylät kiertävät puistossa kohtuullisen pienellä alueella. Lähipelin osaaminen on tavanomaista tärkeämpää, samoin pallon sijoittelu oikeisiin kohteisiin.

Stockholms Golfklubbin erikoisuus on vesirange, jolla pisin lyötävä matka on 180 metriä.

Suomen tyttöjen joukkue saavuttivat Kevingessä kesällä 2000 ensimmäisen EM-pronssin Minea Blomqvist-Kakon johdolla.

Lidingön tavoin SGK on sijaintinsa, puitteittensa ja etenkin ravintolan johdosta vierailemisen arvoinen myös niille, joille pelaamisen sijasta riittää pelkkä fiilistely ja tutustuminen ruotsalaiseen golfkulttuuriin.

Lisätietoja kentistä ja pelimahdollisuuksista: www.golf.se ja www.greenfeestockholm.se.

Artikkeli on julkaistu alunperin GoGolf-lehden 2/19-numerossa. Lehti on GoGolfin jäsenetu. Liity GoGolfin jäseneksi täällä.

Etsi luettavaa